Cu mic, cu mare, haideți într-o escapadă călare și descoperiți turismul ecvestru! Plimbări pe jos sau cu bicicleta, pescuit, înot, cățărări sau simple observări ale naturii… vara este cel mai ofertant anotimp pentru vacanțe. Iar seria activităților desfășurate în natură, cu efecte benefice pentru fizic, psihic, dar și pentru crearea unei colecții valoroase de amintiri, continuă să se îmbogățească prin adăugarea unor noi pasiuni personale. Pe lângă multele activități pe care ești tentat să le încerci vara, ce-ai zice de o lecție de echitație sau de îmbunătățirea tehnicii de călărie, în cazul în care ești deja un cunoscător al acestui sport nobil?
Și invitația nu este doar pentru plăcerea de a călări, ci și pentru nenumăratele beneficii pe care le poate oferi practicarea echitației. Principalele beneficii ale călăriei pot fi rezumate în: forță, echilibru, coordonare, flexibilitate, forță mentală, rezistență, îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare, contrastul formelor de anxietate și funcția antistres. Pentru că echitația necesită o cantitate incredibilă de forță de bază, cuplată cu un nivel ridicat de rezistență cardiovasculară. În acest sens, mai multe cercetări au arătat, de asemenea, că prin practicarea călăriei crește atât echilibrul static, cât și cel dinamic.
Ai toate motivele să îmbini plăcutul cu utilul în zonele special amenajate din Ținutul Covasnei!
La doar 3 km de Sfântu Gheorghe, în localitatea Arcuş, Centrul de echitație Barabás așteaptă toți iubitorii acestui sport, indiferent de vârstă sau de nivelul cunoașterii tehnicii de călărie să ocupe o șa a unuia dintre cei mai buni cai ai centrului. Organizatorii sunt gata să-ți divulge secretele acestui sport minunat, şi te asigură că vei petrece câteva ore preţioase în compania cailor. Fie că ești la prima lecţie de călărie în ţarc (pentru începători), fie că nivelul de pregătire îți permite câteva ore de plimbări prin pădurile, pe dealurile şi păşunile din preajmă (pentru avansaţi), cu siguranță vei pleca acasă numai cu amintiri plăcute!
În cazul copiilor, trebuie menționat că aceștia pot începe să călărească, pe un ponei Shetland, de la vârsta de 3 ani (până la vârsta de 7-8 ani sau maximum 30 de kilograme/per copil).
În schimb, pentru copiii mai mari, călăritul pe cai poate începe cu adevărat de la 8-9 ani, când copilul are suficientă masă musculară și abilitate de a se concentra pe o durată mai lungă. Începătorii vor începe lecțiile conduși de căpăstru de un instructor, vor învăța cum să stea corect în șa și vor face exerciții care-i vor ajuta să-și găsească echilibrul pa spatele calului.
Pentru călăreții avansați (care pot merge la pas, trap sau galop) există posibilitatea de a alege să fie însoțiți de către un ghid local în plimbările pe câmpurile și pădurile din jurul satului. Aceștia pot urma trasee de 1-2 ore sau plimbări de o zi care includ și un picnic. Cât despre peisaj, acesta este demn de admirat în orice sezon, iar colecția de amintiri va fi una impresionantă. La cerere se pot organiza ture mai lungi de călărie, iar peste noapte se pot caza la pensiunile din satele din jur.
Situat în micul sat Valea Crişului, la 7 km de orașul Sfântu Gheorghe, Centrul de echitație al Contelui Kálnoky organizează diferite activități și cursuri pentru copii. Principalele activități ale centrului includ lecții de călărie, călărie pe ponei și ture de călărie de trei și șase zile. Se organizează și școli de vară pentru grupuri de maximum 15 copii, aceștia fiind angrenați și într-o serie de activități creative.
Centrul de echitație organizează și cursuri de călărie pentru adulți, iar pentru copii, de asemenea, tabere ecvestre, echitație pe teren și plimbări cu ponei.
Pe lângă cele amintite anterior, sunt organizate sesiuni de echitație pe teren de câteva ore, iar excursiile călare pot avea o durată între o zi și cinci zile, pe parcursul cărora călăreții sunt conduși prin cele mai frumoase și retrase sate din zona Baraoltului (Valea Zălanului, Bățanii Mici, Micloșoara), explorând și Munții Baraoltului.
Aceste plimbări călare sunt destinate tuturor iubitorilor de cai și de natură, care doresc să cutreiere munții și împrejurimile acestora.
Excursiile călare organizate de Centrul de Echitație Kálnoky și de Casele de Oaspeți ale Contelui Kálnoky au o durată una, două sau și mai multe zile, încep la Centrul de Echitație Kálnoky din Valea Crișului și se desfășoară în zona Munților Baraolt. Cazarea este asigurată la Casele de Oaspeți ale Contelui Kálnoky din Micloșoara și Casa de Oaspeți a Prințului de Wales din Valea Zălanului. Centrul pune la dispoziția turiștilor cai din rasele Lipizzaner, Shagya Arabian, Gidran, Huțul, Akhal-Teke, aceștia fiind cai bine antrenați, obișnuiți cu traseul și cu temperamente diferite. Echipamentul este format din: șa tip englezesc și de tură, geantă dublă pentru șa, în care se va transporta pachetul de picnic, apa și cele mai importante lucruri personale.
Condiții de participare: cunoașterea celor trei trepte de mișcare: pas, trap și galop. Experiența în excursii călare pe teren este un privilegiu, ca și condiția fizică bună, pentru a rezista în șa 4-6 ore, iar greutatea maximă admisă pentru călăreț este de 90 kg.
Numărul de călăreți participanți: minimum 4 – maximum 8 persoane.
Dacă iubești caii și vrei să te aventurezi într-o escapadă călare, te așteptăm în Ținutul Covasnei, să trăiești cea mai grozavă experiență a verii!
Mai multe detalii găsești aici: https://visitcovasna.com/?locale=ro
Virtual Wellness Explorer