In antichitate, namolul era folosit pentru a trata reumatismul, infectiile vaginale, dar si acneea si alte probleme ale pielii.
Folosirea namolului marin ca tratament este pentru noi un lucru obisnuit desi nu ne dam seama cat de benefic este acesta pentru sanatatea noastra. Principala proprietate terapeutica a namolului este aceea de a fi un foarte bun antiinflamator, si ca atare a fost utilizat (si este si acum) in tratamentul reumatismului si a artrozei. Din vechime, namolul a fost folosit pentru virtutiile sale terapeutice. Centrele de thalassoterapie propun terapii pe baza de namol termal. Aceste ne permit astfel sa profitam de virtutiile care se gasesc pe fundul marii: bai cu namol, masaj cu namol, impachetari cu namol.
Deoarece namolul natural este mai greu de procurat si oarecum neplacut prin mirosul sau, in bazele de tratament se foloseste un inlocuitor al acestuia. Acesta este cunoscut sub numele de peloid, iar terapia care-l are la baza poarta numele de peloidoterapie sau fangoterapie. Este vorba despre o substanta care are o textura asemanatoare cu cea a namolului natural si care provine din amestecul unui extract marin cu alge si apa de mare. In timpul maturarii, amestecul se imbogateste cu molecule organice a caror actiune este si mai benefica.
Indiferent de tratamentul de care doreste sa profite o persoana, specialistul in peloterapie este cel care stabileste desfasurarea sedintelor. Acesta trebuie sa tina cont de zonele care trebuiesc tratate, de durata sedintei si de temperatura namolului sau peloidului folosit.
In medie, o sedinta de peloterapie tine un sfert de ora, iar temperatura namolului este de 42°C. Acesti parametrii pot fi modificati de la un caz la altul. Temperatura ridicata a namolului favorizeaza patrunderea prin piele a moleculelor organice pe care le contine acesta.
O terapie autentica pe baza de namol include 4 faze (aplicarea namolului termal – 15 minute, baia in apa termala – 12 minute, reactia sudorala sub patura – 30/40 de minute si masaj tonifiant).
Terapia cu namol este destinata mai ales persoanelor care acuza dureri de spate, celor care sufera de artrita, osteoporoza sau reumatism, dar si celor care vor sa se destinda si sa se relaxeze. Sedintele de peloterapie sunt un inlocuitor excelent pentru medicamentele cu efect analgezic care, uneori, se dovedesc a fi inutile. Numeroase studii au demonstrat faptul ca organismul uman reactioneaza favorabil dupa aplicarea namolului termal.
Impachetarile cu namol au patruns si in cosmetica deoarece namolul atenueaza si combate ridurile, regleaza activitatea seboreica si, implicit, reduce predispozitia la acnee. Namolul curata tenul si ii confera luminozitate, tratand imperfectiunile acestuia. In cosmetica, se folosesc mastile pe baza de namol care contin minerale ce ingrijesc pielea si trateaza imprefectiunile. Aceste masti pe baza de namol au tendinta de a usa tenul si a regenera celulele pielii.
Terapia cu namol presupune o buna functionare a sistemului cardio-vascular si renal. Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, se vor face aplicatii partiale pentru ca organismul sa fie supus unui impact moderat. Fangoterapia este interzisa celor care sufera de cardiopatie ischemica, neuropatie sau insuficienta renala. Nu se recomanda nici persoanelor care sufera de TBC, epilepsie, hipertiroidism sau tumori maligne. Namolul nu se recomanda nici persoanelor cu varice, flebita sau ulcer varicos, precum si femeilor insarcinate si celor aflate in primele zile de menstruatie.
Ti-am facut pofta de terapii spa? We can program you in one of centrele spa partenere!
Virtual Wellness Explorer