Cand construiti un spa, un lucru este sigur, rezultatul final o sa fie destul de diferit de visul d-voastra initial si planul conceptual. Insa cand veti intra in faza de design veti dori sa fiti cat mai aproape posibil de rezultatul final dorit, altfel veti intarzia cu constructia si veti cheltui in plus cu schimbarile.
Cand doriti sa va construiti un spa, e timpul sa deschideti larg ochii, vizitati cat mai multe spa-uri, vizitati targuri, cititi cat mai multe publicatii de spa management si puneti intrebari consultantilor.
Dupa luni poate, si cel mai bine, de planuri preliminare, de la ideea originala de nastere a spa-ului, la explorarea fezabilitatii unui asemenea proiect, si asezarea cifrelor pe hartie, sunteti gata sa dati forma ideilor. Daca, in general, firmele de arhitectura si design interior pot sa faca totul de la documentatiile de constructie initiale la managementul constructiei, e bine sa vorbiti inainte (si va recomand puternic acest lucru) cu un consultant spa, sau sa angajati chiar de la inceput un manager de spa experimentat.
Acestia nu numai ca sunt familiari cu operarea unui spa, dar va vor ajuta sa alegeti echipamentele si facilitatile spa inainte ca desenele initiale sa se faca. Ei vor asista designerul cu schite preliminare ale spatiului, dimensiunea camerelor, fluxul operational, spatiile necesare operarii, cerintele impuse de echipamente, cerinte mecanice, electrice, de ventilatie s.a. Tot ei va vor sfatui in legatura cu beneficiile si dezavantajele diferitelor modalitati alese, care vor da drept consecinta, un mai mare sau mai mic profit/m2 de spa construit.
Designul, prin natura sa, este subiectiv. Ceea ce pentru unii e frumos si functional pentru altii poate fi lipsit de imaginatie si fara utilitate. Este de asemenea supus trendurilor si evolueaza constant. Insa designul trebuie sa fie o expresie a functionalitatii. Pe scurt, am sa enumar in cele ce urmeaza, functiile si ariile individuale ale spaului.
Aria de relaxare
Camerele de tratament din zona uscata
Facilitatile de management, staff si operare
Piscine
Saune, bai de vapori etc
Camerele de tratament din zona umeda
Bucatarii
In final, vreau sa fac doar doua observatii. Exista un mare apetit de a cheltui pe facilitati si echipamente scumpe, fara insa a salva spatii adecvate pentru operare, si, exista diferente considerabile de standarde intre diferitele zone construite in cadrul aceluiasi spa. Sunt alegeri gresite. Nu are nici un sens sa cheltuiti intr-un spa care va fi imposibil sau dificil de operat, si amintiti-va cum “totul este marketing si marketingul este totul”.
Maria Rendes – Spa Consultant
Phone: 0727 912 653
Email: maria.rendes@yahoo.com
Spa Consultant Colaborator