/
/
Beneficiile saunei

Beneficiile saunei

Last updated in 07 Apr 2023
|
Beneficiile saunei
Dr. Simona Fatulescu,
Medic specialist BFKT,
Centrul Medical Sanconfind

Cele mai vechi saune din Europa s-au descoperit in Finlanda, tara in care se spune ca exista cate o sauna in fiecare casa. Pentru a demonstra beneficiile saunei s-au facut chiar numeroase studii clinice de catre cercetatori recunoscuti in lumea medicala.
 
Efectele saunei umede si uscate se aseamana intr-o proportie mare. Ambele incalzesc corpul uman, produc transpiratie abundenta (asa numita “baie de transpiratie”), cu vasodilatatie la nivelul pielii si furt din circulatia sanguina generala.
Cardiologii ne spun ca sauna are un efect benefic prin scaderea risului cardiovascular la anumiti pacienti.

Beneficiile saunei 

S-a demonstrat ca sauna regulata:
  • scade tensiunea arteriala;
  • reduce rata decesului datorat bolilor cardiovasculare sau accidentelor vasculare cerebrale;
  • are beneficii terapeutice la pacientii cu nivel crescut al colesterolului din sange (hipercolesterolemie) si/sau diabet.
Cercetatorii sugereaza ca cel putin o sedinta pe sapatama de sauna poate produce reconditionarea cadiovasculara echivalenta unui program de exercitii fizice de intensitate medie prin cresterea frecventei cardiace (pulsului) cu pana la 30%.
 
Bineinteles ca nu se recomanda inlocuirea programului de exercitii fizice cu sauna. Dar se imbunatateste semnificativ calitatea vietii si scade riscul de deces datorat bolilor cardiovasculare, daca sedintele de exercitii fizice sunt insotite si de cel putin o sauna pe saptamana.
 
De asemenea, sedintele regulate de sauna nu substituie recomandarea de dieta, mentinerea greutatii corporale, scaderea colesterolului din sange si a tensiunii arteriale ci doar ajuta la imbunatatirea si mentinerea lor.
 
La nivel musculoscheletal, sauna produce relaxation musculara si reduce durerile articulare fiind benefica la pacientii cu artroze, fibromialgie, contracturi musculare.
Persoanele cu insomnie, anxioase sau cu un nivel crescut de stres au semnalat o imbuntatire a calitatii vietii, scaderea perioadelor de insomnie si reducerea semnificativa a stresului.
 
Sauna umeda este favorabila si persoanelor cu afectiuni pulmonare prin fluidizarea mucusului, cresterea expectoratiei, eliberarea sinusurilor. Nu se recomanda in bronchial asthma deoarece poate produce criza de astm.
 
Deasemenea sauna uscata produce o hidratare tegumentara crescuta la persoanele cu piele uscata. Persoanele cu pielea de tip mixt sau grasa beneficiaza mai bine de sauna uscata.

Cele mai importante precautii pentru sauna sunt:

– Evitarea consumului de alcool inainte si imediat dupa sauna;
– Masurarea tensiunii arteriale inainte de a intra in sauna;
– Sedinta de sauna sa fie de maxim 15-20 de minute iarna si de 10 min in perioadele calduroase;
– Dupa terminarea saunei, corpul trebuie racit gradat;
– Hidratare inainte si dupa sauna (se beau cel putin doua pahare de apa dupa terminarea sedintei).
 
Sauna este contraindicata pacientilor care au suferit recent un infarct miocardic, au angina instabila, hipertensiune arteriala necontrolata medicamentos, aritmii cardiace, insuficienta cardiaca avansata, boli valvulare cardiace ce necesita interventie chirurgicala, femeilor insarcinate, pacientilor cu varste foarte inaintate, post interventie chirurgicala recenta (in cazul in care nu s-au scos firele de sutura), plagi tegumentare deschise, stari febrile, cancer. Se acorda o atentie deosebita pacientilor hipotensivi si diabetici.
 
Pentru a beneficia de efectele maxime ale saunei este bine ca pacientul sa consulte un medic care sa recomande tipul adecvat de sauna, timpul de expunere dar si celelalte proceduri necesare unei recuperari complete.
Topics:Therapies

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *