/
/
Motivul pentru care tacerea este atat de importanta pentru creier

Motivul pentru care tacerea este atat de importanta pentru creier

Last updated in 07 Apr 2023
|
Tacerea importanta pentru creier

In 2011, Autoritatea pentru Turism a Finlandei a inceput o campanie care folosea tacerea pe post de „produs” de marketing. Ideea de baza era atragerea vizitatorilor in Finlanda, tara in care urmau sa experimenteze frumusetea unei tari tacute. Tot cu ocazia acestui proiect a fost publicata si o serie de fotografii din natura care foloseau sloganul „Silence, Please”. Ce vrem sa subliniem prin mentionarea acestui proiect este faptul ca Finlanda ar putea sa starneasca un intreg trend al tacerii. Din ce in ce mai multi oameni satui de locuri agitate si zgomotoase vor cauta taramuri noi in care domneste tacerea. Dar de ce este tacerea importanta pentru creier – din punct de vedere stiintific?

Tacerea ar putea regenera celulele nervoase

Un studiu efectuat pe soareci efectuat in 2013 si ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul stiintific Brain, Structure and Function arata ce se intampla in creier in momentul in care stam in tacere. Cercetatorii au descoperit ca soarecii expusi la doua ore de liniste pe zi au inceput sa dezvolte noi celule in regiunea hipocampului. Aceasta este zona creierului asociata cu memoria, emotiile si procesele de invatare. Nu se stie inca daca dezvoltarea noilor celule ar fi legata direct de beneficii concrete pentru sanatate. Totusi, oamenii de stiinta au concluzionat ca aceste noi celule ar incepe ulterior sa functioneze ca neuroni. Cu alte cuvinte, tacerea poate sa dezvolte creierul. 

Creierul proceseaza si atunci cand este liniste

Se stie deja ca atunci cand stam in liniste, iar creierul „se odihneste” aparent, acesta internalizeaza si evalueaza informatiile receptionate. In studiul „Frontiers in Human Neuroscience”, publicat in 2013, este mentionat faptul ca in clipele de tacere, creierul isi organizeaza constient spatiul de lucru. Atunci cand nu suntem distrasi de zgomote sau de sarcini cu obiective fixe, creierul are timpul sau pentru a procesa lucrurile. 

Tacerea ne fereste de stres

Zgomotul excesiv actioneaza in detrimentul organismului, cauzand niveluri ridicate ale hormonilor de stres. Undele sonore ajung la creier sub forma de semnale electrice, prin ureche. Corpul reactioneaza la ele chiar si in timpul somnului. Asadar, daca traiesti intr-un mediu foarte zgomotos, te confrunti cu o expunere cronica la stres. 

Efectele daunatoare ale zgomotului pot fi „reparate”

Vestea buna: creierul isi poate recupera resursele cognitive, care din pacate sunt finite. Insa este important sa actionam la timp. Daca suntem constienti ca traim intr-un mediu zgomotos, care nu ne permite sa petrecem zilnic timp in liniste, putem sa programam noi insine acest interval. O solutie foarte relaxanta ar fi terapiile spa in timpul carora nimeni nu vorbeste, iar creierul are timp sa „iasa din garda” si sa recupereze ceea ce a pierdut prin zgomot. Si o excursie la munte sau intr-un loc foarte linistit ne poate ajuta in acest sens.  

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *