/
/
Bai cu plante medicinale

Bai cu plante medicinale

Last updated in 07 Apr 2023
|
Bai cu plante medicinale

„Voi apelor! Voi care reconfortati aducandu-ne noua forta, sanatate, grandoare si bucurie.” (Rig Veda)

Baile cu plante medicinale sunt proceduri de hidroterapie utilizate in bazele de tratament din statiunile balneare, dar si in Spa. Frecventa lor fiind justificata de valoarea lor terapeutica semnificativa in actul medical complex profilactic-curativ-recuperatoriu. Sunt bai cu temperatura de neutralitate termica, in general la 35°-37°C si care actioneaza mai ales prin componenta chimica si cea mecanica, cea termica fiind mai redusa. Durata baii este de 20-40 minute.

Hydrotherapy este considerata cea mai veche metoda terapeutica, fiind utilizata ca remediu pentru diferite afectiuni comune, inca din antichitate, in cultura greaca, japoneza, indusa, romana. In tara noastra, prima lucrare stiintifica de hidroterapie se intituleaza Hidroterapie medicala, publicata in anul 1904 de catre doctorul Gheorghe Baiulescu.

Reguli care trebuie respectate atunci cand apelam la bai (mai ales cand este vorba despre baile generale):

1. Baile generale se aplica in prima parte a zilei, la 30 de minute dupa micul dejun, la  2-3 ore dupa o masa mai bogata;

2. Baile generale nu se aplica dupa un efort fizic important sau dupa stari de tensiune nervoasa mare;

3. Intrarea in apa se face lent;

4. Apa trebuie sa acopere umerii (daca nu sunt facute alte indicatii speciale);

5. Este nevoie de o postura relaxanta (se folosesc dispozitive pentru sprijinirea capului si picioarelor);

6. Pacientul trebuie supravegheat;

7. Dupa baie urmeaza o perioada de odihna.

Indicatiile bailor cu plante medicinale

Baile de malt:  Maltul este un produs obtinut din boabe de cereale (mai ales de orz) incoltite, uscate si macinate folosit la fabricarea berii si a spirtului sau, prajit, la prepararea unui surogat de cafea. Pentru o baie generala se intrebuinteaza 1- 3 kg malt de orz, care se fierbe 30 de minute in 5-6 litri apa. Decoctul obtinut, trecut prin sita deasa, se toarna in cada. In locul maltului de orz se pot intrebuinta 100 g pana la 400 g extract de malt care se dizolva in apa calda si apoi se adauga in apa din baie.

Baile de tarate de grau: Pentru o baie completa se iau 500-1500 g tarate de grau, se pun intr-un saculet de panza, iar acesta se fierbe in 5 litri de apa, timp de 30 minute, dupa care se toarna in baie, atat decoctul cat si taratele din saculet.

Baile cu amidon: Pentru o baie completa se dizolva mai intai 1-2 kg de amidon in cativa litri de apa calduta, apoi se adauga in baie la temperatura de 36°-37°.

Baile cu malt, grau si amidon isi mentin temperatura apei din cada timp mai indelungat fata de apa comuna datorita acestor substante care sunt rele conducatoare de caldura. Formeaza un amestec care se depune la suprafata tegumentului sub forma unui strat protector, care are si actiune emolienta. Se intrebuinteaza cu rezultate bune in: nevralgii, mialgii, afectiuni reumatismale (artralgii, dureri tendinoase), afectiuni dermatologice (eczeme cronice, urticarie), prurit vulvar.

Bai cu mustar: Aceste bai se pot prepara in mai multe feluri:

– 100-200 g mustar se amesteca cu apa la 20°- 25° (pentru a nu se volatiliza uleiurile eterice) pana se formeaza un cir gros. Se toarna apoi intr-un saculet de panza al carui continut se stoarce bine in baie;

– Se pun doi pumni de faina de mustar intr-un saculet de panza care se va introduce in baie si se agita timp de mai multe minute, pana cand apa se tulbura si capata o culoare galbena-verzuie si un miros patrunzator de mustar;

– La o baie completa se adauga o solutie compusa din 2 g Oleum sinapis (ulei de mustar) si 25 g Spiritus Vini. Aceasta metoda se intrebuinteaza mai ales pentru baile locale sau partiale.

Baile cu mustar si hrean  au actiuni revulsive si efecte excitante asupra tegumentului. Se utilizeaza pentru decongestionarea organelor interne, in special in bronsite, pneumonii la copii.. Sunt indicate de asemenea in mialgii, nevralgii, nevrite si chiar poliartrite.

Baile cu nalba

au actiune descuamativa si emolienta. Se utilizeaza in eczemele hiperkeratozice, pahidermii si in special in psoriazis.

Bai aromatice:

Pentru baia cu infuzie de flori de musetel sau menta se folosesc 500-1000 g flori de musetel respectiv 300-500 g frunze de menta, obligeana, trestie mirositoare, valeriana. Acestea au efecte usor excitante asupra terminatiilor nervoase ale tegumentului, producand o hiperemie usoara, cu senzatie de caldura placuta. Sunt indicate in mialgii, nevralgii.

Bai cu extract de brad:

Se iau 10-15 kg cetina (crengute de brad) care fierb timp de 1-2 ore intr-un cazan sau in vase mari, in 40-60 l apa. Dupa ce apa a capatat o culoare verde inchis si un miros puternic de brad, se pregateste baia completa, adaugand apa necesara la temperatura de 34°-36°. Astazi, se folosesc diferite extracte de brad (tablete sau forma lichida), astfel ca pregatirea unei bai cu extract de brad a devenit foarte simpla.

Bai cu coaja de stejar:

Se face un decoct din 2-3 kg coaja de stejar pisata in 3-6 l apa care se adauga la baie.

Bai cu coaja de castan:

se prepara din coaja de castan la fel ca cele cu coaja de stejar. Se poate folosi si praf de coaja de castan. Pentru o baie completa se fierb intr-un saculet de panza deasa 500 g praf de coaja de castan. Dupa care se toarna in baie atat decoctul cat si continutul saculetului.

Bai cu flori de fan:

Flori de fan = tot ceea ce se scutura din fanul bine uscat (flori, seminte, frunzulite). Pentru o baie completa se iau 5-8 sau 10 pumni de flori de fan, iar pentru una partiala numai unul sau doi pumni. Se oparesc florile intr-o oala de 3-5 l apa fierbinte, se strecoara fiertura printr-o panza deasa si se toarna in baie. Aceasta trebuie sa capete culoarea ceaiului si un miros placut de flori de camp.

Baile cu valeriana, musetel, flori de fan si menta produc efecte sedative asupra organismului. Iar cele cu extract de brad au efect excitant si sunt intrebuintate mai mult in afectiuni reumatismale.

Baile cu obligeana, coaja de stejar si de castan au efecte astringente asupra tegumentului si sunt intrebuintate in:

  • eczeme acute;
  • urticarie;
  • eruptii alergice (mai ales in urma tratamentului medicamentos).

Rezumand principalele efecte ale bailor cu plante medicinale, acestea au un bun efect miorelaxant, analgezic, biotrofic, sedativ, iar cele cu mustar si hrean sunt in principal resorbtive.

Dr. Gabriela Dogaru 

Medic Primar Reabilitare Medicala 

Doctor in Stiinte Medicale 

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca 

UMF “Iuliu Hatieganu”, Cluj-Napoca

Dr. Ioana Pop medic rezident Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca

Referinte:

1. Andrei Radulescu, Elena Teodoreanu. Fizioterapie, masaj terapeutic, bioclimatologie.Editura medicala, Bucuresti, 2002;

2. M. Sturza, Gh. Baltaceanu. Fizioterapie. Editura medicala, Bucuresti:

3. Clarance Dail, Charles Thomas. Hidroterapie: tratamente simple pentru afecttuni obisnuite, Bucuresti, Casa de Editura Viata si Sanatate, 2005;

4. Campion MR. Hydrotherapy principles and practice. Butterworth- Heinman . Oxford, 1998.

Love,

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Email: office@desprespa.ro
Bai cu plante medicinale
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Gabriela Dogaru

Gabriela Dogaru

Medic primar Recuperare, medicină fizică și balneologie – Spitalul Clinic de Recuperare Cluj Napoca, Prim – Vicepreședinte  Asociația Română de Balneologie

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *