/
/
Risc crescut de diabet zaharat la femeile cu program prelungit

Risc crescut de diabet zaharat la femeile cu program prelungit

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Risc crescut de diabet zaharat pentru femeile care au un program de munca prelungit Imagine de la Gert Almann Pixabay 1024x576 1
Risc crescut de diabet zaharat pentru femeile care au un program de muncă prelungit
Imagine de la Gert Almann – Pixabay

Risc crescut de diabet zaharat – Femeile care au un program prelungit de muncă prezintă risc crescut de a face diabet zaharat.

Așa reiese în urma unui studiu realizat în 2018 de către Institutul pentru Muncă și Sănătate (Toronto, Ontario). Studiul a analizat 7.065 de persoane (cu vârsta cuprinsă între 35 și 74 de ani) timp de peste 12 ani. Dar și efectul negativ al orelor de muncă peste program asupra diabetului incident al persoanelor implicate în studiu.

Risc crescut de diabet zaharat. Care sunt noile descoperiri?

Conform Federației Internaționale de Diabet, în prezent, cea mai importantă provocare pentru prevenire constă în identificarea factorilor de risc sociali și de mediu modificați de diabet. În acest sens, orele de muncă efectuate peste program au fost asociate recent cu diabetul. Dar, conform sursei amintite, sunt necesare mai multe studii prospective de înaltă calitate.

Evaluarea relației dintre orele prelungite de muncă și incidența diabetului la 7065 de lucrători pe o perioadă de 12 ani în Ontario, Canada, a arătat un risc crescut de diabet în rândul femeilor care lucrează 45 de ore sau mai mult pe săptămână. Dar nu și în rândul bărbaților.

Autorii studiului sunt: Mahée Gilbert-Ouimet, Huiting Ma, Rick Glazier, Chantal Brisson, Mustar Cameron, Peter M Smith. Ei au descoperit că, în comparație cu femeile care lucrau 35-40 de ore pe săptămână, cele care lucrau cu 45 de ore sau mai mult aveau un risc crescut cu 51% de a face diabet. În cazul bărbaților, orele de muncă peste program nu au crescut riscul ca aceștia să dezvolte diabet.

Femeile au mai multe sarcini și responsabilități

Știm că femeile tind să-și asume mai multe sarcini în familie și mai multe responsabilități în afara locului de muncă. Deci, putem presupune că munca peste program, adăugată la toate acestea, poate avea efecte negative asupra sănătății acestora”, a spus Mahee Gilbert-Ouimet, autorul principal al studiului.

Eșantionul de studiu a fost format din participanți activi, fără diagnostice anterioare de diabet. De asemenea, au fost luați în calcul și alți factori care ar putea influența starea de sănătate, precum vârsta, sexul, tipul de muncă prestată, existența copiilor, etnia, statutul marital, starea de sănătate pe termen lung, stilul de viață și greutatea.

Concluziile studiului

În perioada de studiu, 10% din populația studiată a dezvoltat diabet. Cu o incidență mai mare în rândul bărbaților (12,2%) decât al femeilor (7,5%), grupurile mai în vârstă și persoanele obeze. În cazul femeilor a fost observată o incidență mai mare de diabet în rândul celor care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. În schimb, în ​​rândul bărbaților, incidența diabetului a avut tendința de a scădea, mai degrabă, pe măsură ce numărul de ore de muncă a crescut.

Identificarea factorilor de risc modificabili, cum ar fi un program de muncă prelungit, este de o importanță majoră pentru a îmbunătăți strategiile de prevenire. Promovarea săptămânii de lucru obișnuite, între 35 și 40 de ore, poate fi o strategie eficientă pentru prevenirea diabetului în rândul femeilor.

Conform cercetărilor, diabetul este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Aceasta, pe lângă faptul că este un factor de risc major pentru alte boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare. Conform studiilor, până în 2030, aproximativ 439 de milioane de adulți vor trăi cu diabet la nivel global (7,7%). Ceea ce va reprezenta o creștere de 50% față de 2010. 

Surse:

https://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/17249-women-who-work-long-hours-at-increased-risk-of-diabetes-study

https://drc.bmj.com/content/6/1/e000496

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *