Balneo – Puterea naturii. În familia mea, s-a crezut dintotdeauna în remediile „din moși strămoși”. Bunica obișnuia să îmi trateze răcelile cu ridichi și miere, iar pentru durerea de măsea îmi dădea un cățel de usturoi pe care trebuia să-l țin vreme de jumătate de oră în gură. Pentru febră nu exista remediu mai bun decât baia fierbinte la picioare. Și mama era o promotoare a leacurilor naturale. Îmi amintesc că primul „tratament facial” din viața mea a avut loc acasă, după ce ai mei se întorseseră de la Ocna Sibiului cu un flacon plin de nămol.
În jurul vârstei de șase ani, când consecințele unei bronșite interminabile mă copleșiseră nu numai pe mine, dar și pe cei dragi, am avut parte de prima mea cură la saline. Iar vizitele în „peștera cu sare” (cum obișnuia mintea mea de copil să-i spună) s-au dovedit a fi mai eficiente decât medicamentele din Germania de care tata abia reușise să facă rost pe vremea aceea.
Debutul școlii coincidea în fiecare an cu sosirea bunicii la Băile Felix, unde „se lecuia de toate necazurile, bată-le vina”. Într-una din zile am luat și eu parte la ritualul ei curativ, care includea „scăldat în apă maro” și împachetări care pentru mine păreau atunci desprinse dintr-un film S.F.
Tot în copilărie țin minte să fi auzit prima oară de miracolele aerului, fie el de munte sau de mare. „Inspiră adânc și expiră cu toată puterea”, îmi șoptea mama în timp ce ne odihneam amândouă pe o stâncă aflată într-un platou din Carpații Occidentali. Eu mă supuneam, pentru că fusesem asigurată în prealabil că aerul curat ar fi substanța cu care se hrănesc zânele. Iar zânele știu zbura, ceea ce îmi doream și eu din tot sufletul. Astăzi, la mai mult de două decenii de la acel moment, îmi dau seama că metafora mamei nu era departe de adevăr. Aerul curat chiar face minuni pentru sănătatea noastră. La fel și apa.
Dacă stau să mă gândesc bine, primii ani din noul mileniu au format momentul în care au început să apară sporadic scene care astăzi se întâmplă în fiecare zi. Priviri rătăcitoare, volum incredibil de mare de muncă, migrene, depresii, anxiety, cazuri de cancer și boli de care medicii nu auziseră. Și nici noi.
În 2002, unul dintre membrii familiei fusese diagnosticat cu psoriazis. O afecțiune „pe bază de stres” pentru care doctorii nu au știut ce medicament să prescrie. Așa s-a întâmplat că tratamentul de succes a ajuns să fie marea, care cu ale ei valuri sărate a șters urmele pe care grijile le ștampilaseră pe piele. Dacă nu mă credeți, rămâne să încercați și voi pastilele de mare. Iar dacă nu aveți ce boli să tratați (și chiar vă doresc din suflet să nu aveți), vă pot asigura că vă veți alege cu o stare de bine de invidiat.
Toate aceste lucruri s-au întâmplat acum mulți ani. Iar din cauza vieții agitate pe care o trăim și a lipsei acute de timp, o cură balneara pare a fi o rezolvare mult prea „time-consuming” pentru zilele noastre. Totuși, acum câteva luni, o prietenă bună a suferit un accident grav de mașină. În urma căruia, medicii au exclus orice șansă ca ea să mai poată umbla vreodată. Iar dacă va putea (printr-o minune) să își mai folosească picioarele, acest lucru se va întâmpla peste foarte mult timp… Cu sufletele stoarse de lacrimi, părinții ei au luat-o în brațe (la propriu!) și au dus-o la Techirghiol. În speranța că nămolul va face minuni. Și a făcut.
După zece zile de tratament balneo, prin puterea naturii, prietena mea a reușit să facă singură pașii spre tren. E adevărat, mergea greu, dar mergea! Un tratament care trebuia să dureze ani întregi a durat câteva zile și a funcționat cu adevărat. Atunci mi- am dat seama că puterea naturii este încă vie. Și că trebuie să vă povestesc și vouă.
Zis și făcut. Am pus laolaltă sfaturile bunicii și cercetările experților și s-a născut astfel "Harta factorilor naturali terapeutici", pe care o poate folosi orice persoană dornică să trateze vreo afecțiune într-un mod non-invaziv, balneo, prin puterea naturii. Printre factorii naturali incluși în dosarul nostru se află apele de diverse tipuri (carbogazoase, oligominerale, alcaline, feruginoase, cloruro-sodice, sulfuroase, radioactive, iodurate, arsenicale, lacurile terapeutice); emanațiile de gaz terapeutice (mofetele); salinele; plantele (fitoterapia), namoluri, resursele climatice (de exemplu, aeroionizarea) etc.
Fiecare factor menționat este însoțit de modalități de administrare. Locurile în care poate fi găsit și un simbol care facilitează identificarea sa pe hartă.
Nimic nu este mai reconfortant pentru om decât sentimentul că încă există tratamente balneo care nu se vor întoarce niciodată împotriva lui. Sănătate!
Statiunile balneare care au si centre spa sunt aici: https://desprespa.ro/centre-balneare/
Oferte balneo, spa & wellness actualizate in fiecare luna – here
Pentru mai multe informatii despre terapii balneare, acceseaza articolele din acest link: https://desprespa.ro/balneo/
Lasă-ne un comentariu mai jos dacă și tu te-ai vindecat prin factori naturali de cură! Mulțumim!
Virtual Wellness Explorer