Sedentarismul este una dintre marile probleme ale lumii moderne. În timpul zilei, petrecem mult timp în fața calculatoarelor, iar seara devorăm filme și seriale. Partea cea mai gravă a acestei situații este aceea că sedentarismul îi afectează inclusiv pe copii, de cele mai multe ori tot din cauza dispozitivelor moderne. Jocurile care ne provocau din punct de vedere fizic atunci când eram noi copii încep să dispară din obiceiurile copiilor de azi și sunt înlocuite de ore interminabile petrecute cu telefonul, tableta sau laptopul în brațe.
Mai mult de atât, aceste obiceiuri se vor împământeni, iar copiii sedentari se vor transforma în adulți sedentari cu probleme de sănătate serioase.
Cea mai sigură modalitate pentru a combate astfel de urmări negative este includerea sportului în programul copiilor. Iar singura formă de activitate fizică pe care o pot practica toți copiii, inclusiv cei cu anumite dizabilitări, indiferent de vârstă și de condiția fizică este înotul. Acesta are, printre altele, marele avantaj că poate fi practicat începând cu vârsta de 4 luni.
Chiar dacă pare greu de crezut, acesta este momentul cel mai bun pentru a da startul orelor de educație acvatică. La această vârstă, copiii păstrează încă în subconștient amintirea mediului intrauterin, fapt care îi va ajuta să se adapteze foarte ușor la orele de înot.
Aviației Wellness Center a inclus în portofoliul de servicii oferite segmentul premium destinat copiilor – Baby Spa. Acesta este coordonat de Anca Grecu, primul doctor în educație acvatică din România.
Desigur că la vârsta de 4 luni nu putem lua în calcul înotul de performanță, dar bebelușii înscriși la orele de educație acvatică au parte de numeroase alte beneficii, atât din punct de vedere emoțional, cât și social, fizic sau intelectual. Cu cât sunt aduși mai devreme la bazin, cu atât copiii vor învăța mai repede să meargă, vor avea o postură corectă a corpului, îți vor susține greutatea mai ușor și își vor îmbunătăți vizibil coordonarea și echilibrul, două funcții extrem de importante în primele luni de viață.
De asemenea, tot de la bazin, copiii, inclusiv cei de până la un an, vor învăța să exploreze, să aibă mai multă încredere în ei și să se împrietenească mai ușor cu oamenii noi. Această ultimă abilitate se va dovedi a fi extrem de importantă mai ales pentru familiile care se pregătesc pentru prima zi de grădiniță. Obișnuiți deja cu un profesor, cu o altă figură de autoritate decât a părinților, și cu copiii din jurul lor, micuții vor trece mai rapid peste anxietatea de separare produsă de prima zi de școlarizare.
Dincolo de toate acestea, educația acvatică inclusă în rutina lor de la vârste foarte fragede va deveni ca o a două natură, iar copiii vor fi obișnuiți să facă mișcare pentru tot restul vieții, indiferent dacă luăm sau nu în calcul practicarea unui sport de performanță.
Explorator Wellness Virtual