Uneori, in viata se poate intampla ca acul cantarului sa indice o valoare mai mica decat ne-am dori. Motivele sunt diverse: de la chirurgie dentara, stres prelungit, pana la diverse afectiuni din sfera digestiva sau chiar episoade de boala. Daca tendinta de a recupera este sa ingurgitezi in mod dezorganizat tot felul de alimente interzise celor care sunt la dieta, cum ar fi junk food, dulciuri sau sucuri acidulate, vechiul dicton “esti ceea ce mananci” este mai actual ca oricand. Nu vei reusi niciodata sa iei in greutate in mod sanatos daca te alimentezi cu mancaruri bogate caloric. Însa care nu aduc niciun beneficiu organismului.
Pentru o buna stare de sanatate, ia in greutate in mod sanatos, tinand cont de urmatoarele trucuri:
Cea mai buna modalitate de a castiga in greutate fara sa dai iama in frigider sau sa apelezi la fast-food este sa consumi alimente bogate caloric, pline de nutrienti (carbohidrati, proteine si glucide), in portii mici, cat sa iti incapa in causul palmei. Un exemplu la indemana, delicios si sanatos: fructele deshidratate, insa varianta neindulcita artificial si lipsita de conservanti. Sau, daca stai mai bine cu timpul liber, pregateste-ti niste mini-prajituri absolut delicioase, din fulgi de ovaz, bucatele de ciocolata neagra, unt de arahide sau de migdale si pasta de fructe uscate, tavalite in fulgi de cocos si impachetate individual, pentru a le putea savura pe tot parcursul zilei.
Chiar daca majoritatea persoanelor se apuca de un sport pentru a slabi, adevarul este ca exercitiul fizic este benefic pentru echilibrarea organismului. Indiferent in ce directie vrei sa evoluezi.
„Cei carora le este greu sa puna cateva kilograme si mai ales sa le puna acolo unde doresc, pot apela la diverse tipuri de exercitii fizice pentru a obtine hipertrofierea muschilor.
Exista diverse tehnici si tipuri de antrenamente foarte bine cunoscute de antrenori cu ajutorul carora oricine poate obtine un corp frumos modelat. Este insa important ca tipul antrenamentului sa fie adaptat nivelului de pregatire al persoanei. Sa inceapa cu o incalzire corespunzatoare si sa fie finalizat cu exercitii de stretching”. Dada Iliescu, instructor aerobic Aviatiei Wellness Center
De obicei lichidele nu sunt la fel de satioase precum solidele. Însa atunci cand ti-ai programat sa iei cateva kilograme in greutate, alimentele consumate in stare lichida iti aduc un plus de nutrienti si energie. Fara senzatia de plenitudine gastrica si disconfort abdominal de dupa o masa copioasa. Poti incerca orice, de la sucuri naturale de fructe, lapte organic integral sau variante vegetale ale acestuia (soia, canepa, migdale, cocos etc) pana la cele mai in trend smoothie-uri, in care ai libertatea sa incorporezi orice superaliment, de la germeni de grau, suc de morcovi, pudra proteica sau de alge marine.
Specialistii recomanda cel putin 3 grupe alimentare la o masa. De exemplu, in loc de o banana si o mana de migdale, opteaza pentru o salata de pui cu ciuperci, cubulete de branza si crutoane de paine de secara sau o felie de toast cu unt de arahide si felii de banana. Alaturi de un pahar de lapte semidegresat sau vegetal (canepa, soia etc). Intotdeauna o paleta mai larga de alimente iti asigura un spectru mai larg de nutrienti.
Organismul este o structura extrem de fin reglata care are nevoie in permanenta de energie. Pentru ca toate sistemele si organele sa functioneze asa cum trebuie. Atunci cand sari peste mese, il privezi de nutrientii atat de necesari. Și acesta va apela la rezervele care ii sunt puse la dispozitie (inclusiv masa musculara, ceea ce nu este de dorit). Ca sa previi aceasta situatie, programeaza-ti mesele in asa fel incat sa nu treaca mai mult de 4 ore intre acestea. Pentru a castiga in greutate in mod sanatos, secretul consta in consecventa si programare eficienta.
Se stie ca in timpul somnului se petrec majoritatea proceselor de vindecare/regenerare. Prin urmare, asigura-i organismului necesarul de nutrienti pentru a da start recuperarii si nu te feri de o gustare tarzie. Daca vrei totusi sa nu adormi cu o senzatie neplacuta de disconfort abdominal, alege sa consumi alimente fara prea multe grasimi. Și opteaza pentru un bol mic de salata de paste din grau integral, cu legume maruntite, branza rasa, sos vinaigrette cu ulei de masline, cateva boabe de fasole sau pui maruntit, pentru proteine.
Autor: Oana Bulzan
Explorator Wellness Virtual