/
/
6 Principii fundamentale ale metodei Pilates

6 Principii fundamentale ale metodei Pilates

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
6 Principii fundamentale ale metodei Pilates
6 Principii fundamentale ale metodei Pilates

6 Principii fundamentale ale metodei Pilates. Clasele de Pilates sunt astazi intens frecventate, aceasta metoda de imbunatatire a conditiei fizice si psihice devenind tot mai apreciata in lumea intreaga. Dezvoltata intial de catre Joseph Pilates, al carui nume il poarta, aceasta metoda are la baza principii care asigura atat o dezvoltare armonioasa a corpului, cat si beneficii la nivelul psihicului. Bazata pe o tehnica supranumita contrologie, metoda Pilates reprezinta un sistem de fitness ce angajeaza atat intregul corp, cat si mintea. Daca doriti sa optati pentru o forma de miscare care va tonifica intregul corp si totodata doriti sa simtiti o relaxare intensa, eliminand in totalitate stresul, atunci va recomandam sa va inscrieti la cursurile de Pilates. 

Principiile fundamentale ale metodei Pilates

Respiratia

Unul dintre principiile de baza ale exercitiilor Pilates il reprezinta corelarea efortului cu un tip de respiratie profunda. De cele mai multe ori respiram superficial, la nivelul toracelui, respiratia noastra fiind involuntara. Pilates insa ne trimite concentrarea si asupra muschilor respiratori, dobandind capacitatea de a respira profund, astfel incat aerul sa ajunga si in bazele plamanilor. In acest fel organismul nostru si mai ales muschii supusi efortului primesc mai mult oxigen prin intermediul sistemului circulator. 

Exercitiile Pilates sunt recunoscute pentru efectele puternice de crestere a oxigenarii organismului, ceea ce duce la imbunatatirea atat a activitatii musculare, cat si a functiilor intregului organism si mai ales ale creierului.  Specialistii din domeniul medical sustin ca

creierul nostru consuma pana la 20% din oxigenul circulant in sange, iar cum exercitiile Pilates cresc aportul de oxigen, se poate deduce unul din motivele pentru care, dupa astfel de cursuri, ne simtim bine si la nivel psihic, ne concentram mai usor iar memoria este imbunatatita. 

Concentrarea

Un alt principiu de baza al metodei Pilates o reprezinta concentrarea asupra unui anumit exercitiu, astfel incat acesta sa fie executat cat mai corect cu putinta. Concentrarea ajuta in constientizarea si controlul unor grupe musculare, in mentinerea si imbunatatirea posturii corpului si totodata ne deconecteaza de la gandurile curente si stresul cotidian. Pilates numea aceste exercitii cu focus la nivelul mintii ca fiind “antrenamentul omului care gandeste”. 

Centrul (centring)

Unul din principiile fundameltale ale exercitiilor Pilates il reprezinta centrarea sau constientizarea centrului, avand mai multe interpretari, toate valabile pentru cei ce urmeaza aceasta metoda. In primul rand centrarea face referire la lucrul cu centru de greutate, esential pentru un balans corect si echilibrat al intregului organism, indiferent de complexitatea exercitiului pe care il executam. 

Centrul mai reprezinta de asemenea zona centrala a energiei si vitalitatii, care stimuleaza echilibrul intre trup si minte, dar si folosirea eficienta a energiei astfel incat sa dobandim abilitatea de a realiza miscari cat mai corecte. 

Centrarea mai face referire de asemenea si la folosirea muschilor situati in centrul corpului nostru, in special a muschiului abdominal transvers, deosebit de important pentru postura, dar si pentru pastrarea tensiunii intraabdominale, cruciala pentru buna functionare a organelor de la acest nivel, dar si pentru sistemul circulator (stimuleaza intoarcerea sangelui venos catre inima). Abordarea acestui muschi este specifica metodei Pilates, fiind rar intalnita in alte programe de miscare. 

Controlul

Controlul privind executarea corecta a exercitiilor, finetea si precizia acestora este strans legat de echilibrul centrului. Controlul abordeaza executia cat mai corecta a unui exercitiu, cresterea cunoasterii propriului corp si capacitatea de a ne folosi cat mai bine trupul, fara a crea tensiuni in exces. 

Precizia

Precizia vizeaza executia unui exercitiu la o anumita amplitudine, folosind o traiectori exacta ce este corelata cu aliniamentul corpului, dar si cu plasarea tensiunilor musculare in anumite zone, lasand corpul sa isi pastreze totodata flexibilitatea. Precizia reprezinta unul dintre principiile care diferentiaza Pilatesul de alte programe de miscare.

Cursivitatea (flow)

Acest principiu este esential pentru realizarea exercitiilor Pilates intr-o maniera cat mai naturala si totodata corecta, pornind de la centrul puternic si emanand miscarea pana la o finete si precizie exacte. Cursivitatea miscarilor presupune o anumita ordine a exercitiilor si dobandirea capacitatii de a controla tensiunea succesiva in muschi, fiind strans legata de centru, de precizie si control. 

Expert Aviatiei Wellness Center

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *