Ati aflat minunata veste ca urmeaza sa aveti un copil si bucuria este nemarginita. Va faceti multe planuri, visati cu ochii deschisi si multe schimbari se anunta in viata voastra, insa un lucru trebuie sa ramana acelasi: grija pentru propria persoana. De ce ne ajuta sa practicam fitness in sarcina? Daca pana nu demult se credea ca miscarea in timpul sarcinii poate pune in pericol sanatatea gravidei si a bebelusului, studiile au demostrat contrariul: miscarea adecvata usureaza sarcina si nasterea. Miscarea este importanta pentru femeia gravida, exercitiile fizice avand rolul de a oferi confort, de a preveni diabetul gestational si de a diminua durerile osteomusculare, cum ar fi durerile de spate.
Aviatiei Wellness Center va pune la dispozitie antrenori specializati pentru programele de miscare destinate femeilor insarcinate.
Daca obisnuiti sa fiti o femeie activa sau pur si simplu doriti sa va mentineti sanatatea in sarcina, atunci va recomandam sa apelati la specialistii nostri.
Exercitiile fizice in sarcina difera de la un trimestru la altul. In primul trimestru de sarcina sunt indicate exercitii usoare, axate in special pe relaxare si control al respiratiei, acestea avand durata medie de aproximativ 15 minute, cu pauze de odihna intre reprize. Nu sunt indicate exercitiile de forta si in niciun caz sariturile.
Incepand cu al doilea trimestru de sarcina pot fi efectuate exercitii in special la sol, care includ tonifierea muschilor abdominali, ai coloanei si fesierii, acesti muschi fiind importanti atat in mentinerea sarcinii, cat si in timpul nasterii.
In al treilea trimestru de sarcina miscarile vizeaza in special controlul respiratiei si relaxarea, pregatind gravida pentru nastere.
Miscarea este deosebit de importanta pentru gravida. In timpul sarcinii pot sa apara dureri de spate, coloana fiind intens solicitata, iar ameliorarea acestora se realizeaza prin efectuarea unor miscari specifice.
Sportul in sarcina previne de asemenea aparitia vergeturilor, a varicelor si a hemoroizilor. Pentru ca in timpul miscarii metabolismul glucozei este bine controlat, gravidele care opteaza pentru exercitii fizice in sarcina sunt mai protejate in fata riscului de a dezvolta diabet gestational.
Imbunatatirea mobilitatii este importanta pentru modificarile bazinului, modificari ce au loc in timpul sarcinii si sunt esentiale pentru a permite o nastere naturala. Tot prin exercitii femeia insarcinata invata sa isi controleze respiratia si capata un tonus mai ridicat al musculaturii abdominale, zona intens solicitata in timpul nasterii.
Prin miscare se evita excesul de kilograme ce pot pune in pericol sanatatea gravidei si de asemenea scade riscul de ruptura a musculaturii perineale, soldata ulterior cu incontinenta urinara.
Este important de stiut ca sportul nu este recomandat tuturor femeilor insarcinate. Gravidele cu anemie, placenta previa sau risc de avort vor evita miscarea. Antrenorii specializati in lucrul cu femeile insarcinate vor avea intotdeauna nevoie de avizul medicului.
Recuperarea dupa nastere include de asemenea un program de miscare. Mamicile care au nascut natural se pot intoarce in sala dupa un an – un an si jumatate, iar cele care au nascut prin cezariana pot reveni in sala la 6 luni.
Explorator Wellness Virtual