
Avand o vecime de peste 5000 de ani, acupunctura este o ramura a medicinii chineze si se bazeaza pe utilizarea unor ace speciale care actioneaza in anumite puncte bine definite ce sunt responsabile de starea generala a organismului. Acupunctura are scopul de a armoniza si echilibra energia din intregul corpul.
Medicina traditionala chineza se bazeaza pe urmatoarea teorie:
pentru a evita bolile este necesar sa ne intretinem energia vitala (Qi). Daca aceasta energie este bine folosita, bolile nu pot patrunde in corp. Medicina chineza vede omul ca pe un ansamblu, existand o relatie permanenta intre organe, psihic si mediu inconjurator. Armonia tuturor acestor elemente ne vegheaza starea de sanatate. Iar acupunctura tocmai asta isi propune: sa restabileasca energia intre fizic, psihic si mediu. Este indicata atat pentru preventie, cat si pentru tratare.
Acupunctura este utilizata pentru a trata punctele cheie dureroase cu ajutorul acelor. Un punct “cheie” este o zona foarte sensibila si dureroasa. Dar el este mai mult decat un nod sensibil, afectand nu numai muschii unde se afla, ci si cauzand durere in tesuturile inconjuratoare datorita nervilor. Punctele cheie sunt localizate intr-o zona de fibre musculare. Terapeutul le va localiza si vindeca folosind acupunctura. Una dintre tehnicile folosite este prinderea fibrei musculare intr-un cleste.
Acupunctura amelioreaza tulburarile functionale, adica pe cele legate de functionarea unui anumit organ.
Ea trateaza inflamatiile si durerile articulare, alergiile, eczemele, depresia, tumorile benigne si maligne, sterilitatea, nodulii tiroidieni si cei aparuti la san, chisturile ovariene, fibroanele uterine, endometrioza, dereglarile menstruale, pietrele la rinichi, migrenele, obezitatea, disfunctiile endocrine, sinuzita si otita. Atentie: inainte de a urma o sedinta de acupunctura, trebuie sa te asiguri ca nu exista o leziune a organului in cauza, cum ar fi o infectie sau prezenta unor tumori. Acupunctura poate fi eficienta si in cazul renuntatului la fumat, precum si in cel al unei diete.
Orice sedinta de acupunctura este precedata de un consult de specialitate. Praticianul foloseste ace de dimensiuni si lungimi diferite, in functie de punctele tratate. Tehnica folosita difera si ea in functie de efectul dorit: tonifiere pentru o zona „golita” de energie, dispersie pentru o zona in care exista un „surplus” de energie. Punctele asupra carora se actioneaza nu sunt intotdeauna situate pe zona care este tratata.
Intepaturile de ac nu sunt foarte dureroase, iar daca pacientul simte un discomfort se actioneaza sub anestezie locala. Aceasta este usoara si va disparea la finalul sedintei de acupunctura. Din motive de siguranta a sanatatii, practicianul va folosi ace dintr-un material steril de unica folosinta, urmand regulile igienice de baza – spalarea mainilor, dezinfectarea pielii. Fiecare sedinta difera (tehnica, alegerea punctelor, a acelor) de la un pacient la altul, chiar daca este vorba de tratarea aceleiasi afectiuni deoarece se ia in clacul calitatea lui Qi intr-un anumit moment.
In functie de starea generala a pacientului, constitutia fizica, varsta, antecedente si afectiuni, acupunctura poate fi contraindicata in anumite cazuri. Dupa 3-5 sedinte de acupunctura incep sa apara si efectele acesteia. Efectul relaxant este major in cazul anumitor pacienti, unii adormind chiar in timpul sedintelor. Cei care au fobie de ace, trebuie sa stie ca exista o metoda similara prin utilizarea laserului cu infrarosu. Laserul este o metoda noninvaziva nedureoasa si care nu are efecte secundare.
Te putem programa intr-unul dintre centrele de terapii alternative!
