Orașul Târgu-Ocna se află pe malurile râului Trotuș, într-un golf depresionar, o adevărată ,,potcoavă a dealurilor”, străjuită din trei părţi de prelungirile Munţilor Trotuşului: Masivul ,,Nemirei” în sud şi sud-vest, Culmea Berzunţului în vest şi dealurile subcarpatice în nord. Se află la o distanță de 51 km de Adjud, 60 km de municipiul Bacău, 13 km de municipiul Onești și 18 km de orașul-stațiune Slănic-Moldova.
Considerat un veritabil Salzburg românesc, orașul Târgu-Ocna şi-a câştigat renumele prin câteva recorduri la nivel naţional: primul şi singurul centru de exploatare a sării din Moldova (din sec. XV), care timp de câteva secole a exportat „aurul alb” pe trei continente (Europa, Asia şi Africa).
,,Salina”, aflată în Mina de sare ,,Trotuș”, la circa 800 metri de centrul orașului, pe valea Vâlcicăi. Începutul sării în această zonă datează din sec. XV, din timpul lui Ştefan cel Mare. A fost singurul centru de exploatare a sării din Moldova, sarea fiind exportată pe trei continente. Prima bază turistică a fost înfiinţată în mina Pilot, în 1974, la 130 m adâncime, fiind profilată pe tratarea afecţiunilor căilor respiratorii superioare.
Baza turistică de agrement (circa 13. 000 mp), înfiinţată în anul 2005, este amplasată în Mina Trotuş, la orizontul IX, la 240 m adâncime, la 3, 1 km de punctul de plecare a microbuzelor.
Recunoașterea și utilizarea în scop terapeutic a mediului de salina, cu precădere în ultimele decenii, a pornit de la o serie de observații începând încă din secolul al XIX-lea. Salina oferă condiții optime pentru: relaxare, mișcare, tratarea afecțiunilor respiratorii, reculegere în lăcașul sfânt al bisericii ortodoxe „Sfânta Varvara” și cunoaștere în cadrul Muzeului sării.
Este constanța parametrilor fizici, chimici și microbiologici (fără variații zilnice sau sezoniere), spre deosebire de aerul de la exterior. Parametrii climatici pentru salinele din România sunt: temperatura, de aproximativ 12o – 13o C, umiditatea relativă, de circa. 60 – 80%, curenții de aer cu viteze, reduse, practic insesizabile, presiunea aerului este similară celei din exteriorul amplasamentului.
Toate acestea determină un bioclimat caracterizat printr-un inconfort termic de răcire slab, cu indice de stres cutanat hipotonic moderat și indice de stres pulmonar echilibrat. În concluzie, bioclimatul de salina are caracter sedativ de curățare , cu valori foarte reduse ale indicilor de stres, ușor răcoros ca temperatură și echilibrat sub aspectul umezelii.
Caracteristicile mediului subteran din Salina Târgu-Ocna se prezintă astfel: temperatura între 12 – 13 grade C; distanța de la punctul de plecare este de 3, 1 km; adâncimea pe verticală este de 240 m; diferența de nivel față de punctul de intrare este de 136 m; altitudinea față de nivelul mării este de 138 m; suprafața utilă este de 8. 900 mp; înălțimea camerei este de 8 m.
Biserica „Sf. Varvara” (săpată în sare, în cursul anului 1992, biserica are aplicele, marele candelabru, chinoavele şi alte obiecte de cult tăiate în sare, fiind una dintre puţinele biserici din ţara noastră construite în saline, şi singura de rit ortodox din Europa, realizată aproape integral din sare şi amplasată la o adâncime de peste 200 de m).
Mai există aici Muzeul Sării, Sala de Spectacole „Florin Piersic”, cascada şi lacul sărat, spaţiul pentru gimnastică, cabinet medical, bază sportivă (terenuri de sport, spaţii amenajate pentru role, tenis de masă, șah etc), locuri de joacă pentru copii (leagăne, tobogane, maşinuţe), jocuri mecanice, chioşc alimentar, magazin de suvenire şi terasă, internet wireless, o locomotivă din perioada interbelică. La suprafaţă există un ștrand cu apă sărată, cu program în sezonul cald, indicat pentru afecţiunile reumatismale
În Parcul ,,Măgura” din Târgu-Ocna se mai află șapte izvoare minerale descoperite în 1846, în „grădina lui Nastasache” (actualul Parc). Tot atunci au fost făcute primele analize chimice ale acestora.
Existenţa acestor izvoare a făcut ca oraşul Târgu-Ocna să fie trecut în categoria staţiunilor balneoclimaterice încă din anul 1894, statut reconfirmat în 2002, Târgu-Ocna devenind staţiune turistică de interes naţional. La 11 iunie 2009, s-a inaugurat Centrul Balnear ,,Parc Măgura” din Târgu-Ocna care cuprinde: Centrul de tratament balnear, Centrul de informare turistică, Parcul și Centrul de izvoare minerale. Noul centru balnear va valorifica proprietăţile terapeutice ale izvoarelor minerale din vecinătatea sa. Deocamdată, pe timpul verii, funcţionează doar cele două piscine pentru adulți și pentru copii.
Izvorăsc la poalele dealului Măgura, în Parcul Balnear Măgura şi sunt amenajate modern în apropierea Centrului Balnear. Analizele realizate de către Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie – INRMFB au arătat că au arătat că izvoarele minerale au conţinuturi mineralogice cuprinse între 4,139 -12,793 g/I şi prezintă interes terapeutic pentru cura internă şi externă. Potrivit acestor analize care sunt afișate la fiecare izvor, apele minerale sunt recomandate în diverse afecțiuni, după cum urmează:
Izvorul Nr. 7 (cură internă): enterocolite cronice nespecifice, dischinezii biliare, sechele postoperatorii ale căilor biliare, constipaţie atonă; Izvoarele Nr. 1, 2, 3, 4, 5 și 6 (cură externă): afecţiuni reumatismale degenerative, afecţiuni reumatismale abarticulare, afecţiuni musculo-articulare posttraumatice, afecţiuni ginecologice cronice, afecţiuni ale căilor respiratorii ORL (sub formă de aerosoli).
Izvoarele minerale sunt inventariate în domeniul public al localității și sunt administrate de Primăria orașului Târgu-Ocna.
Text și foto: Romulus-Dan Busnea
Foto Salina: https://salina.ro/
Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău