Am primit ieri o informatie care m-a facut sa vreau sa va scriu despre terapii spa. Niste terapii spa anume. Foarte multi hotelieri si dezvoltatori cer de la consultant crearea unui meniu spa cat mai diversificat, cat mai mare si cat mai nou pentru ochiul si urechea clientului, fara a se gandi insa la urmatoarele aspecte:
Chiar daca unele se regasesc in mai multe terapii, nu ajuta pe nimeni un meniu foarte greu de ´navigat´ si explicat. Ganditi-va la a la carte –meniurile de acest gen va dau confortul ca ingredientele sunt proaspete si atent alese!
– Urechea clientului este de multe ori neantrenata pentru denumiri si terapii care suna foarte sofisticat si pe care receptionistii spa nu stiu sa le prezinte. Urmarea? Veti vinde clasicul masaj suedez pana la adanci batraneti…
– Meniul spa se face de obicei cu mult inaintea gasirii si formarii echipei de terapeuti. Credeti-ma ca daca ati inclus masaj thai or shiatsu in meniu ar fi bines a aveti deja pe cineva in vedere pentru aceste terapii!
Cum ar spune englezul, ´food for thought´:
– Masaje ca Thai, Shiatsu (si variantele Ashiatsu, Shiatsu-Amma, Zen Shiatsu etc.), neuromuscular au nevoie de o formare a terapeutului de minimum 2 ani. A gasi in Romania terapeuti care nu au invatat aceste masaje de pe YouTube este o provocare!
– Masaje ca Hot Stones, Lava Shells, Hot Candles pot arde pielea oaspetelui daca uneltele sunt manuite nepriceput. Acordati cateva saptamani de formare si practica inainte de a promova astfel de terapii catre oaspeti.
– Abhyanga, Shirodhara, Lomi-Lomi, masajul balinez, Chi Nei Tsang, cranio-sacral therapy etc. au nevoie de o anumita pregatire si in cultura din care acestea fac parte pentru a fi performate corespunzator.
– Jahara si Watsu necesita o piscina speciala, cu o anumita adancime, sa nu mai vorbim de un terapeut pregatit atat din punct de vedere sportiv cat si ca tehnica shiatsu.
Nu inseamna ca daca se stie Swedish massage si se introduc coatele, pumni si apasari profunde acest massage va face bine sau va deveni automat varianta upgradata in Deep tissue.
– Terapiile alternative ca Biofeedback, Terapie cu cristale, Balansarea chakrelor, Reiki, Integrare structurala, Moxibustia ar fi bine sa fie lasate pentru centrele specializate. Includerea lor intr-un meniu spa, de prea multe ori nu isi atinge scopul. Oaspetele trebuie sa fie pregatit in prealabil pentru aceste abordari.
Oana Manole
Spa Consultant, Spa Owner Spa d´Or www.spador.ro
+40-721 070392
Virtual Wellness Explorer