Daca ar fi sa coboram in adancurile pamantului, am descoperi ca aici temperatura creste cu cate 10 grade la fiecare 1000 de metri. Acest lucru se intampla daca sapam, caci sunt si locuri binecuvantate in care apa fierbinte iese la suprafata fara interventia omului. Daca a existat si activitate vulcanica in zona, iar rocile au apucat sa acumuleze minerale cu rol pozitiv, avem siguranta ca apa a devenit si mai pretioasa. Cam asa se intampla in Baile Herculane. O minune a naturii. O combinatie perfecta intre spectacolul naturii si istoria incarcata.
Sa ne intoarcem cu vreo doua milenii in urma. Localnicii de pe vremuri stiau de izvoarele termale, le foloseau in mod curent. Dupa razboaiele dintre daci si romani, la apele binefacatoare de la Herculane au ajuns si fiii Romei. Pe linia de aparare dintre Dunare si noua capitala a Daciei, asadar intre Drobeta – Orsova si Sarmizegetusa, drumul trece pe langa Herculane. Romanii au construit in zona un castru, pozitionat in micul sat Mehadia de astazi. Ei bine, cand ei se refereau la Herculane, ziceau „Ad Aquas Herculi Sacras ad Mediam”, adica „La apele sfinte ale lui Hercules de langa Mehadia”.
Ei bine, eroul din mitologie simbolizeaza imbinarea ideala dintre sanatatea fizica si cea spirituala, intre forta corpului si cea a mintii. Dar nu numai ca Hercules a dat numele statiunii, ci ii gasim si chipul pe o stanca, intr-un loc bine ascuns.
Stim cu totii ca romanii aveau un cult al bailor termale. L-au raspandit in tot imperiul, iar la Herculane nici macar nu era nevoie sa incalzeasca apele. Ele sunt fierbinti de la natura. Legenda spune ca dupa lupte, caii raniti se scaldau in apele de la Herculane si se vindecau mai repede. Mai mult, animalele isi reveneau in mod inexplicabil din stari aparent incurabile. Acesta a fost primul indiciu cum ca la Herculane apele nu ar fi doar calde, ci cu adevarat binefacatoare. Nobilii sau imparatii care treceau pe aici nu uitau sa ii multumeasca pentru aceasta descoperire fiului lui Zeus. S-au pastrat tabule votive cu astfel de declaratii de recunostinta. Pe una dintre inscriptii scrie astfel: „Prea ilustrul barbat Calpurnius Julianus din Legiunea a V-a Macedonica, legat imperial, guvernator al privinciei Moesia s-a achitat bucuros de fagaduinta sa fata de Hercule, divinitatea locului, si a izvoarelor termale”.
Imaginati-va ca aveti acces la bai romane vechi de peste 1900 de ani. Izvoare pure, mostenite de pe vremea stramosilor romani. Istoria devine si mai interesanta in secolele XVIII-XIX, pe vremea stapanirii habsburgice, cand statiunea a fost transformata radical. Peste un oras roman a fost ridicat unul austriac in care sa se trateze soldatii imperiului. Nu trece mult pana cand dezvoltarea locului ia avant, iar Herculane se transforma intr-un oras modern, cochet, frecventat de aristocratia societatii si de imparatii de la Viena. Imparatul Franz Joseph, acelasi care stapanea si Karlovy Vary din Cehia de astazi, spunea despre Herculane ca ar fi „cea mai frumoasa statiune” din Europa.
Este de apreciat si faptul ca zona imperiala nu a „fuzionat” cu cea cotidiana sau hoteliera. Chiar daca primele doua decenii de dupa Revolutie nu au fost blande cu statiunile spa din Romania, a sosit momentul ca Herculane sa renasca. Drept dovada, anumite hoteluri au avut deja parte de imbunatatiri majore. Un reper in acest sens este Aphrodite Resort & Spa, complexul care motiveaza si celelalte unitati sa tina pasul si sa ofere servicii ireprosabile.
O plimbare prin orasul de sus ne dezvaluie povestile lui Hercules purtand blana leului din Nemeea, ale reginei din Lydia cu care a avut si un copil sau ale zeilor sanatatii, Esculap si Hygeea. Cei din urma ne-au lasat si o mostenire importanta: simbolul sanatatii in lumea moderna este toiagul lui Esculap (Aesculapius).
Daca sub parcul central proaspat refacut se gaseste fostul amfiteatru roman si sub drum exista ruine de ziduri antice, in partea superioara a statiunii veti descoperi un hotel din vremea comunismului. Acolo se afla si un basorelief cu miticul Hercules.
Peisajul natural este senzational. Intre Muntii Cernei si Muntii Mehedinti curgea candva salbaticul rau Cerna, Tierna de pe vremuri. Stanci semete si calcaroase se inalta pe ambele parti. Pe varfuri se observa rezistentul Pin Negru de Banat, care sta fara teama pe marginea prapastiilor sau pe colturile stancoase. Acolo unde nimeni nu se asteapta.
Povestea spune ca in timpul plimba¬rilor pe aici, printesa Sisi le povestea insotitorilor romani ca i-ar placea sa existe un spatiu amenajat pentru picnic. Peste noapte, zeci de localnici au ridicat foisoare din lemn pentru a-si surprinde mult indragita imparateasa. Astazi, inca avem urme ale acestor constructii in Muntii Cernei: Foisorul Verde, Galben si cel mai greu de ajuns, Foisorul Rosu. Din aceste puncte veti avea o priveliste imbatatoare asupra Bailor Herculane. Tot in memoria Elisabetei von Wittelsbach (Sisi) avem astazi Vila Elisabeta si Stanca lui Sisi, care troneaza la inaltime.
Baile Herculane ne ofera posibilitatea de a imbina turismul de relaxare cu cel de sanatate, cel cultural si de aventura. Lista de obiective turistice din imprejurimi este lunga – cu siguranta sunt demne de mentionat:
Herculane este despre ape minerale si termale, natura, istorie romana, istorie imperiala austriaca si multa liniste. Va invitam sa descoperiti chiar dumneavoastra toate aceste comori.
AUTOR: Florin Arjocu
Ghid de turism
florin@drumliber.ro
www.drumliber.ro
The article was published in Revista SPA&Wellness editia Noiembrie 2016.
Virtual Wellness Explorer