Daca vrei un bebelus sanatos, atunci fii o gravida activa. Practicarea sportului in sarcina are multiple beneficii pentru mentinerea starii de sanatate. Exercitiile va pot ajuta sa faceti fata tensiunilor la care este supus corpul in timpul graviditatii si nasterii.
Aviatei Wellness (Baby Spa & Cybex Gym) iti recomanda sa te pastrezi in forma pe parcursul sarcinii cu ajutorul gimnasticii acvatice si altor forme de miscare indicate in aceasta perioada.
– atenuarea durerilor de spate;
– atenuarea crampelor de la nivelul picioarelor;
– imbunatatirea circulatiei sangvine;
– imbunatatirea consumului de oxigen din organism;
– intarirea musculaturii si a ligamentelor care sunt solicitate la nastere;
– dezvoltarea si mentinerea tonusului muscular;
– mentinerea unei bune posturi corporale;
– instalarea unei stari psihice pozitive;
– endorfinele eliberate dupa sport au un efect linistitor atat pentru mama, cat si pentru copil.
Inainte de inceperea oricarei activitati sportive trebuie consultat doctorul care supervizeaza sarcina. De asemenea, trebuie avut in vedere si nivelul de activitate fizica practicat inainte de a ramane insarcinata. Moderatia este insa cuvantul de ordine.
Fiecare stadiu al sarcinii are caracteristicile lui specifice, fapt ce influenteaza si tipul de activitate fizica pe care o putem practica.
poti opta aproape pentru orice fel de antrenament, cu mentiunea sa fii precauta si sa nu fortezi limitele. Exercitiile solicitante trebuie evitate deoarece in aceasta perioada (primele trei luni) apare cel mai des riscul de avort spontan.
trebuie sa diminuezi intensitatea efortului si viteza de executie a exercitiilor, datorita schimbarilor aparute la nivelul organismului tau. Totodata, este indicat sa nu faci exercitii din pozitia culcat pe spate, ghemuiri sau aplecari.
poti face exercitii in continuare, insa la o intensitate mult mai mica si fara a zdruncina burtica. Poti opta pentru pilates, yoga prenatala, inot, plimbari si mers normal pe distante medii sau pentru inot usor. Beneficiul pe care il aduc exercitiile in acest stadiu este cel al reducerii edemelor si corectarea dezechilibrului postural.
Cea mai la indemana activitate in timpul sarcinii este mersul pe jos. Va veti bucura de beneficiile unei activitati cardiovasculare, fara a resimti presiune prea multa la nivelul genunchilor si gleznelor.
Inotul este ideal in sarcina. Corpul este sustinut de apa, riscul accidentelor musculare sunt minime si presiunea asupra articulatiilor scade foarte mult. Ajuta la intarirea muschilor uterului si articulatiilor pelviene, ceea ce inseamna o nastere mai usoara. Puteti opta totodata si pentru clasele de Aquagym.
Pilatesul este de asemenea indicat in sarcina deoarece presupune exercitii fizice usoare, cu impact redus asupra organismului. Acestea ajuta la tonifierea musculaturii abdominale si a planseului pelvin, dezvoltarea flexibilitatii corpului, imbunatatirea circulatiei sangvine si a musculaturii interne a zonei pelviene, cu rezultate benefice in mentinerea sarcinii si o nastere mai usoara. Tehnicile de respiratie folosite in exercitiile Pilates te pot ajuta sa iti controlezi respiratia in timpul nasterii.
Yoga Hatha (prenatala) va poate ajuta sa va pregatiti mental si fizic corpul pentru nastere. Executarea diferitelor posturi Yoga speciale pentru viitoarele mamici ajuta la dezvoltarea si tonifierea musculaturii, la flexibilitate si la mentinerea echilibrului in timpul sarcinii. Puteti opta si pentru dans dar sunt interzise sariturile, piruetele, scuturarile, miscarile zbantuite.
Lista sporturilor sau activitatilor sportive care trebuie evitate in timpul sarcinii include: echitatie, fotbal, patinaj, gimnastica, luptele, schi nautic, hochei (pe camp si gheata), planorism, box, alpinism, arte martiale (care implica contact), scuba diving, parasutism, trambulinele, schi, patinaj, snowboarding, mersul pe role, mersul cu bicicleta.
Explorator Wellness Virtual