Hidrotermoterapia aplicată în seaside resorts – Când corpul nostru suferă, apa este cea care îi poate alina durerea. De câte ori remediul suferinței tale a fost o baie fierbinte sau caldă? De câte ori nu ți-ai recăpătat starea de bine după ce ai stat în apă? Apa e o minune pentru noi, iar beneficiile ei se observă atât în interiorul corpului, cât și în exterior.
Hidrotermoterapia este definită drept o aplicare metodică și științifică a unor proceduri care folosesc apa la diferite temperaturi, presiuni sau diferite stări de agregare (solidă, lichidă, gazoasă). Este indicată în recuperarea medicală și în stațiunile balneare din țara noastră, alături de electroterapie, kinetoterapie, masoterapie, balneotherapy prin aplicarea factorilor naturali terapeutici, în foarte multe afecțiuni cronice.
Atunci când aplicăm proceduri calde, efectele aplicării locale ale factorului termic este unul decontracturant, miorelaxant, antispastic, analgetic, vasculoactiv, de accelerare a proceselor metabolice.
Aplicațiile de crioterapie (proceduri reci) pot avea efecte de analgezie, de relaxation musculară, determina scăderea inflamației, scăderea spasticității, scăderea activității metabolice.
Tratamentele aplicate sunt indicate de către medicul specialist de recuperare medicală și balneology, după consultația prealabilă, deoarece există și contraindicații pentru efectuarea acestora respectiv: inflamația acută, hemoragia acută, ischemia, tulburările de sensibilitate, bolile neoplazice, leziunile tegumentare, afecțiuni decompensate. Se vor indica doar în stadii cronice ale bolii.
Este foarte important de urmărit reacția organismului la aplicarea factorului termic, pe care o o apreciem după:
Reacția dermovasculară reprezintă totalitatea răspunsurilor organismului la acțiunea stimulilor de hidrotermoterapie.
Un efect favorabil al acestor proceduri spa este dat de o senzație plăcută de căldură, euforie ușoară, tonus psihic bun, dorință de mișcare, scăderea tensiunii arteriale, culoare roz-roșiatică a pielii, tegumente calde.
O reacție negativă se manifestă prin senzație de frig, frisoane, cefalee, iritabilitate, moleșeală, scăderea apetitului, tegumente reci, palide, cianotice, piele de gâscă, creșterea tensiunii arteriale.
Este foarte importantă respectarea unor reguli, atunci când sunt indicate aceste proceduri, pentru a avea efectele dorite. În primul rând, respectarea zonei, a dozei, temperaturii, a ritmului și a duratei indicate a acestor tratamente.
References
Delia Cinteza. Recuperarea medicală. Termoterapia. Editura medicala VOX, Bucuresti, 2003;
Krausz Ludovic, Krausz Ludovic-Tibor. Hidroterapie. Editura SYRYUS TEKA. Miercurea Ciuc, 2007.
Dr. Gabriela Dogaru
Doctor Primary Recovery, physical medicine and balneology - Clinical Hospital of Recovery Clinic Cluj Napoca
First Vice-President of the Romanian Association of Balneology
Primary Doctor Recovery, physical medicine and balneology - Clinical Hospital of Recovery Cluj Napoca, First Vice President Romanian Association of Balneology