/
/
Luptă împotriva răcelilor din sezonul rece. Iată 4 modalități!

Luptă împotriva răcelilor din sezonul rece. Iată 4 modalități!

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
4 modalitati de a lupta impotriva racelilor din sezonul rece
http://www.dreamstime.com/stock-photo-massage-image18314660

Luptă împotriva răcelilor din sezonul rece prin 4 modalități!

Sezonul de raceli si gripa a debutat, iar cei care sufera cel mai probabil vor sta acasa, cuibariti pe canapea, cu un ceai fierbinte in mana. Insa racelile pot fi tinute la distanta sau simptomele mult ameliorate, daca apelezi la cateva remedii care sa te linisteasca si sa te relaxeze, fie acasa, fie la spa (cata vreme nu esti contagios/contagioasa pentru ceilalti!):

1. Masaj

Vremea rece nu aduce doar raceli sau gripa, ci poate cauza si dureri musculare, osoase si articulare. Unul dintre cele mai importante beneficii aduse de terapia prin masaj in sezonul rece este reprezentat de imbunatatirea circulatiei sanguine. O circulatie mai buna dezvolta caldura corporala, niveluri normale ale tensiunii arteriale, functionare mai buna a sistemului imun si un flux crescut de oxigen in intreg corpul. Masajul are un efect penetrant profund, diminuand stresul muscular si favorizand eliberarea toxinelor din organism, usurand disconfortul si durerile cauzate de vremea rece. 

2. Luptă împotriva răcelilor din sezonul rece prin: Sauna 

Caldura saunei accelereaza circulatia sanguina la nivelul pielii, imbunanatindu-i aspectul si textura. Lucru recomandat mai ales in timpul sezonului rece. Situatie in care nu exista la fel de multe oportunitati care sa favorizeze o stimulare circulatorie sanguina. O sedinta de sauna este echivalenta unei reprize de jogging sau ciclism. Poate ca la exterior pari relaxat/a, insa in interiorul organismului, caldura saunei produce  o stare “febrila” artificiala, care stimuleaza activitatea fiecarui organ.

Sauna curata in profunzime tegumentul, prin traspiratie eliminandu-se bacteriile si celulele moarte de la suprafata pielii. În plus, datorita circuatiei sanguine imbunatatite, se stimuleaza detoxifierea organismului. Probabil principalul efect benefic pe termen lung este reprezentat de aceea ca, in urma alternantei cald-rece din cadrul unei sesiuni de sauna, vasele sanguine se dilata si se contracta rapid, fapt care contribuie la elasticitatea lor, tinand astfel la distanta boala coronariana. In plus, sauna stimuleaza imunitatea, in special in randul atletilor si persoanelor care efectueaza cu regularitate diferite activitati fizice; dupa fiecare sesiune de sauna creste numarul de leucocite, limfocite, neutrofile si bazofile si se mobilizeaza mult mai rapid in prima linie a apararii imune.

3. Yoga 

Pe langa tonifierea corporala si relaxarea mentala, yoga determina si o functionare optima a sistemului imun, prin scaderea nivelurilor de hormoni de stres, stimularea activitatii sistemului limfatic de eliminare a toxinelor din organism. Și prin oxigenarea crescuta a organelor, fapt care le imbunatateste activitatea. Cele mai bune pozitii recomandate pentru a tine raceala la distanta sunt podul (chakrasana), stand pe umeri (sarvangasana) si stand in cap (sirsasana). In plus, prin exercitiile de respiratie si postura adecvata se imbunatateste functia tractului respirator si a plamanilor, tinand bacteriile la distanta. Yoga actioneaza la nivelul intregului organism. Iar daca mai adaugi si meditatia in ecuatie, nivelul de endorfine creste, cortizolul (hormon de stres) scade. Iar starea mentala pozitiva ajuta la combaterea imbolnavirilor de sezon. 

4. Inot 

Despre binefacerile inotului s-au publicat numeroase studii si s-au scris foarte multe articole. Insa inotul in apa rece, in special, are capacitatea de a stimula sistemul imun. Pentru organism, o scadere brusca a temperaturii este resimtita ca un factor agresor, care stimuleaza imunitatea. Cercetatorii au aratat ca subiectii care au inotat in apa rece timp de o ora, trei zile pe saptamana, au prezentat cresteri ale celulelor albe sanguine si a altor factori implicati in apararea organismului. Inotul in apa rece, mai ales dupa o baie fierbinte de abur, iti restabileste nivelul energiei si atenueaza durerile cauzate de reumatism, fibromialgie si amelioreaza problemele respiratorii, cum ar fi astmul bronsic. In plus, odata cu expunerile treptate, organismul se adapteaza la rece si isi imbunatateste circulatia sanguina, lucru de dorit in lunile reci ale anului. 

Anca Grecu

DOCTOR IN EDUCATIE FIZICA SI SPORT

GENERAL MANAGER

Aviatiei Wellness Center

Subiecte:Yoga

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *