/
/
Ritualul Cleopatrei

Ritualul Cleopatrei

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ritualul Cleopatrei

Care era ritualul Cleopatrei? Cati dintre noi nu s-au intrebat care erau ingredientele secrete ale frumusetii Cleopatrei?

Asa cum aratam in articolul precedent, farmecul Cleopatrei nu se datora atat frumusetii ei desavarsite, cat mai ales stiintei de a folosi ingrediente si tehnici speciale care sa-i sporeasca senzualitatea. 

Unul dintre ritualurile ei preferate era tratamentul pe care azi il numim Ritualul Honey Moon.

Folosind ingrediente precum mierea, laptisorul de matca, uleiul de argan, argila alba si uleiul din flori de smochin salbatic, acesta este un tratament ideal pentru redarea elasticitatii si luminozitatii pielii, avand, in acelasi timp, un puternic efect de catifelare.

Ca orice ritual, Honey Moon presupunea o desprindere de conditia cotidiana si intrarea intr-un spatiu sacral, destinat infrumusetarii trupului si spiritului. Tocmai de aceea, translatia dinspre mundan spre sacru presupunea si un rit de trecere. O purificare realizata cu ajutorul apei de flori de portocal. Pe langa functia de curatare, aceasta etapa a ritualului era echivalenta unei detensionari. Concomitent cu relaxarea trupului se realiza, gratie efectului calmant al parfumului florilor de portocal, si linistirea spiritului care se pregatea astfel pentru calatoria sacra de infrumusetare.

Efectul relaxant si de improspatare al apei de flori de protocal este secondat de actiunea de curatare a gomage-ului. Se pare ca Regina Cleopatra folosea un peeling mecanic pe baza de coaja de nuca de argan si luffa, cu rol de hidratare, hranire si catifelare.

Ritualul Cleopatrei – Pentru a-si mentine frumusetea, Cleopatra alterna o multitudine de masti si de unguente

Însa una dintre preferatele ei era o masca cu argila alba din Muntii Atlas, miere si laptisor de matca. Aceasta ajuta la redobandirea aspectului perlat al tenului, atenuand petele brune si cearcanele si conferind suplete si luminozitate pielii. Argila pe care o contine are virtuti remineralizante, de catifelare, purificare, astringente si hidratante, in vreme ce mierea si laptisorul de matca, au o actiune revitalizanta, cicatrizanta si regeneranta, stimuland activitatea celulara.

Intregul ritual avea ca punct culminant masajul cu uleiuri rafinate, menite sa seduca si sa subjuge, dar si sa mentina pielea hidratata si catifelata de-a lungul intregii zile.

Revigorat si protejat, trupul se putea intoarce in mijlocul supusilor. În vreme ce spiritul trecut si el prin ritualul de cosmetizare putea face fata provocarilor zilei.  

Machiajul Cleopatrei a fost unul dintre elementele care au ajuns sa-i defineasca stiul si, pana la urma, identitatea. La baza lui era arta de a folosi Khol-ul.

Khol-ul este un fard negru in pudra minerala constituit din carbon, care se aplica pe pleoape si / sau pe sparncene. Aplicat in jurul ochilor, acesta confera stralucire si mister privirii.

Ritualul Cleopatrei – Khol-ul este folosit intr-o multime de produse de machiaj, dar are si virtuti medicale.

Egiptenii il utilizau ca picaturi de ochi pentru a preveni si a ameliora infectiile oculare, dar si pentru a proteja ochii de reflexia puternica a luminii solare in desert. Poseda virtuti antiseptice, fiind potrivit chiar si pentru ochii foarte sensibili. Camforul pe care il contine (a nu se confunda cu camforul de sinteza, aici este vorba de o veritabila rasina de camfor curatata si purificata, care dezinfecteaza ochiul si previne iritatiile) improspateaza si lumineaza ochiul. Capilarele aparente dispar gratie efectului sau astringent. Ochiul pare astfel mai alb, iar glandele lacrimale sunt stimulate. Folosit pentru un timp mai indelungat, Khol-ul devine semipermanent.

Ceea ce e deosebit de interesant de observat este faptul ca machiajul Cleopatrei avea, pe langa functia estetica evidenta si una simbolica. Pe de o parte machiajul este o forma de identificare cu o traditie ancestrala pe linia de descendenta faraonica. Machiajul functioneaza ca o legitimare a functiei persoanei care il poarta. Dar si ca masca menita sa protejeze fiinta divina a faraonului de atingerea materiei.

Estetica, simbolistica si functionalitate se unesc intr-un gest aparent banal. Dar in fapt incarcat de sensuri mitico-sacrale dintre care, cele mai multe s-au pierdut.

Cand adoptam azi, in machiajul nostru, elemente ale machiajului Cleopatrei, functia simbolica s-a dizolvat intr-una referentiala. Liniile de negru profund nu evoca o dinastie ci, cel mult, un tribut pe care i-l aducem celei mai frumoase…  

Nicoleta Bechis

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *