În Ținutul Covasnei, toamna debutează cu două evenimente îndrăgite – Iată că a trecut și mult îndrăgita vară, dar nici toamna nu se lasă mai prejos, acest anotimp al bogăției, al bucuriei și culorii. În plus, toamna este sezonul evenimentelor, iar județul Covasna este pregătit să-și primească oaspeții cu cele mai atractive activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune.
Pentru începutul toamnei, organizatorii covăsneni au pregătit două dintre cele mai îndrăgite festivaluri:
Dacă ai mai fost în zona Covasnei sau dacă ești iubtor al gastronomiei maghiare și vizitator al târgurilor de profil, sigur ai testat și colacul unguresc. Kürtőskalácsul este cel mai cunoscut desert din zonă și nu este de mirare acest lucru. Cine a testat gustul acestuia s-a îndrăgostit pe loc de aroma și textura inconfundabile ale colacului unguresc.
Mai mult decât atât, Kürtőskalács este cozonacul de sărbătoare al familiilor secuieşti, cel mai delicios fiind cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă şi interior moale. De altfel, nu este sărbătoare fără acest delicios preparat, Kürtőskalács-ul fiind un simbol al maghiarilor transilvăneni, un produs „hungarikum” și un desert unic care cucereşte prin simplitate și rafinament. Atât de important și iubit este acest desert, încât i s-a dedicat și un festival, colacul secuiesc fiind vedeta acestuia.
Astfel, în perioada 9-11 septembrie, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe se va desfășura cea de a IV-a ediţie Kürtőskalács – Festivalul Deliciilor Dulci care va celebra, desigur, acest desert unic, atât de iubit.
Cu toate că mulţi sunt convinşi că este un desert străvechi cu specific unguresc, de fapt, acesta a ajuns la noi prin intermediul saşilor. Versiunea îndulcită a kürtőskalács-ului este însă o invenţie ungurească care s-a răspândit pe scară largă în secolul XIX.
Deşi nu are o reţetă secretă, nu este uşor să prepari kürtőskalács. Ba chiar este o provocare chiar și pentru gospodinele pricepute. Astfel, se spune că – pe lângă ingrediente de calitate – prepararea şi coacerea kürtőskalács-ului au nevoie mai ales de căldura sufletului şi, bineînţeles, mulţi ani de experienţă. În ziua de azi se găsesc multe tipuri de kürtőskalács, începând de la cel simplu cu zahăr sau cu nucă, cocos sau scorțișoară și ajungând până la cel cu zmeură. Toate aceste arome au fost adăugate pentru a satisfice gustul fiecărui nou degustător.
Ca de fiecare dată, și în cadrul acestei ediții, organizatorii își propun să ofere tuturor vizitatorilor „Kürtőskalács-ul Anului în Ţinutul Secuiesc” – un cozonac preparat după o reţetă tradiţională, dar care îmbină gustul autentic cu prospeţimea prezentului.
Astfel, dacă vei ajunge în zonă, este obligatoriu să participi la festival. Asta deoarece, în cadrul evenimentului vei avea ocazia să guști cele mai bune variante de kürtőskalács-uri, într-o atmosferă specială de festival pe care nu o vei uita prea ușor. Totodată, festivalul va oferi și multe alte curiozităţi atât celor mici, cât şi celor mari, programul acestuia cuprinzând activităţi pentru copii, concerte, precum şi activităţi de păstrare şi promovare a tradiţiilor din regiune.
Nu uita, Kürtőskalács-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii. Te așteptăm la festival!
Și dacă tot ai ajuns în Ținutul Covasnei, să știi că nu poți pleca prea ușor de aici. După ce te vei îndulci cu cel mai crocant și gustos kürtőskalács, te poți înscrie la maraton. Astfel, nu doar că vei avea ocazia să-ți testezi calitățile de bun sportiv, dar vei putea să descoperi satele liniștite, peisajele fascinante și istoria de demult a județului Covasna, în timp ce parcurgi distanța unui maraton. Trebuie să știi că startul maratonului se dă din orașul Covasna, din Valea Zânelor, traseul trecând prin localități care îți taie răsuflarea, ca mai apoi să ajungă și la Castelul Mikes din Zăbala și conacul Thúry – Bányai din Tamașfalău.
Ți-am stârnit interesul? Poți participa și tu la acest eveniment sportiv, alegând din următoarele categorii: maraton, semimaraton, cross și maraton ștafetă 4.
Bine de știut: Maratonul se va desfășura aproape în totalitate pe asfalt (doar 1,5 km fără asfalt), parcurgând următorul traseu: Covasna – Zăbala – Tamașfalău – Surcea – Telechia – Brateș – Pachia – Covasna.
Nici cei mici nu sunt uitați, astfel că aceștia pot participa la traseul Kids Race, unde indiferent de locul obținut vor avea parte de premii și vor pleca acasă cu cele mai frumoase amintiri.
Mai multe detalii despre maraton găsești aici https://fitnesstribe.ro/vcm/ro/ .
Fie că vrei să testezi desertul special al festivalului, fie că vrei să participi la maraton, te așteptăm la festival, să ne bucurăm împreună de o atmosferă minunată și colorată la începutul toamnei!
Pentru mai multe informații despre toate evenimentele și obiectivele turistice din zonă, accesează site-ul https://visitcovasna.com/.
Explorator Wellness Virtual