/
/
Pregătirea pielii pentru vară: cum ajută peelingul

Pregătirea pielii pentru vară: cum ajută peelingul

Last updated in 07 Apr 2023
|
EliadeMai2021 0076 1024x683 1

Vrei să întâmpini sezonul estival cu un aspect tineresc? Primăvara este anotimpul perfect pentru a recurge la proceduri profesionale de peeling facial, efectele menținându-se până la finalul verii. Dacă nu ai mai apelat până acum la ele, probabil că termeni precum peeling și chimic te sperie și nu îi poți asocia cu chipul tău. Vestea bună este că există numeroase beneficii pentru sănătatea pielii și nu ar fi rău să încerci câteva ședințe pentru îmbunătățirea nuanței și texturii epidermei, însă și dacă te confrunți cu probleme cronice ale tenului sau dacă îți dorești un look revizalizat. În funcție de nevoile individuale specifice ale fiecărui tip de ten, specialiștii Clinicii Eliade stabilesc cel mai bun plan de tratament, întrucât există diferite tipuri de peeling dau rezultate diferite.

Beneficiile peelingului

În ultimii ani procedurile cosmetice noninvazive au câștigat tot mai multă popularitate. Este un semn nu doar că femeile au început să aibă grijă sporită pentru felul cum arată, ci și că acordă atenție sănătății pielii tratând problemele faciale care până nu demult erau considerate ca netratabile. Peelingul chimic este o procedură de exfoliere, scopul fiind îndepărtarea celulelor moarte din stratul superior al pielii cu ajutorul unor substanțe chimice pentru ca tenul să fie curat, sănătos, fin și luminos. Iată care sunt principalele beneficii pe care le oferă peelingul:

  • Îmbunătățirea tonurilor faciale, a texturii, a aspectului
  • Stimularea producției de colagen, care redă elasticitatea pielii
  • Accelerarea dezvoltării unor celule cutanate noi
  • Reducerea depigmentării provocate de expunerea la razele ultraviolete
  • Atenuarea ridurilor fine, a cearcănelor, cicatricilor, porilor dilatați și a rozaceei
  • Sporirea efectului de hidratare
  • Reducerea intensității petelor maronii

Pentru rezultate pe termen lung se recomandă un set de câteva ședințe efectuate la distanță de câteva săptămâni. Astfel, tratamentul ajunge în straturile de profunzime ale pielii, iar stimularea celulară creează efecte de durată. Tipul de peeling chimic aplicat se face în funcție de consultul inițial, în baza caracteristicilor pielii, a problemelor dermatologice, a stilului de viață și a rezultatelor dorite.

Cum te pregătești pentru o ședință de peeling

Dacă nu ai mai beneficiat de un peeling chimic până acum, cu siguranță ești interesată să afli detalii despre pregătire și în ce constă această procedură. Pe scurt, peelingul chimic reprezintă un tratament facial în cadrul căruia se apelează la anumite substanțe chimice pentru a îndepărta unul sau mai multe straturi de piele și, în final, pentru a dezvălui un ten sănătos, care să radieze de frumusețe. Cele mai utilizate ingredient sunt acidul salicilic, acidul glicolic sau acidul tricloroacetic. Există mai multe tipuri de peeling. Specialistul evaluează tenul și îți recomandă tratamentul în funcție de nevoile specifice. Astfel, există peeling ușor, care tratează doar suprafața pielii și îmbunătățește nuanțele inegale sau alte probleme minore, dar există și peeling care merge în profunzime și tratează ridurile fine, cicatricile (inclusiv cele provocate de acnee și alte probleme ale pielii).

Înainte cu aproximativ o lună înainte de prima ședință de peeling este binevenit să adopți o rutină de îngrijire a pielii din care să nu lipsească produsele de curățare și serumurile. De asemenea, trebuie ținut cont că nu este recomandat să fi avut recent un peeling chimic, în caz contrar, se impune să amâni procedura. Cu o săptămână înainte de peeling se recomandă să nu efectuezi tratamente cosmetice cu laser sau ceară, iar cu câteva zile înainte, sfatul este să oprești aplicarea unor produse care conțin retinol și acizi AHA sau BHA, dar și să limitezi expunerea la soare. Pentru cele mai bune rezultate și pentru a reduce riscul de infecție, în ziua peelingului ți se va solicita să ai pielea curată.

Ce presupune concret procedura de peeling

Peelingul înseamnă aplicarea unei soluții pe piele și lăsarea acesteia să acționeze. Poți să resimți o senzație de înțepătură cât timp soluția stă pe piele, însă reacția este normală. Dar, în funcție de substanța chimică folosită, specialistul poate să aplice un agent neutralizant pe zona tratată. Înainte de procedură tenul este curățat și uscat, iar după aceea este folosită o loțiune densă pentru a proteja ochii, nasul, gura și părul. Pentru procedura de peeling o serie de substanțe asigură rezultate eficiente. Acestea pot avea în compoziție retinol, care conferă un aspect tineresc, proaspăt și o doză crescută de luminozitate. De asemenea, compușii principali pot fi pigmenți de iluminare, cu efect de combatere a acțiunii solare nocive, a dereglărilor hormonale care se văd pe chip și a inflamației pielii. Nu în ultimul rând, tratamentul are rol de hidratare și de curățare a pielii, lăsând-o mai suplă și catifelată. În majoritatea cazurilor, nu se folosește anestezia sau se aplică doar o substanță pentru amorțirea locală ușoară și, pentru siguranță, sunt tratate pe rând porțiuni mici ale pielii.

Rezultatele se văd după o singură ședință?

Se produc o serie de îmbunătățiri după o singură ședință, însă rezultate semnificative apar după mai multe tratamente desfășurate pe parcursul a mai multe luni. În funcție de intensitatea peelingului, efectul variază în timp. De exemplu, în cazul unui peeling ușor (light), care este cel mai frecvent tip de peeling și care presupune exfolierea unor straturi superficiale ale pielii și tratarea acneei, a porilor dilatați, corectarea imperfecțiunilor produse de soare, a ridurilor, rezultatul durează 1-2 luni. După peelingul mediu, folosit pentru tratarea simultană a mai multor probleme dermatologice, în special pentru reducerea ridurilor, a petelor brune și pentru efectul antiaging, rezultatele sunt vizibile 2-4 luni, chiar până la 6 luni dacă tratamentele sunt repetate. În ceea ce privește peelingul de profunzime, acesta este mai rar și de obicei aplicat ca tratament medical pentru probleme severe de sănătate, precum îndepărtarea celulelor afectate de melanom (cancer de piele) sau a cicatricilor profunde, iar rezultatele pot ține o viață.

Cât de frecvent trebuie să fie peelingul

Peelingurile light pot fi aplicate frecvent, însă într-o serie de mai multe ședințe, pentru a îmbunătăți treptat structura pielii și a obține rezultate de durată. Majoritatea pacienților au nevoie de 4-6 ședințe repartizate la distanță de 1-2 luni fiecare. Se recomandă respectarea acestei perioade de pauză între ședințele de peeling pentru ca pielea să aibă răgaz se înnoiască. După obținerea rezultatelor dorite, pot fi efectuate tratamente de menținere, programate de obicei la 4-6 luni. Ca regulă generală, peelingul mediu necesită 2-3 tratamente la interval de 2 luni pentru rezultate ideale, iar pentru menținere, la fiecare 6 luni.

La ce să mă aștept după peeling

Unele persoane se dovedesc reticente în a merge la o ședință de peeling chimic din cauză că au auzit diferite zvonuri privind reacțiile adverse. Dar, când peelingul chimic este realizat de un profesionist cu experiență, care aplică substanța potrivită tipului tău de ten, disconfortul este minim. Iată câteva efecte imediate care sunt însă normale după ședința de peeling:

  • Roșeață, iritație, senzație de uscăciune, mâncărime
  • Căderea cojilor de pe piele ca după o arsură solară

Alte efecte adverse, dar rare pot fi: modificări ale culorii pielii sau infecții.

Se recomandă evitarea aplicării machiajului sau a altor substanțe chimice cu potential iritant în primele 2 săptămâni după ședința de peeling. Așteaptă ca pielea să își încheie procesul de vindecare. De asemenea, în perioada de recuperare a pielii sunt importante vizitele la specialist pentru monitorizare și ajustarea tratamentului dacă este necesar. În toată această perioadă este esențială hidratarea printr-un consum ridicat de lichide și curățarea blândă a pielii dimineața și seara cu o loțiune nocomedogenică. Pentru ca peelingul să aibă rezultate și mai bune, hidratarea tenului trebuie menținută ridicată atât ziua, cât și noaptea. Pot fi aplicate măști cu rol de calmare, precum și vaselină pentru protecție în caz de vânt sau vreme răcoroasă. Nu în ultimul rând, este de evitat pe cât posibil expunerea la soare, trebuie aplicată loțiunea cu factor de protecție ridicat, evitarea temperaturilor ridicate și a supraepuizării de la activitatea fizică îndeosebi în primele două săptămâni după peeling. Pielea trebuie să fie menținută rece pentru a combate efecte precum înroșirea și hiperpigmentarea postinflamatorie. Specialiștii sfătuiesc pacientele să aibă răbdare, întrucât este nevoie de timp ca efectele să apară.

Când nu este recomandat peelingul

Peelingul chimic se adresează tuturor tipurilor de ten și este recomandat în numeroase probleme ale pielii. Totuși, acesta nu este indicat în următoarele cazuri:

  • Prezinți cicatrici și riduri profunde
  • Te afli sub tratament pentru acnee
  • Te confrunți cu cicatrici cheloide
  • Alăptezi sau ești însărcinată
  • Prezinți răni deschise, infecții ale pielii
  • Petreci mult timp în aer liber (expunere prelungită la soare)

Pot să fac peeling vara?

Peelingul chimic este în general recomandat să fie efectuat primăvara, toamna și iarna, când soarele nu este puternic și nu influențează procesul de recuperare. Totuși, dacă nu ai reușit să mergi în perioada recomandată, poți lua în considerare un astfel de tratament și vara. Condiția este ca peelingul să fie blând, expunerea la razele ultraviolete să fie redusă și să nu lipsească stratul de protecție împotriva soarelui și a radicalilor liberi nocivi pentru piele. Se poate recurge și la o pălărie pentru o protecție solară mai eficientă pentru a reduce riscul de complicații. Pentru că peelingul chimic îndepărtează straturile superioare ale pielii, aceasta este mai sensibilă și mai predispusă la arsuri, prin urmare, se impune o protecție ridicată.

Peelingul chimic poate fi o alegere inspirată dacă îți dorești o împrospătare vizibilă a tenului. Fă o programare pentru o consultație la Clinica Eliade pentru a te îmbarca într-o călătorie către o piele mai sănătoasă, mai tânără, mai frumoasă și mai naturală!

Love,

Wello

Virtual Wellness Explorer

Email: office@desprespa.ro
Did you like it? Your friends would probably like it too. But we can't know unless you share, right? 😊
Wello

Wello

Virtual Wellness Explorer

Come to the community!

First name
Mail

Similar articles

Login

Username *
Password *