/
/
Băile generale în recuperarea medicală – indicații

Băile generale în recuperarea medicală - indicații

Last updated in 07 Apr 2023
|
Băile generale în recuperarea medicală - indicații

Imagine Renata Hille, Pixabay

Băile generale în recuperarea medicală – Băile fac parte din procedurile de hidrotermoterapie aplicate în scop profilactic și de recuperare medicală și în stațiunile balneare. Băile sunt sănătoase, în general. Când ne simțim epuizați fizic sau când suntem răciți, simțim nevoia unei băi fierbinți, cu sare, cu plante sau cu uleiuri esențiale. Apa e magică pentru piele și organism. Atunci când, însă, suferi de o afecțiune anume, e bine să te lași pe mâna medicului, care îți va recomanda exact baia de care ai nevoie și, de asemenea, stațiunea adecvată tratamentului tău balnear.

Există însă, câteva reguli, de care se va ține cont și care trebuie să fie respectate pentru a avea efectele clinice dorite:

a) băile generale trebuie indicate în prima jumătate a zilei, deoarece sunt proceduri mari, care solicită organismul;

b) trebuie indicate la 30 de minute după micul dejun și la 2-3 ore după o masă mai bogată ;

c) băile generale nu se aplică după efort fizic important sau după stări de tensiune nervoasă mare;

d) intrarea în apă se face lent, numai după verificarea temperaturii apei;

e) pacientul trebuie supravegheat pe tot parcursul procedurii, care se întrerupe la cel mai mic semn de intoleranță;

h) după baie trebuie să urmeze o perioadă de odihnă.

Iată care sunt băile generale în recuperarea medicală:

Baia kinetoterapeutică

Este o baie simplă caldă, în care se vor executa, sub apă, exerciții analitice și globale pasive și active, timp de 30 minute. Se poate asocia masajul subacval sau dușul subacval.

Această baie poate fi indicată în afecțiuni reumatismale cronice degenerative, ortopedice, neurologice, postraumatice.

În apă mobilizările se pot efectua mai uşor, sunt mai puţin dureroase datorită efectului antialgic şi sedativ al apei calde, dar şi pierderii greutăţii corpului, comform legii lui Arhimede.

Baia cu valuri

În care se folosește o cadă care are un dispozitiv special, pentru crearea valurilor. Apa are temperatura de 28-32°, iar durata de efectuare este de 3-4 minute. Este utilă în convalescență, în stări de astenie sau surmenaj.

Băile calde

Se aplica sub formă de băi simple, băi de kinetoterapie și băi cu masaj. Se realizează într-o cadă simplă cu apă caldă de 36-37 grade Celsius, timp 15-30 de minute. Au o acțiune miorelaxanță și sedativă generală și efect de antrenare a termoreglării. Sunt indicate în: nevrite, nevralgii la bolnavii spastici, în redori articulare, nevroze, astenii, stări de insomnie.

Baia de aburi

Este o procedură de termoterapie propriu-zisă intensă. Pacientul este introdus într-un dispozitiv special, care este prevăzut cu un robinet pentru aburi și un termostat. Capul rămâne afară, pe frunte trebuie aplicată o compresă rece. Se începe cu o temperatură inițială de 38- 42°, și se urcă treptat la 50-55°. Durata totală a procedurii variază între 5 și 30 de minute, în funcție de rezistența pacientului, de starea sa de antrenament termic. Acțiunea acestor băi se bazează pe temperatura umedă ridicată, care determină o intensă excitație a organismului, cu stimulare cardiacă, ventilatorie și metabolică. Este indicată în obezitate, hipotiroidism, reumatism cronic degenerativ, reumatism cronic inflamator – în afara  puseelor acute – nevralgii, nevrite cronice, intoxicații cronice.

Băile generale în recuperarea medicală la temperatura de indiferență (neutre)

Utilizează apă la temperatura de 34-35°C. Durata unei astfel de băi este de 10-30-60 minute. Acțiunea acestor băi se bazează pe factorul mecanic și mai putin pe cel termic. În primele minute, presiunea exercitată asupra organismului determină o accelerare a frecvenței cardiace și a ritmului respirator, rezultând o acțiune de tonifiere și înviorare al băilor de scurtă durată (10-15 minute). Dacă baia se prelungește, apare un efect de ușoară sedare.

Băile alternante de mâini

Utilizează, alternativ, temperaturi de 40°, respectiv de, 15-18°. Se începe cu  apa caldă, mâinile se țin 2-3 minute, până când apare reacția dermovasculară, iar în apă rece 20-30 de secunde. Se repetă procedura de de 3-5 ori. Se începe întotdeauna cu baia caldă și se termină cu baia rece, deoarece alternanța termică activează circulația periferică și decongestionează organele toracice. Indicăm aceste băi  în tulburările vasomotorii locale, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni posttraumatice.

Băile generale în recuperarea medicalăBăile calde de şezut

Se practică la temperatura de 36-40°C și durează 10-20 minute. Au un  efect de diminuare a tonusului muscular, de combatere a spasmelor vasculare de accelerare a proceselor de resorbție. Sunt indicate în dismenoree, colici uterine, colici vezicale și intestinale, prostatită cronică, inflamații cronice ale organelor genitale.

Referințe

Delia Cinteza. Recuperarea medicală. Termoterapia. Editura medicală VOX, București, 2003

Krausz Ludovic, Krausz Ludovic-Tibor. Hidroterapie. Editura SYRYUS TEKA. Miercurea Ciuc,2007

Dr. Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca

Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Love,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Băile generale în recuperarea medicală – indicații
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *