/
/
Consumul de proteine și masa musculară. Cum ajută proteinele masa musculară?

Consumul de proteine și masa musculară. Cum ajută proteinele masa musculară?

Ultima actualizare în 26 May 2023
|
Importanta aportului de proteine in cresterea masei musculare
Consumul de proteine și masa musculară. Cum ajută proteinele masa musculară?

Consumul de proteine și masa musculară, un subiect de interes pentru cei care merg la sala de fitness sau pentru sportivi. Interesul reprezinta importanta consumului de proteine pentru cresterea performantelor fizice si a masei musculare. Apar adesea intrebari cu referire la tipul de proteine recomandat, cantitatea acestora, provenienta si momentul din zi cand ar trebui consumate.

Consumul de proteine și masa musculară. Ce rol joacă proteinele?

In ceea ce priveste musculatura, proteinele joaca atat rol structural, cat si regenerativ. Cresterea numarului de celule musculare si deci a masei musculare nu s-ar putea realiza fara proteine. Proteinele reprezinta „caramizile” de constructie a tesutului muscular si nu numai. 

De asemenea proteinele ajuta si la refacerea muschiului dupa un antrenament. In urma antrenamentului producandu-se distructii musculare mai mici sau mai mari, in functie de corectitudinea si intensitatea antrenamentului.

Concluzionand, proteinele joaca un rol esential in stimularea anabolismului muscular, adica a „constructiei” acestui tesut.

Distributia meselor proteice

Specialistii sustin ca rolul anabolic al proteinelor dureaza proximativ 2 ore dupa ingestia acestora. Efectul anabolic urmeaza sa scada chiar daca urmatoarele mese din zi contin de asemenea proteine. De aceea recomanda ca cea mai potrivita masa cu aport mare de proteine cu absorbtie rapida sa fie micul dejun. 

Dupa o pauza digestiva de 8-12 ore ingestia unor proteine cu absorbtie rapida (de exemplu concentratele proteice, dar si alimente bogate in proteine precum ouale, carnea, spirulina, leguminoasele, nucile, alunele, semintele etc.) va conduce la o intensa reactie anabolica la nivel muscular.

A doua masa proteica este recomandata in special dupa antrenament din motive fiziologice: cele doua situatii cand este stimulata receptivitatea anabolica a muschilor.

Aceste doua situatii sunt:

– pauza mai lunga in ingestia proteinelor, de aceea se recomanda o masa proteica la micul dejun;

– antrenamentul, ceea ce explica recomandarea unei alte mese proteice dupa efortul muscular.

Tipuri de proteine: origine animala sau vegetala

Se considera ca proteinele provenite din alimente de origine animala se absorb mai repede (oua, carne, lactate). Dar astazi sunt deja cunoscuti sportivi de performanta si chiar culturisti care au o dieta vegetariana si al caror aport proteic provine exclusiv din alimente de origine vegetala. Leguminoasele (legumele boabe), cu precadere soia prezinta proteine cu absorbtie rapida.

Nici restul proteinelor, chiar daca au absorbtie mai lenta, nu sunt de neglijat. Se recomanda incercarea stabilirii unui echilibru nutritonal. Iar in acest sens un antrenor personal va poate da cele mai bune sfaturi. O alimentatie echilibrata si adecvata stilului de viata poate ajuta foarte mult in obtinerea rezultatelor sportive.

Aviatiei Wellness Center

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *