/
/
Cycling Fartlek – antrenamentul care topeste kilogramele

Cycling Fartlek - antrenamentul care topeste kilogramele

Ultima actualizare în 26 May 2023
|
Aviatiei Wellness center IMG 5939 1024 683 1024x683 1
Cycling Fartlek – antrenamentul care topeste kilogramele

Termenul ”Fartlek” provine din suedeză și se traduce prin joc de viteză. În fapt, un astfel de antrenament variază seturile de viteză cu cele mai lente, însă fără momente de pauză. Scopul schimbărilor de ritm este să treacă întregul corp atât prin exerciții aerobe cât și prin antrenamente anaerobe. Sistemul a fost dezvoltat în 1937 de Gosta Holmer, un antrenor suedez. Acesta a fost destinat inițial alergătorilor de performanță pentru a le crește viteza și rezistența la efort. 

Pe măsura ce metoda de antrenament a crescut în popularitate, aceasta a fost adaptată pentru mai multe sporturi, inclusiv pentru ciclism. Astfel, în centrele de wellness a apărut ora de cycling fartlek. Aceasta este o sesiune plină de surprize care vine la pachet cu o multitudine de beneficii pentru organism. 

Cum se desfășoară o oră de cycling fartlek? 

Spre deosebire de alte tipuri de antrenament, la orele de cycling fartlek lipsesc seturile repetitive care pot plictisi. Cursanții au parte de surprize la fiecare curbă pentru că programele sunt concepute în asemenea manieră încât să imite trasee reale, cu suișuri, coborâșuri, porțiuni de drum care îndeamnă la viteză sau, din contră, zone care trebuie străbătute încet. 

Toate aceste modificări de intensitate din timpul ”cursei” solicită intens mușchii și duc la o ardere rapidă a grăsimilor. Intervalele variate de viteză asigură funcționarea la 65%-85% din frecvența cardiacă maximă. Motiv pentru care performanțele se îmbunătățesc de la o oră la alta, atât în ceea ce privește viteza cât și rezistența. 

Care sunt principalele avantaje ale orelor de cycling fartlek?

Rata cardiacă atinsă în timpul antrenamentelor de acest tip, precum și solicitarea permanentă a mușchilor pe intervale diferite de intensitate duc la o ardere rapidă a grăsimilor. Prin urmare, cycling-ul fartlek este una dintre cele mai eficiente metode de pierdere a greutății. 

Mai mult de atât, masa musculară se va dezvolta armonios, fără să dea impresia de volum neplăcut. O masă musculară bine dezvoltată înseamnă, implicit, și un metabolism mai rapid. 

De multe ori, din cauza mișcărilor repetitive, oamenii ajung să se plictisească și renunță la orele de sport. Din fericire, cei care optează pentru antrenamentele de tip fartlek nu vor avea parte de rutină pentru că programele sunt diverse. Așa cum menționam anterior, aceste antrenamente sunt concepute să imite drumurile adevărate.

De asemenea, antrenamentul fartlek este o alternativa eficienta a sesiunilor de pe banda de alergat. Spre deosebire de acesta de pe urmă, cycling-ul fartlek este mai dinamic, mai variat și scoate corpul din zona de confort. O bună parte dintre cei care optează pentru bandă preferă câteva minute de încălzire apoi păstrează un ritm constant. Deși nu este neapărat o greșeală, variațiile de ritm, viteză și înclinare din timpul antrenamentelor fartlek înseamnă mai multe calorii arse. De regulă, un antrenament mediu pe bandă arde în jur de 500 de calorii, în timp ce unul de cycling fartlek poate arde aproximativ 1000 de calorii. 

La Aviatiei Wellness Center va asteptam cu servicii complete de masaj incluse in pachete atractive pentru fiecare. Nu ezitati sa ne contactati!

Aviatiei Wellness Center

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *