/
/
Masajul și aromaterapia în tandem pentru reducerea oboselii

Masajul și aromaterapia în tandem pentru reducerea oboselii

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Masajul și aromaterapia lucrează în tandem pentru reducerea oboselii
Masajul și aromaterapia lucrează în tandem pentru reducerea oboselii
Imagine de monicore, Pixabay

Masajul și aromaterapia lucrează în tandem pentru a elibera corpul de starea de oboseală, arată un studiu. Există diferențe între efectele fiziologice și psihologice asupra organismului ale masajului combinat cu aromaterapie.

Înainte de a se instaura starea de urgență ca urmare a pandemiei cauzată de Covid-19, primisem în dar un voucher pentru masaj. Și mi-am zis: la fix, chiar am nevoie de un masaj! Spatele meu e amorțit de atâta stat în fața calculatorului. Doar că, între timp, am rămas cu toții blocați în case și nu am putut ajunge. Dar voi duce la îndeplinire această misiune imediat ce se vor ridica restricțiile de deplasare. Deoarece, cu atât mai mult am nevoie acum de un masaj, când mi-a lipsit mișcarea în aer liber. Deja vizualizez cadrul perfect: relaxare, muzică în surdină, atmosferă învăluită într-un parfum care îmi va trezi toate simțurile și mă va purta într-o altă lume. Chiar dacă doar pentru o vreme! Și încă ceva: tocmai am aflat că masajul combinat cu aromaterapie pare să fie mult mai benefic decât am crede.

Un studiu al Departamentului de Fiziologie din cadrul Colegiului de Medicină din Hyogo (Japonia) a descoperit că masajul combinat cu aromaterapie alungă mult mai ușor oboseala, decât ar face-o doar masajul în sine.

Folosirea pe scară largă a tratamentelor pe bază de plante și a uleiurilor esențiale pentru prevenirea și tratarea bolilor datează din cele mai vechi timpuri. Cu toate acestea, nu a existat o bază științifică clarificată cu precizie a efectelor benefice ale acestor plante și uleiuri. De aceea, era necesar un studiu în acest sens.

Masajul și aromaterapia lucrează în tandem și sunt mult mai eficiente. Scopul studiului

Scopul acestui studiu a fost evaluarea efectelor tratamentului asupra organismului cu aromaterapie asupra subiecților sănătoși.

În ce a constat studiul

Autorii studiului au comparat efectele fiziologice și psihologice ale tratamentului corporal cu aromaterapie (E), tratamentul de masaj doar cu uleiul purtător (C) și odihna la adulții sănătoși.

7 femei și 6 bărbați voluntari au participat ca subiecți. Fiecare subiect a fost supus la 3 încercări, în care testul Advanced Trail Making (ATMT) – Testul avansat de realizare a traseelor – a fost administrat ca o sarcină de inducere a stresului înainte și după 1 din 3 tratamente. ATMT constă în teste de atenție selectivă și de memorie spațială de lucru. ATMT poate fi util și pentru o evaluare obiectivă a gradului de oboseală mentală, precum și pentru o sarcină de inducere a oboselii.

Au fost folosite Inventarul de stare de anxietate (STAI), scara vizuală analogică și scala feței, pentru a evalua anxietatea, sentimentele și, respectiv, dispoziția.

Rezultatele studiului

După tratamente, scorul STAI și senzațiile de oboseală au fost reduse. În timp ce, senzațiile pozitive și de confort au crescut. Iar starea de spirit s-a îmbunătățit semnificativ în C și E. Mai mult, au fost menținute scăderi semnificative ale senzației de oboseală mentală și totală chiar și după al doilea ATMT în E. Pe de altă parte, concentrația de cortizol din salivă nu a prezentat modificări semnificative în niciunul dintre studii. Nivelurile de imunoglobulină secretă A în salivă au crescut semnificativ după toate tratamentele.

Concluziile cercetătorilor

Autorii studiului au ajuns la concluzia că tratamentele de masaj, indiferent de prezența uleiurilor esențiale, sunt mai avantajoase decât odihna, din punct de vedere al evaluărilor psihologice sau subiective. Dar nu și din punct de vedere fiziologic sau obiectiv. Mai mult decât atât, în comparație cu masajul efectuat singur, fără o altă intervenție, tratamentul combinat cu aromaterapie oferă o eliberare mai puternică și continuă a stării de oboseală. În special, a oboselii de origine mentală.

Autorii studiului: Takeda H 1, Tsujita J, Kaya M, Takemura M, Oku Y.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18637761

Subiecte:Aromaterapie

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *