/
/
Epoca electrizantă – beneficiile electroterapiei pentru organism

Epoca electrizantă - beneficiile electroterapiei pentru organism

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Epoca electrizantă - beneficii electroterapiei pentru organism
Epoca electrizantă – beneficii electroterapiei pentru organism

Epoca electrizantă – beneficiile electroterapiei pentru organism – Corpul uman produce electricitate? Corect! Mai mult decât atât: Electricitatea este cheia supraviețuirii! Fără energie electrică, creierul nostru nu ar funcționa. Tot ceea ce facem este controlat și făcut posibil prin impulsuri electrice care trec prin corpurile noastre.

       Utilizarea medicală a curentului electric a fost stabilită încă din secolul al XIX-lea. Descoperitorul acestei tehnici a fost Guillaume Duchenne, care a experimentat pentru prima dată contracția musculară cu ajutorul curentului electric. Mai târziu, a apărut și explicația: Deoarece corpul uman conține în medie 60% apă, acesta este în principiu un conductor foarte bun al curentului electric.

Ce este electroterapia?

       Așa cum lesne se deduce încă din denumire, electroterapia folosește curenți electrici pentru a trata durerea cronică sau pentru a accelera procesul de vindecare. Un astfel de tratament a fost folosit încă de acum mai mult de o sută de ani. Termenul cuprinde o varietate de tratamente, inclusiv unități TENS, micro terapia curentă, electrostimularea neuromusculară, terapia galvanică de înaltă tensiune și stimularea inferențială, dar toate aceste terapii folosesc practic aceeași idee pentru a-și atinge obiectivele.

        Altfel spus, electroterapia utilizează diferite tipuri de curenți electrici pentru a influența funcția țesuturilor electroconductive în corpul uman. „Nervii și mușchii sunt tratați cel mai bine cu ajutorul curentului electric. De asemenea, țesuturile conjunctive pot fi afectate benefic de electroterapie. Unii curenți care pătrund profund în corp pot influența pozitiv funcțiile anumitor organe interne (precum vezica urinară sau intestinul gros). Curenții utilizați în scop curativ au fost atent testați, iar siguranța și eficiența acestora au fost demonstrate cu diferite ocazii. În tratamentele pe care le facem, folosim curenți direcți sau alternativi (de joasă, medie sau înaltă frecvență) în funcție de efectul pe care trebuie să-l obținem. În afară de curenții utilizați (cel mai frecvent descriși), există multe alte tipuri, iar aplicarea acestora se face în funcție de expertiza și la discreția medicilor și a fizioterapeuților din centrul spa.”, aflăm de la dr. balneolog Suzana Pretorian, de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Cum funcționează mai exact electroterapia?

        Electroterapia tratează durerea cronică prin inducerea fluxului sanguin, eliberarea de endorfine, stimularea contracțiilor musculare și ameliorarea durerii. Concret, stimularea electrică forțează mușchii să se contracte și să se elibereze în mod constant, ceea ce promovează, de asemenea, fluxul de sânge în regiunile afectate. Cursul blochează, de asemenea, semnalele de durere ale organismului de a ajunge la creier și stimulează eliberarea de endorfine, analgezicele naturale ale organismului, reducând astfel în mod eficient durerea pacientului.

În ce scop este folosită electroterapia?

       Această formă de terapie este utilă pentru tratamentul durerii și pentru administrarea localizată a medicamentelor. În plus față de recuperarea fizică, electroterapia este utilizată de sportivi pentru întărirea mușchilor, deoarece contracția rezultată din trecerea curentului electric este foarte asemănătoare cu o contracție voluntară. Astfel, o ședință de electroterapie poate fi considerată o ședință de antrenament, eficientă și foarte specifică pe o grupă musculară.

Cum calmează electroterapia durerea?

       „Trecerea curentului inhibă stimulul dureros prin solicitarea celui tactil. Atunci când corpul nostru este stimulat de curentul antalgic, senzația de durere va fi mult redusă. În plus, stimularea electrică determină corpul nostru să producă endorfine, analgezicul nostru natural. În acest fel, percepția durerii musculare va fi mult mai mică. În cele din urmă, un alt motiv pentru care electrostimularea este un tratament excelent al durerii: hiperpolarizarea. Mai simplu spus, hiperpolarizarea face ca terminațiile nervoase să fie mai puțin receptive la stimulul dureros.”, ne lămurește medicul balneolog.

Beneficiile electroterapiei nu sunt deloc puține

       Curenții electrici aduc modificări caracteristicilor electrice ale țesuturilor afectate, provocând astfel diverse efecte curative: suprimarea durerii, relaxarea sau stimularea mușchilor, relaxarea țesuturilor rigide, îmbunătățirea circulației sângelui, reducerea tumefierii, îmbunătățirea imunității, ameliorarea inflamației. Efectul de precizie al electroterapiei depinde de calitatea curentului – modularea frecvenței sau a amplitudinii, intensitatea acestuia etc.        

       Electroterapia poate duce la o stare de bine într-un mod complet natural, exploatând efectele biologice ale curentului electric și trecerea acestuia în mușchi.

În esență, electroterapia îndeplinește trei funcții:

  • relaxează mușchii contractați și ameliorează durerea (efect analgezic);
  • introduce medicamente în zona durerii care trebuie tratată, prin piele (ionoforeză);
  • întărește mușchiul atrofiat sau îmbunătățește mușchii deja activi pentru a crește performanța și volumul (efect excitomotor).

În ce constă o ședință de electroterapie și cât durează?

       „În primul rând, electrozii sunt aplicați pe zona care urmează să fie tratată, mai mult sau mai puțin extinsă. Electrodul este un obiect conductiv, de obicei cu un miez metalic, care permite trecerea energiei electrice de la generator la corpul uman. În acest moment începe terapia, cu pornirea aparatului. Senzația poate fi cea a unei ușoare furnicături sau chiar a unor stimuli mai intenși și discontinui. Acest lucru va depinde de tipul de tratament.”, explică dr. balneolog Suzana Pretorian.

De obicei, ședința de electroterapie durează între 15 – 40 de minute.

Există contraindicaţii?

       Desigur! Tocmai din cauza utilizării impulsurilor electrice, pentru unele persoane nu este posibilă efectuarea unei electroterapie de stimulare comună sau a electroterapiei antalgice. Pacienții care suferă de boli de inimă și cei cu stimulatoare cardiace, un dispozitiv care utilizează același principiu ca și curentul pentru a regla bătăile inimii și persoanele care suferă de epilepsie sunt excluse. De asemenea, electroterapia nu poate fi utilizată la femeile gravide, nici chiar în scopuri estetice. De evitat, totodată, această procedură pentru cei cu microcirculație afectată cu flebită și tromboflebită, dar și de către pacienții cu tumori.

Dacă suferi de o afecțiune ce consideri că ar putea beneficia de electroterapie, te așteptăm la Sovata pentru o evaluare corectă și stabilirea unui tratament personalizat!

https://www.ensanahotels.com/ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *