/
/
Efectele benefice ale termoterapiei – Indicații și contraindicații

Efectele benefice ale termoterapiei - Indicații și contraindicații

Last updated in 07 Apr 2023
|

Efectele benefice ale termoterapiei – Căldura folosită în scopuri de vindecare nu este o invenție modernă: așa cum se știe, aceasta a fost deja folosită de vechii egipteni, apoi de greci și de romani.

Astăzi, multe tratamente spa se încadrează în categoria terapiilor termice. Aceasta include, de exemplu, băile termale, precum și unele terapii instrumentale practicate de fizioterapeuți.

În toate stațiunile balneoclimaterice, în tratamentele de recuperare medicală sunt indicate proceduri de termoterapie. Sunt tratamente în care se utilizează apa (la temperaturi diferite și  în diverse stări de agregare) lumina, aerul, parafina, nămolul, nisipul și se efectuează la indicația medicului.

Factorii prin care apa acționează asupra organismului sunt: termic, mecanic și chimic.

Thermal factor – influențează termoreceptorii din tegument, temperatura sângelui din vasele superficiale, viteza de circulație a sângelui și funcția de termoreglare a organismului.

The mechanical factor – prin presiunea hidrostatică care acționează asupra sistemelor cardiovascular și respirator, având drept  rezultat creșterea activității inimii.

The chemical factor – prin adăugarea de plante medicinale, substanțe cu efect emolient, astringent, sare, gaze.

În urma procedurilor de termoterapie aplicate calde se obțin efecte precum: ameliorarea durerii, relaxarea musculară, creșterea fluxului sangvin, creșterea elasticității colagenului, accelerarea proceselor metabolice. Aplicațiile reci determină ameliorarea durerii, relaxarea musculară, scăderea inflamației, scăderea spasticității (tulburare a controlului mușchilor, caracterizată prin încordare musculară și rigiditate, precum și prin inabilitatea de a controla acești mușchi), scăderea activității metabolice.

Contraindicații ale termoterapiei

Există și contraindicații majore ale termoterapiei, printre care hemoragia acută, patologiile cu inflamație acută, leziunile ischemice, tulburările de sensibilitate, bolile neoplazice, leziunile tegumentare (înainte de aplicare se verifică starea tegumentului), afecțiuni ale sângelui. În urma aplicării factorului termic, organismul reacționează prin modificări ale frecvențelor respiratorii și cardiace. Aplicațiile calde pot duce la creșterea frecvenței respiratorii. La temperaturi de peste 40° C poate apărea respirație neregulată sau la creșterea debitului cardiac și o suprasolicitare a inimii.

Efectele benefice ale termoterapiei. Cele mai frecvente tratamente utilizate sunt:

Împachetările cu parafină, împachetările cu nămol, împachetările cu nisip, compresele reci sau calde, cataplasmele, diferite tipuri de dușuri (calde, reci sau alternante), fricțiuni, băile generale simple, baia kinetoterapeutică sau bai cu plante medicinale, cu gaze, sauna, proceduri de crioterapie, cura Kneipp. Exercițiile efectuate în apă, în baia kinetoterapeutică sunt mai puțin dureroase, prin efectul sedativ și antialgic (contra durerii) al apei calde. Dar și a efectului miorelaxant pe mușchi, cu modificări de tonus muscular.

Aceste tratamente pot fi recomandate în profilaxia unor patologii, în stări de surmenaj și de oboseală, dar și în multe afecțiuni reumatismale degenerative și inflamatorii cronice (spondiloze, coxartroze, gonartroze, spondilită anchilozantă), posttraumatice, afecțiuni nervoase centrale sau periferice stabile, cronice, nevralgii, contracturi musculare, tulburări de termoreglare, obesity. Fiind proceduri solicitante pentru organism, acestea trebuie efectuate în prima parte a zilei. Nu se vor efectua după un efort fizic important. Se recomandă la 2-3 ore după masă și este necesară supravegherea acestora. Apoi trebuie urmate de o perioadă de odihnă.

Dr. Gabriela Dogaru

Primary Doctor Recovery, Physical Medicine and Balneology Cluj Napoca

Vice-President of the Romanian Association of Balneology

Dr. Ionela Peter

Medic rezident Recuperare, Medicină fizica și Balneologie Cluj Napoca

Love,

Gabriela Dogaru

Primary Doctor Recovery, physical medicine and balneology - Clinical Hospital of Recovery Cluj Napoca, First Vice President Romanian Association of Balneology

Email: office@desprespa.ro
Efectele benefice ale termoterapiei – Indicații și contraindicații
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Primary Doctor Recovery, physical medicine and balneology - Clinical Hospital of Recovery Cluj Napoca, First Vice President Romanian Association of Balneology

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *