Cum stau prost cu orientarea in spatiu, primul lucru pe care l-am facut cand am intrat in camera a fost sa ies pe balcon, sa ma lamuresc pe ce parte a hotelului este camera mea. Era spre parcul balnear, exact ce sperasem. In ciuda ploii, am stat acolo cateva momente sa inspir profund aerul puternic.
Spre deosebire de camera, care cred ca e cea mai spatioasa camera de hotel in care am stat, balcoanele sunt mici, elegante, cochete, strictul necesar, cat sa poti sa iei aer curat si sa te bucuri de privelistea dimprejur:
Hotelul a fost proiectat astfel incat fiecare camera se bucura de soare minim 2 ore / zi. Bine, asta cand este soare. In cazul meu, a plouat non-stop cele 3 zile cat am stat acolo. Motiv pentru care am decis ca trebuie neaparat sa mai revin, pentru ca e pacat sa nu ma bucur si de soare.
Pe de alta parte, cred ca a fost singurul colt de lume in care nu m-am simtit afectata de ploaie. Sunt genul de persoana care are nevoie de soare. Ma simt mult mai energica si mai bine dispusa cand este soare. Chiar daca nu stau direct la soare, si nu suport sa-l simt cum ma arde pe piele, am nevoie de el. In zilele ploioase, in general, ma simt fara vlaga si parca trag de mine la fiecare pas.
Cred ca a fost un mix de factori:
Cu toate ca am purtat masca non-stop – inclusiv la plimbarea prin parcul balnear– am simtit din plin aerul curat. Pentru ca parcul balnear din Govora este spectaculos si are si o poveste faina, care merita dusa mai departe o sa scriu imediat mai mult despre el.
Dupa cum iti povesteam here, statul roman a decis sa transforme Baile Govora intr-o statiune balneara care sa atraga, pe langa clasa de mijloc, si boierii si nobilii din Romania, dar si aristocrati din alte tari, care mergeau la cure balneare in Franta, Anglia, Austria.
De fapt, curele balneare, inca din secolul al XVII-lea, erau mai degraba un pretext pentru ca nobili sa-si petreaca vacanta departe de tumultul oraselor.
Baile Govora a fost conceput pe modelul unui „Oras Gradina”. Era un modelul frantuzesc, foarte la moda in sec. al XIX-lea. I-a ajutat si faptul ca altitudinea statiunii este de 330 – 380 m, aerul este puternic ionizat si este strabatuta de ape pure minerale.
Parcul a fost proiectat in 1911 de arhitectul peisagist Ernest Pinard, are aproape 20 ha si alei cu o lungime totală de 5-6 km. Pe vreme aceea, parcul ocupa jumatate din dimensiunea orasului. Ideea parcului balnear era sa existe niste trasee care sa ofere o experienta urbana specifica romantismului, ceea ce inseamna tot felul de surprize la fiecare cativa pasi pe care-i faceai prin parc: un foisor, tasnitoare cu apa, alee cu castani etc.
Parcul a fost gandit pe 3 nivele, cu flora diferita la fiecare nivel astfel incat oamenii sa aiba parte de o terapie cu aer extinsa. Astfel, intalnim specii indigene de foioase, conifere – specific arealului montan – şi specii exotice. Fiecare nivel are atuurile lui pentru sanatate.
In acest moment, Dr. Gabriela Dogaru, Profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca Si Vice-Presedinte in Asociatia Romana de Balneologie, impreuna cu specialistii Hotelul Palace vor demara un studiu amplu asupra beneficiilor parcului balnear din Baile Govora.
Am mai scris despre arhitectura din hotel here, si am mai scris in trecut despre bucuria pe care o resimt cand sunt intr-o cladire veche, inalta si armonios decorata. Savurez fiecare pas pe care-l fac.
In general sunt grabita, merg in ritm alert. In aceste cladiri, incetinesc pasul involuntar si parca ma transpun in timp. Nu mai vad si nu mai aud nimic altceva in jurul meu. Este motivul pentru care am vizitat Pelesul de nenumarate ori si motivul pentru care o sa revin si la Hotelul Palace, desi am mai fost de doua ori. Ma simt ca o printesa prin Hotelul Palace. Imi vine sa valsez pe scari, iar in restaurant, cu exceptia momentelor in care mananc, sunt non-stop cu privirea atintita asupra decorului.
Mancarea
Sunt destul de mofturoasa si adesea mi se intampla sa mananc fara sa-mi placa in mod deosebit, ci doar pentru ca trebuie sa inghit ceva. Ei bine, la Hotelul Palace, cred ca restaurantul completeaza de minune imaginea hotelului. Si in farfurie totul este la fel de elegant ca si decorul neoclasic al palatului. Si la fel de gustos precum arata.
In 2017 venisem la o conferinta organizata de Asociatia Romania de Balneologie, asa ca n-am apucat sa intru in baza de tratament decat ca s-o vizitez.
Si acum am stat putin, dar mi-am propus de la bun inceput sa fac macar 2 terapii.
Cu toate ca intentia mea era sa fac doar terapii de relaxare, cand am vazut in oferta de terapii balneare aceasta baie, m-a atras ca un magnet.
Pentru ca, atunci cand eram mica si raceam, mama imi dadea sa beau sirop din muguri de brad. A cred ca a ramas undeva in creierul meu ca esenta de brad e sanatoasa pentru mine
Cum baia in esenta de brad este considerata o terapie medicala, m-as fi asteptat sa nu-mi placa maxim. Sa fie ceva pentru sanatatea mea, nu pentru placere. Pur si simplu nu mi-as fi putut imagina ca e atat de relaxanta: o combinatie de bulbuci cu aromaterapie care se simte puternic chiar si prin masca.
Am aflat de la Lili, terapeuta, ca prima data, aceasta hidroterapie a fost facuta in anul 1913 la Berlin.
Un domeniu diferit de cele prezentate pana in prezent pentru utilizarea plantelor medicinale, in special a celor aromatice, este reprezentat de tratamentul extern sub forma de bai medicinale. Uitat destul de mult timp, incepe sa revina in atentia foarte multor tari. Ca infuziii sau decocturi de plante, sub forma de impachetari sau ca produse mai moderne cu extracte de plante sau uleiuri volatile care intra in compozitia a diverse spumante de baie, plantele medicinale sunt utilizate din ce in ce mai mult in balneologie.
Fitobalneologia se bazeaza pe actiunea directa la nivelul tegumentelor a diverselor substante active cu actiuni sedative, antiseptice, antiinflamatoare, cicatrizante, de activare a circulatiei periferice. Destul de permeabile pentru unele substante active, tegumentele permit accesul acestor substante in corp prin circulatia sanguina, fapt pentru care baile pe baza de plante sunt recomandate si intr-o serie de boli interne.
Rezultate foarte bune se pot obtine in stari de surmenaj, in afectiuni ginecologice, in reumatism, in multe boli de piele, in afectiuni ale cailor respiratorii, tulburari de menopauza, utilizandu-se mai ales plante cu un continut mare de uleiuri volatile, taninuri, alantoina etc.
De obicei sunt recomandate doua feluri de bai:
Preparatele balneologice se pot gasi in farmaciile naturiste.
Pentru ca la Hotelul Palace se trateaza preponderent afectiuni respiratorii si reumatismale se axeaza pe aceasta baie terapuetica cu esenta pura de brad.
Pe langa faptul ca uiti de tot ce te streseaza, baia cu esenta de brad are urmatoarele efecte:
Este indicata in:
Mai fusesem in saune cu ierburi, dar asta, proiectata de Kubitech, este diferita prin faptul ca iti ramane capul afara. Apoi, este construita din lemn de cedru siberian. Asa cum am aflat de la ei, cedrul siberian este considerat „copacul farmacist”. Reprezinta un simbol al vigorii, sanatatii si longevitatii caruia i s-au atribuit de-a lungul timpului proprietati vindecatoare. Lemnul de cedru are abilitatea sa elibereze fitoncide, substante ce au efect de distrugere a bacteriilor si virusilor, si chiar si a insectelor.
Lemnul de cedru are un miros specific, unic, care in combinatie cu mixul ales de mine: galbenele, salvie, musetel, ginkgo biloba, coada-calului, iedera, cimbrisor si petale de trandafir pot sa-ti spun ca este senzational.
Am avut de ales intre o multime de alternative de combinatii de plante – cu diverse efecte: detoxifiere, intinerire, relaxare, energizare, slabire, cresterea imunitatii, insomnie. Practic eu am ales efectul si ei au stabilit combinatia de plante. Tot de acolo poti cumpara si ceaiul cu care sa-ti continui tratamentul acasa.
Caldura m-a invaluit, asa cum imi place mie – la aproape 50 de grade. Cu toate ca nu arata, Herbal sauna este de fapt o sauna umeda. Eu eram obisnuita cu saunele umede tip baie de abur / hammam, cu gresie si fainata. Asa ca in Herbal Sauna de la Kubitech am fost uimita sa constat ca transpir din abundenta. M-am bucurat pentru ca asta inseamna o eliminare rapida a toxinelor din organism si ca pielea este curatata in profunzime.
Rezultatul este ca dupa ce am iesit din sauna, pielea era mai catifelata decat este dupa ce ma dau cu crema. Mi-au recomandat sa nu fac dus cel putin o ora ca sa se absoarba uleiurile volatile emanate de plantele medicinale folosite in tratamentul meu. Ceea ce am si facut pentru ca imi placea mult prea mult mirosul de plante, care, de altfel, a si ramas pana cand am facut dus.
In articolul viitor o sa-ti povestesc despre salina Baile Govora, si ce mai poti vizita in zona.
Ioana Marian, Fondator despreSpa.ro
Founder despreSpa.ro