Judeţul Vâlcea te cucerește din prima clipă cu frumusețile și bogățiile lui naturale. De altfel, Vâlcea a fost şi este un judeţ bogat nu numai în resurse minerale şi petrografice (mai ales nemetalifere), dar şi biologice, hidraulice, eoliene şi peisagistice. Una dintre cele patru staţiuni balneoclimaterice din judeţul Vâlcea ascunde comori nebănuite, un patrimoniu inestimabil format din clădiri istorice, cu o arhitectură extraordinară.
Staţiunea care, ca şi alte locuri renumite din ţară, încă mai deţine comori arhitecturale nepreţuite, de la finele secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea. Unele dintre ele au fost restaurate, altele încă tânjesc după frumuseţea şi gloria de odinioară. Vreme de mai bine de un secol, la Băile Govora lumea bună şi burghezia petreceau la băi, în vile luxoase sau case ţărăneşti, iar mai târziu, în hotelurile de lux şi pavilionul de băi moderne. Seara, după o zi istovitoare la tratamente, se încheia cu plimbări în parcul central, iar mai târziu, urmau petreceri la cazinou.
Dintotdeauna, Băile Govora a fost o stațiune balneară cu o identitate specifică puternică, care păstrează, alături de Parcul Balnear, numeroase clădiri istorice pline de povești. Cu toate acestea, patrimoniul existent este, de multe ori, nefolosit sau într-o stare avansată de degradare, ceea ce afectează imaginea localității și felul în care comunitatea se raportează la moștenirea sa culturală.
Odată cu descoperirea apelor benefice sănătății, stațiunea Băile Govora s-a dezvoltat în timp record – în doar 30 de ani – cu aportul a numeroși arhitecți celebri în epocă. Gândită după modelul stațiunilor balneare din Occident, și cu un concept urbanistic special – cel al orașului grădină – Govora a devenit în primele decenii ale secolului XX o destinație a elitelor.
Băile Govora a fost construită dintr-un avânt acum 100 de ani, însă stoparea turismului de masă din ultimii 10 ani a declanșat procesul invers – declinul. În ultimii ani, din lipsa locurilor de muncă, mulți locuitori ai orașului au plecat, iar majoritatea clădirilor au devenit nefuncționale. Azi, activitatea economică s-a restrâns în jurul a doar patru hoteluri și câteva afaceri mici. Imaginea stațiunii Băile Govora pare împietrită în timp, însă bogatul său patrimoniu cultural poate fi baza pentru consolidarea unei noi identități, pentru un viitor măreț.
Aceasta este legată de numele a două personalități – I.C. Brătianu, fost Prim Ministru al României și Generalul N. Popescu Zorileanu, care, cu 130 de ani în urmă, a înființat prima clinică specializată în tratamentul bolilor respiratorii și ale celor reumatice. La dezvoltarea stațiunii au contribuit cercetările medicale ale Ing. Anghel Saligny și A. Bernard, ca, de altfel, și ale geologului francez, Bochet. O altă mare realizare cu care se mândrește stațiunea, Parcul balnear, a fost creat de arhitectul peisagist Emil Pinard, și este unic prin arhitectura sa, caracteristică tranziției către secolul XX.
În mijlocul parcului balnear a fost construit Hotelul Palace, monument istoric inaugurat în anul 1914, hotel de lux la acea vreme și primul cu bază de tratament din România, conform planurilor arhitectului francez Ernest Doneaud, lucrările fiind coordonate de inginerul român Bratescu și italianul Pukliky. Prin ce se remarcă acesta? Hotelul Palace este simbolul staţiunii Băile Govora de peste un secol. Una dintre cele mai revoluţionare clădiri ale Europei (la vremea sa) și-a recâștigat în prezent frumuseţea de odinioară, cu ajutorul unui proiect de reabilitare pe fonduri europene.
Hotelul Palace, astăzi hotel de patru stele, a trecut printr-un proces de restaurare amplu – au fost refăcute fațadele, pentru redarea aspectului inițial, a fost înființat un Business Club și au fost amenajate săli de conferință. Arhitectura clădirii este eclectică, cu influențe de art nouveau și elemente de arhitectură neoromânească. Un alt aspect de punctat: pereții despărțitori au fost confecționați din plută, pentru ca greutatea construcției să fie cât mai mică. Clădirea are 365 de goluri (uși, ferestre), cifra simbolizând numărul de zile dintr-un an. Baza de tratament a fost dotată cu aparatură pentru terapia cu laser, magnetoterapie, electroterapie, aerosoli, și au fost construite piscine cu apă minerală și spații pentru băi cu iod și sulf.
De altfel, ideea de a salva staţiunea Băile Govora a plecat de la o iniţiativă a secolului al XIX-lea când a apărut conceptul de oraş ideal, ca urmare a nevoii de izolare faţă de noile trăsături ale metropolei dominate de industrializare: mărirea densităţii construite, poluare, accelerarea creşterii populaţiei şi pierderea scării umane a teritoriului urban. Astfel, de-a lungul secolului au fost construite orașele termale.
Știai că Hotel Palace Băile Govora s-a numărat printre primele construcţii din beton, la aceste dimensiuni? Palace-ul a fost dotat cu mobilă din lemn de tei, candelabre de bronz şi oglinzi de cristal, elemente care-i ofereau o eleganță și un rafinament aparte. De altfel, hotelul era căutat atât de protipendada bucureşteană cât şi de cea pariziană. Tot la începutul secolului XX a apărut şi „Institutul de Fizioterapie” dotat cu aparatură medicală ultramodernă pentru acea vreme, importată din Germania. Astfel, în baza de tratament au fost aduse aparate de mecanoterapie, construite la începutul secolului trecut în Germania, aparate care s-au păstrat în bună stare şi care pot fi văzute şi astăzi într-una din sălile de tratament. Iar surpriza cea mare este că hotelul are un „frate geamăn” în staţiunea Gstad din Elveţia.
În continuarea efortului de a reconecta patrimoniul cu comunitatea locală și cu vizitatorii, precum și de a declanșa inițiative de intervenție și restaurare, Studio Govora organizează, între 26 iulie – 1 august 2021, a doua ediție a Zilelor Arhitecturii Balneare. Activitățile de anul acesta reunesc arta, patrimoniul și comunitatea, încurajând publicul să descopere întregul oraș. Timp de o săptămână, patrimoniul construit al Băilor Govora va deveni principala atracție a stațiunii, fiind pus în valoare prin tururi ghidate, proiecții de film, video mapping și alte activități deschise comunității locale și turiștilor.
Hotel Palace Băile Govora este unul dintre partenerii acestui eveniment important pentru domeniul balnear și nu numai.
Explorator Wellness Virtual