Balneoterapie sau băi terapeutice ca metodă de tratament
Balneoterapie sau băi terapeutice ca metodă de tratament
Last updated in 07 Apr 2023
|
Balneoterapia sau băile terapeutice inseamna folosirea bailor in scop terapeutic, precum si alte activitati auxiliare ale tratamentului corpului in apa. Balneoterapia este folosita in scopuri medicale, putand fi insa contraindicata in anumite cazuri.
Unde se desfasoara o sedinta de balneoterapie?
Spatiul in care se realizeaza balenoterapia este o piscina sau o cada cu apa provenind din izvoare termale, sau apa de mare, sau apa normala in care au fost adaugate saruri marine. Jeturile montate in cada pot fi orientate in directia dorita si au scopul de a amesteca apa cu aerul, expulzandu-le sub presiune. Apa din bazin are 34 de grade C si determina dilatarea porilor, facand posibila patrunderea elementelor marine in corp. O sedinta de spa dureaza 15-20 de minute.
Balneoterapia sau băile terapeutice -Beneficiile balneoterapiei
In primul rand, apa si sarurile de mare regularizeaza circulatia sanguina, elimina toxinele din organism prin intermediul glandelor sudoripare si stimuleaza circulatia defectoasa. Apa are si efectul de a stimula tonusul muscular, digestia si metabolismul. Odata cu toxinele, apa elimina si depozitele de calciu din vasele de sange si vasele capilare afectate. Prin balneoterapie se trateaza durerile de spate, tensiunea sau inflamarea tesutului muscular, durerile cervical si ale umerilor, artrita, durerile de cap, precum si diverse dureri cornice. Inhalarea vaporilor de apa calda din bazin este recomandata in caz special persoanelor care au sinuzita, bronsita, alergii sau astm.
Balneoterapia nu este utilizata doar in scopuri terapeutice, ci si relaxante. Ea provoaca o senzatie de destindere, eliminand stresul. In privinta frumusetii, sedintele regulate de balneoterapie au un efect pozitiv asupra siluetei si tonifica organismul. Drenand corpul, jeturile de apa favorizeaza consumul de calorii si eliminarea celulitei.
Balneoterapia sau băile terapeutice – Contraindicatiile balneoterapiei
Balneoterapia nu este recomandata persoanelor care au alergie la iod, probleme de hiper sau hipo tiroida, fracturi neconsolidate, insuficienta cardiaca, pulmonara sau respiratorie. De asemenea, balneoterapia nu trebuie practicata de cei care sufera de diabet, afectiuni cutanate patologice: micoza, ulceratii sau bataturi. Nici femeile insarcinate pana in 3 luni si dupa 6 luni nu se pot bucura de balneoterapie.