M-am dus cu zece minute mai devreme pentru ca mi-am dorit sa intru putin in atmosfera si sa ma obisnuiesc cu locul unde urma sa petrec urmatoarele doua ore. M-am jucat cateva momente cu apa calda din hamam, ceea ce m-a ajutat sa fac o trecere lina intre gandurile diverse si momentul de relaxare la care visasem in ultimele doua zile, cum am povestit here.
Primul aspect pe care l-am remarcat cand am intrat in Hamam-ul traditional marocan de la Imperia SPA, a fost ca incalzirea nu este cu abur care iese din duze – ca la o baie de aburi – ci vine direct din piatra. Ceea ce este perfect pentru ca desi sunt 45 grade acolo, nu este deloc abur.
Cand am considerat ca sunt gata sa ma asez pe prosop si sa incepem, Laura, terapeuta care mi-a facut ritualul, m-a trimis intai la dus, si imediat dupa, in sauna umeda. Acolo, intr-adevar, spre deosebire de hamam, era un abur de nu vedeam nimic. M-am asezat pe bancuta. Imediat am inceput sa simt cum pielea transpira si cum se deschid porii. Dupa cateva momente, Laura a intrat si m-a poftit intai la dus, si apoi in hamam.
M-am asezat pe prosop, cu fata in jos. Mi-a explicat ce urma sa se intample in urmatoarele doua ore, apoi a facut cateva presiuni de-a lungul meridianelor, ca intr-un masaj japonez. De fapt, intregul ritual Le Bain d’Orient este o combinatie intre ritualul oriental arab si masaj japonez.
Cand calda, cand rece. Am inteles foarte bine logica alternarii cald – rece si beneficiile pentru sanatate, dar am rugat-o sa foloseasca doar apa calda pentru mine.
Cu iesirea la dus si iesirea din sauna umeda, fusesera destule schimbari de temperatura, incat sa imi doresc acum sa am parte numai de caldura aceea de 45 grade. Poate vara as fi reactionat altfel, dar acum, in februarie, simteam o mare nevoie de caldura.
Apa nu e fierbinte, e doar calda. M-am distrat maxim cu jeturile de apa. Laura le arunca pe mine din vasele traditionale. Folosea cate doua odata, si nu stiam niciodata unde va fi urmatoarea zona. Rolul acestor jeturi este sa te faca sa intri in atmosfera ritualului traditional arab.
Sapunul negru este asemanator unui pasta de masline. De altfel, chiar este un fel de ulei din masline negre macerate in sare si potasiu. Parea un pic racoritor, poate din cauza uleiului de eucalipt. Dar oricum, mirosea senzational. Iar caldura din hamam ii si amplifica aroma. Sapunul negru contine multa vitamina E si de aceea este ca balsam pentru piele. Spre deosebire de sapunul clasic, cel negru nu are rolul sa curete. Dar pregateste pielea pentru gomaj. Gomajul se face cu manusa kassa.
Protocolul a ramas neschimbat de mii de ani. Dupa ce pielea a fost acoperita cateva minute cu sapunul negru, Laura a inceput sa foloseasca manusa kassa. La Printesele orientale erau intre doua si patru persoane care se ocupau de acest pas al ritualului. Dar la fel cum procedau ele, Laura a folosit miscari circulare energice, de la picioare spre partea superioara a corpului. Pe alocuri presiunea era mai puternica – unde zona si pielea mea permitea, dar in general a fost moderata.
Cu manusa kassa se desprind toate celulele moarte si impuritatile de la suprafata pielii. Sapunul negru a avut un rol emolient, manusa kassa are rolul de peeling.
La final m-a clatit cu apa din abundenta, ca sa indeparteze impuritatile adunate de manusa. Si apoi, m-a poftit din nou la un dus si cateva minute in sauna umeda.
Argila Rassoul este un tip de pamant argilos din muntii Atlas. Este maruntit fin, si, in combinatie cu apa de flori de portocal si ulei de argan este facut ca o pasta. Traditional era folosit de femeile din Maghreb ca se sa purifice in hamam. Rassoul-ul are proprietati absorbante, astringente si de catifelare.
A urmat impachetarea in folie:
Laura m-a intrebat daca vreau sa ma dea si pe fata cu pasta de rassoul. Pentru ca stiam ca urma sa fac a doua zi si un tratament facial, initial am refuzat-o. Apoi, mi-a explicat ca reduce secretia de sebum, inchide porii, lumineaza tenul.
Pasta de rassoul absoarbe impuritatile si grasimile asemenea unui burete si sunt eliminate in totalitate dupa ce te clatesti. Pentru ca nu irita glandele sebacee, rassoul-ul este recomandat si tenurilor sensibile si reactive – cum este si al meu.
Cu asta m-a convins. Am lasat-o sa-mi aplice si pe fata, cu promisiunea ca este o masca ideala pentru pielea cu imperfectiuni si tendinta de deshidratare si chiar ar fi pacat sa o ratez.
Am stat impachetata cam 20 de minute. Apoi, m-a clatit cat de bine a putut si m-a trimis din nou la dus. Cel mai greu mi-a fost sa scot argila de pe fata, dar, cu multa apa sub dus, am reusit. Si adevarul este ca a ramas foarte catifelata pielea pe fata, fara nici o urma de roseata sau altceva.
Cand m-am intors de la dus, Laura schimbase prosopul si mi-a facut un masaj intuitiv cu un amestec de ulei de argan pentru regenerare, ulei de caise pentru fermitate, ulei de floarea soarelui pentru hidratatare si parfum oriental de mosc si vanilie. Dar senzational a fost faptul ca a inclus si miscari de stretching, un masaj din traditia japoneza.
In timpul masajului am povestit mai mult cu ea, si am aflat ca este asistent medical balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala, dar a ales sa lucreze la Imperia SPA ca terapeut pentru ca aceasta munca o implineste cel mai mult. Si este la Imperia SPA de 4 ani.
Dupa masajul din hamam – care a durat cam o ora, m-a invitat in zona de relaxare unde am savurat ceaiul Le Touareg – Ceai verde Gunpowder cu menta marocana – cunoscut pentru efectul detoxifiant. Au ales acest ceai tocmai pentru ca vine perfect in completarea intregului ritual hamam care face o detoxifiere profunda a intregului organism.
Mi-a zis sa beau multe lichide si sa ma odihnesc cat pot de mult. Ceea ce am si facut, am dormit atat de mult si profund, incat am fost la un pas sa ratez rasaritul soarelui, dupa cum ti-am povestit here. Si interesant este ca si noptile urmatoare, chiar si dupa ce ne-am intors acasa, am continuat sa dorm profund.
Le Bain d’Orient se recomanda la trecerea dintre anotimpuri, deoarece contribuie la imbunatatirea sistemului respirator. Eu recunosc ca l-am ales pentru ca stiam de el de la clientii Imperia SPA. Si mi-a placut atat de mult incat am decis ca la vara voi face si celelalte doua ritualuri hamam pe care le ofera.
Toate fotografiile din acest articol au fost facute de Eduard, fitness personal trainer @ Imperia SPA. Ii multumesc mult pentru rabdarea pe care a avut-o cu noi.
Ioana Marian, founder of despreSpa.ro
Virtual Wellness Explorer