Deși sauna umedă este o formă de terapie folosită în spațiul oriental din cele mai vechi timpuri, în spațiul european aceasta a devenit vedeta centrelor spa abia în ultimii ani. Cu numeroase beneficii pentru spirit și trup, sauna umedă este o minunată formă de relaxare, de purificare fizică și spirituală, de meditație și de reconectare la propria persoană.
în special persoanelor cu probleme de retenţie de apă, neplăceri provocate de circulaţie şi cu probleme de respiraţie. De asemenea, este un tratament recomandat pentru reabilitarea musculară şi pentru recapatarea echilibrului interior. Inhalarea aburului reduce respiraţia spasmodică prin reducerea secreţiilor şi stimulează sistemul imunitar prin creşterea producţiei de celule albe din sânge.
Terapia la hammam, aşa cum mai este numită sauna cu aburi, este un antrenament cardio pentru inimă care duce la creşterea elasticităţii vaselor de sânge şi oxigenarea organismului. Tot datorită accelerării bătăilor inimii si transpiraţiei abundende, se pot arde până la 300 de calorii într-o singură sesiune. În plus, căldura saunei cauzează dilatarea vaselor de sânge și îmbunătățește circulația către extremități.
Hipertermia, o temperatură ridicată, care va acționa ca o febră va îmbunătăți imunitatea prin creșterea producției de celule albe in sânge. Ca rezultat, riscul de a răci sau de a face gripă scade cu 30%. Umiditatea produsă de aburi deschide porii pielii şi permite eliminarea impurităţilor. Temperatura ridicată calmează tensiunea musculară şi favorizează secreţia glandelor sudoripare, odată cu transpiraţia fiind eliminate şi toxinele din organism. Saunele pot chiar sprijini atenuarea durerii şi îmbunătăţeşte perfomanţa la sala daca se utilizeaza timp de 30 de minute dupa antrenament.
Un alt beneficiu al saunei umede este faptul că te poate scăpa de neplăcerile provcate de sinusurile înfundate. Căldura ridicată și umezeala din aer eliberează sinusurile și deschid trompa lui Eustachio. Datorită efectului benefic asupra întregului aparat respirator, sauna umedă este indicată în cazurile ușoare de astm bronșic și bronșită. Efectele asupra aparatului respirator sunt observate inclusiv asupra persoanelor care nu se confruntă cu afecțiuni ale acestei zone. Prin eliberarea traseului parcurs de aer, respirația devine mai profundă. Primul efect este, desigur, o îmbunătățire a oxigenării însă cel de-al doilea efect va fi resimțit asupra somnului, a cărui calitate va crește pe măsură ce aparatul respirator va fi mai curat.
În ciuda tuturor acestor numeroase beneficii ale saunei, e important de subliniat că aceasta este complet contraindicată în cazul unor afecțiuni ca infecțiile virale sau bacteriene, infarct de miocard, tulburări ale circulației cerebrale, epilepsie, glaucom, boli cu transmitere sexuală, tumori sau boli venoase cronice.
În cele din urmă, saună umedă poate fi antidotul pentru una dintre cele mai mari neplăceri cu care se confruntă persoanele active: insomnia. Una dintre cauzele acesteia poate fi nivelul ridicat de cortizol, hormonul stresului. În timpul sesiunii de saună umedă, acesta va scădea pentru că mintea și spiritul vor fi izolate de orice element din exteriorul încăperii. Mai mult de atât, în timpul acestei ședințe, în corp sunt eliberate endorfinele, substanțele care reduc durerea și discomfortul, precum și aldosteronul, hormonul care reglează tensiunea arterială.
Explorator Wellness Virtual