/
/
Poiana Sărată de lângă Câmpina

Poiana Sărată de lângă Câmpina

Last updated in 07 Apr 2023
|
Poiana Sarata de langa Campina
Poiana Sărată de lângă Câmpina

Poiana Sărată de lângă Câmpina. Printre dealurile inverzite si pline de pomi fructiferi, sau stupi de albine, intre doua orase importante ale Romaniei (Brasov si Bucuresti), in anul 1500 se afla o poiana in apropierea Campinii. Aici s-a descoperit un izvor cu apa sarata care avea sa ajunga recunoscut cu una din cele mai mari concentratii saline din tara: 321g/l. Ca si cand Marea Moarta si-ar fi trimis apa in Romania. Izvorul a inceput sa fie recunoscut de localnici si folosit pentru cura dar si in… conservarea castravetilor.

Pentru ca nu mai era nevoie de nici un adaos de sare, muraturile de la Poiana Campina se faceau cel mai simplu. Odata cu trecerea anilor, locului i s-a dat denumirea de Poiana Sarii. Izvorul pornea din deal si in drumul lui spre cel mai jos nivel, lasa urme albe. Acesta era asemenea unui mosneag cu plete, atins de timp, ce isi cere atentia.

Pana in anii 1950, dar si mai tarziu, pamantul Poienii Sarate, impregnat cu apa izvorului a fost folosit de oamenii locului, cu scop terapeutic: cataplasme calde aplicate pe genunchii durerosi sau pe coloana. Babele satului se duceau in zona izvorului si incalzeau pamantul in cuptor, acasa, pentru a-si gasi leac.

Poiana Sărată de lângă Câmpina. Tot in aceasta perioada Poiana Sarii, devine statiune balneara.

Se construieste un bazin, sapat in pamant si acoperit cu caramida, unde izvorul avea sa fie captat pentru a-l umple. De asemenea, se are in vedere si unul pentru copii. Astfel, vara, bunicii si nepotii, dar si tinerii care doreau o baie racoritoare, veneau in Poiana Sarii pentru a se trata si simti bine. Printre afectiunile descoperite erau cele articulare, ortopedice, reumatismale.

In jurul bazinelor cu apa sarata, se intindeau cabine de schimb din lemn, sau corturi cu negustori ambulanti care veneau sa-si vanda marfa, gratare cu mici si bere, umbrelute si paturi pentru picnic sau plaja. O imbinare modesta in natura si pentru sanatate…

Astazi ivorul inca mai curge si este in continuare folosit pentru recuperare in cadrul clinicii Sanconfind, ducandu-si povestea mai departe…

Aceasta zona este recunoscuta de secole drept una dintre zonele cu cele mai multe zile insorite din an si cu un aer puternic ionizat si bogat in aerosoli.

Ioana Sultanii

Centrul Medical Sanconfind

Adresa: Str Uzinei, Poiana Campina, Prahova

E-mail: office@sanconfind.ro

Telefon Receptie: 0372327400

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *