/
/
8 metode simple prin care să ții stresul la distanță

8 metode simple prin care să ții stresul la distanță

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
8 metode simple prin care sa tii stresul la distanta
8 metode simple prin care să ții stresul la distanță

Descoperă 8 metode simple prin care să ții stresul al distanță! Unul dintre lucrurile cu care avem de-a face mai mult decat ne-am dori este stresul. Din fericire, exista numeroase metode de a-l gestiona in mod eficient, in asa fel incat sa nu ajunga sa ne afecteze viata.

Pe tema stresului s-au facut de-a lungul timpului numeroase studii. Iar expertii au iesit periodic la inaintare cu diferite solutii sau idei care sa minimalizeze impactul acestuia in viata noastra. Un ultim studiu a stabilit ca persoanele cu mare variabilitate a ritmului cardiac fac fata mult mai bine stresului decat persoanele care si-au scazut nivelul factorilor cauzatori de stres. Prin urmare solutia optima este un bun management al stresului, mai degraba decat evitarea totala a acestuia. Din fericire, exista cateva metode simple si la indemana care te ajuta sa gestionezi corespunzator situatiile stresante din viata ta. Și pe care le poti aplica fara probleme zi de zi.  

Iată 8 metode simple prin care să ții stresul al distanță

1. Vorbeste cu cineva

Una dintre cele mai bune metode de a scapa de stres este sa vorbesti cu o persoana de incredere despre ceea ce te framanta. Daca observi ca nu ai un feed-back corespunzator, atunci apeleaza cu incredere la un terapeut sau psiholog, fara nicio retinere. Acesta iti va oferi o parere pertinenta si obiectiva despre ce anume ar trebui sa faci pentru a-ti pune ordine in viata. 

2. Auto-incurajarea

Daca iti faci in mod constant autocritica, sunt sanse mari sa fii mai stresat/a si mai negativist/a. Chiar daca pe moment ti se pare foarte greu sa iti schimbi comportamentul la 180 de grade, cel mai bine este sa incerci sa iti schimbi viziunea asupra lucrurilor intr-o maniera pozitiva, chiar daca inca nu simti acest lucru in mod autentic. Pe moment insa, ajuta foarte mult la diminuarea stresului si clarificarea prioritatilor de moment. 

3. Intelege-ti triggerii

In momentul in care vrei sa iti gestionezi stresul si anxietatea, trebuie sa intelegi cum functioneaza si cum ajung sa te afecteze. Primul pas ar fi sa identifici cei mai intalniti triggeri ai stresului, lucrurile, persoanele sau situatiile care aproape intotdeauna iti provoaca un neplacut sentiment de anxietate de fiecare data cand te confrunti cu ei. Fie ca este vorba despre job, viata amoroasa sau unii membri ai familiei. O modalitate eficienta de a-i intelege si de a le scadea efectul negativ este sa scrii intr-un jurnal despre cum anume te afecteaza si ce planuri iti faci pe viitor pentru a gestiona mai bine acesti triggeri ai stresului. 

4. Planifica-ti eficient timpul

In situatia in care esti stresat/a in legatura cu cate ai de facut, incearca sa adaugi structura si inteles programului tau de zi cu zi. Daca ai lucrurile planificate, iti va fi mult mai usor si vei fi mult mai motivat/a sa le duci la indeplinire.  

5. Fii bine pregatit/a

Daca devii anxios/anxioasa inainte de sedinte importante sau prezentari, atunci este recomandat sa fii foarte bine pregatit/a, inclusiv mental. Gandeste-te la ceea ce vei spune. Încearca sa vizualizezi mediul in care iti vei desfasura prezentarea si impune-ti sa ai o atitudine pozitiva si, desigur, un plan secundar, in caz ca lucrurile scapa de sub control, cum se mai intampla, de altfel. 

6. Nu uita sa faci ceea ce iti place

Situatiile stresante sunt mult mai usor de gestionat daca restul timpului ti-l umpli cu activitati pe care le iubesti. Chiar daca la job ai parte de doze mari si intense de stres, un hobby sau doua au puterea de a-ti imbogati viata. Experimenteaza si gaseste ceea ce te pasioneaza si iti umple timpul cu momente placute. Poate fi orice, de la lectura, dans, pana la tricotat sau baby-sitting.  

7. Mananca sanatos – una dintre cele 8 metode simple prin care să ții stresul la distanță

Un lucru evident, insa mai greu de implementat, avand in vedere ritmul haotic in care sarim peste mese, apelam la fast-food sau mancam cu ochii intr-un ecran. Mesele ideale presupun mancarea gatita in casa. Cu ingrediente proaspete si naturale si un program regulat al acestora. Daca intentionezi sa mananci sanatos, insa nu ai timp sa gatesti, o planificare saptamanala a meniului si a cumparaturilor te scapa de o buna parte de griji. 

8. Practica un sport

Cel mai bun medicament impotriva stresului este exercitiul fizic practicat constant fiindca acesta  regleaza secretia de cortizol, supranumit si hormonul stresului. Cortizolul este hormonul care a asigurat in trecut supravietuirea speciei in situatii de criza prin pregatirea organismului pentru fuga si/sau lupta. Astazi, cand lupta noastra se duce din spatele monitoarelor, hormonul stresului ne clocoteste in vene. Și ramane neconsumat pentru ca solutionarea problemelor moderne nu mai este realizata cu ajutorul muschilor. Iata asadar de ce un om stresat psihic are nevoie de un efort fizic pe masura.

Autor: Oana Bulzan 


Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *