De ce va propunem sa aflati care sunt cele mai vehiculate mituri despre fitness si care este de fapt adevarul din spatele acestor credinte?
Cand vorbim despre fitness, ne referim la capacitatea organismului de a face efort sustinut. Dar si la starea de bine, respectiv o silueta sanatoasa si o nutritie adecvata.
Intotdeauna nutritia va fi legata de fitness. Iar rezultatele practicarii acestei forme de miscare va induce o stare de sanatate buna si o greutate normala. Insa pana la rezultate apar multe intrebari si iau nastere tot felul de mituri si conceptii care mai mult deruta un incepator ce se prezinta la sala de fitness.
Daca prin transpiratie am arde caloriile, atunci cu siguranta saunele ar fi pline. In alta ordine de idei, transpiratia nu este direct proportionala cu efortul depus. Unele persoane sunt mai predispuse sa transpire decat altele, indiferent de pregatire sau gradul de efort.
In plus, prin transpiratie eliminam apa si electroliti. De aceea este posibil ca pe cantar sa descoperim lipsa cateva sute de grame, insa acestea sunt date in special de deshidratare.
Febra musculara este fireasca daca esti incepator intr-un program de miscare sau daca ai schimbat rutina exercitiilor. Dupa un timp insa organismul ar trebui sa se adapteze. Daca febra musculara persista, poate ca sunt probleme in ceea ce priveste recuperarea (nutritia inadecvata, somnul insuficient, exercitii neadaptate etc.).
Rezistenta la alergare nu este data de numarul de calorii arse, ci de antrenamentul personal. Practic cu cat antrenamentul pe banda este mai sustinut, cu atat reusim sa alergam la un ritm mai bun pe o perioada mai lunga de timp. Daca la inceput prin alergare se pierd si kilograme, in scurt timp rezultatele pe cantar vor stagna, cu toate ca rezistenta organismului creste. Ceea ce ne ajuta sa scadem in greutate este in special nutritia. Ca sfat usor de retinut: dieta slabeste, sportul intretine greutatea.
Femeile pot face exercitii de forta atat cat doresc, pentru ca nu vor ajunge la volumul muscular al barbatilor. De ce? Pentru ca atat volumul, cat si calitatea muschilor barbatilor depind de un hormon masculin: testosteronul. Femeile care ajung sa aiba masa musculara mare fie au probleme de sanatate si secreta excesiv acest hormon, fie iau suplimente care il contin.
Atunci cand renunti la un sport, indiferent care este acesta, si devii o persoana sedentara, este firesc ca muschii sa se atrofieze, sa se subtieze si sa devin mai slabi, cu o forta mai mica. Dar aceasta nu inseamna ca diferenta de volum va fi inlocuita cu grasime. In perioadele in care nu putem face miscare sustinuta va trebui sa reducem si numarul de calorii ingerate pentru a ne mentine procentul de grasime in organism.
Ca tot am amintit despre acest procent, este important de stiut ca un cantar obisnuit arata doar greutatea corpului. Dar nu arata si procentul de grasime din organism. Pentru acelasi sex, varsta si inaltime doi indivizi pot fi diferiti. Unul poate prezenta o masa osoasa mai mare, altul o masa musculara mai mare. Asadar greutatea nu reflecta intotdeauna cat de “slabi” suntem. Atunci cand doriti sa urmati un program de fitness este recomandat sa discutati cu antrenorul vostru despre rezultatele pe care le doriti. Pentru ca acesta sa le adapteze mentinand sau ajungand la un procent de grasimi in corp care este sanatos raportat la stilul vostru de viata.
Aviatiei Wellness Center
Explorator Wellness Virtual