/
/
Ce sporturi poti practica pentru a nu mai avea dureri de spate

Ce sporturi poti practica pentru a nu mai avea dureri de spate

Ultima actualizare în 26 May 2023
|
Ce sporturi poti practica pentru a nu mai avea dureri de spate

Sporturi pentru dureri de spate. Tot mai multe persoane acuza dureri de spate, de la cei tineri la cei in varsta. Viata sedentara, statul prelungit pe scaun si postura incorecta reprezinta cele mai comune cauze ale acestor dureri.

De cele mai multe ori durerile de spate sunt cauzate de afectiuni care s-au dezvoltat pe o perioada mai lunga de timp. Rareori apar dureri acute, instalate brusc. In general sunt cauzate fie de o contractura datorata unei miscari inadecvate a trunchiului, fie din pricina unor inflamatii articulare, musculare, tendionoase. 

Cauzele durerilor de spate

Frecvent insa durerile de spate, fie ca sunt situate in zona umerilor sau in partea inferioara (zona lombara), se instaleaza treptat si progresiv. Cauzele pot fi:

– Postura incorecta a coloanei vertebrale, atat atunci cand stam in picioare, cat si cand stam pe scaun. Cele mai comune pozitii vicioase se refera la curbarea exagerata a partii superioare a spatelui (pozitia “cocosat”) sau la ducerea bazinului in fata cand stam in picioare. De aceea pot sa apara dureri in zona umerilor sau dureri de spate in zona mijlocului.

– Surmenajul la locul de munca;

– Statul prelungit pe scaun (acasa, la birou sau la volan);

– Ridicarea incorecta a greutatilor (la locul de munca, la sala de fitness sau chiar in rutina zilnica atunci cand ridicam sacosele de cumparaturi).

– Cauze medicale: boli reumatologice, hernii de disc, tasari vertebrale etc.

Miscarea este recomandata pentru ameliorarea durerilor de spate. Insa nu orice tipuri de exercitii au efect curativ, spre exemplu sariturile pot agrava aceste dureri. 

Sporturi recomandate pentru ameliorarea durerilor de spate

Pilates

Realizate in special la sol, exercitiile pilates au rolul de a creste tonusul musculaturii spatelui, insa fara a pune in tensiune coloana vertebrala si fara a conduce la agravarea unor tasari vertebrale. Pilates prezinta ca avantaj si faptul ca “educa” postura corpului. In timp, persoanele care practica acest tip de miscare prezinta o pozitie corecta a coloanei vertebrale si dobandesc o mobilitate optima a corpului. 

BodyArt – Sporturi pentru dureri de spate

BodyArt este un program de miscare cu totul special. BodyArt se concentreaza atat pe lucrul fizc si constinetizarea profunda a corpului, cat si pe relaxarea psihica si mentala. Combina exercitii de izometrie cu kinetotetarpie si exercitii de forta/relaxare, controland in permanenta respiratia si asigurand o buna oxigenare a organismului. Foloseste in special greutatea propriului corp, asigurand o dezvoltare armonioasa si simetrica a corpului.

Cycling

Indoor cycling devine tot mai apreciat, reprezentand o forma de miscare adresata atat incepatorilor, cat si performerilor. Cycling-ul nu pune in tensiune coloana vertebrala. In timpul pedalarii instructorii incurajeaza participantii la clasa sa adopte o postura cat mai corecta si sa execute in anumite momente ale programului miscari ale bratelui si trunchiului. Aceste miscari ajuta in tonifierea spatelui si in ameliorarea durerilor localizate la acest nivel. 

Inotul – Sporturi pentru dureri de spate

Inotul lucreaza intregul corp, creste capacitatea pulmonara si este recomandat tuturor, indiferent de varsta, de la sugari la seniori. Inotul, spre deosebire de sporturile realizate la sol, nu exercita nicio presiune asupra articulatiilor. Si totodata prezinta un risc foarte scazut de accidentare (prin cadere/lovire) sau supraincingere (prin temperatura constanta a apei). 

Inotul este recomandat, alaturi de kinetoterapie, chiar si celor care sufera de afectiuni mai grave ale coloanei vertebrale. 

Fiind o forma sigura de miscare, poate fi practicat chiar si de catre femeile insarcinate pentru ameliorarea durerilor de spate, dar si ca forma de sport in sarcina. 

Exercitii personalizate la indrumarea unui antrenor personal

O alegere foarte buna pentru un antrenament personalizat si adecvat o reprezinta lucrul sub indrumarea unui antrenor personal. Acesta va identifica problemele reale care cauzeaza durerile, va alege exercitiile adecvate raportate atat la statusul de sanatate, cat si la nivelul de antrenament si rezistenta. De asemenea va va ajuta sa fiti in forma si plini de energie in fiecare zi. In cazul in care este nevoie, antrenorul va poate da sfaturi privind dieta, astfel incat sa imbinati miscarea cu un regim alimentar sanatos. 

La finalul unui antrenament puteti opta pentru o sedinta de masaj de relaxare sau masaj sportiv. Masajul este de asemenea recomandat in ameliorarea durerilor de spate si confera o stare de relaxare profunda.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *