Blog Terapii cu apă. Balneoterapia este o forta in transformare, care dirijeaza din umbra evolutia si dezvoltarea spa-urilor.

Factorii naturali terapeutici 

In cele ce urmeaza, va vom prezenta proprietatile si beneficiile principalilor factorilor terapeutici din Romania, impreuna cu modalitatile de administrare si locurile in care pot fi gasiti (locurile pot fi identificate in cadrul hartii, cu ajutorul simbolurilor aferente).

Apele carbogazoase

Apele minerale carbogazoase sunt ape ce contin cel putin 1 g dioxid de carbon/litru, formandu-se prin dizolvarea in apele de infiltratie a gazului de origine vulcanica. Apele carbogazoase pure sunt foarte rare, intrucat au o mare capacitate de solubilizare a sarurilor minerale din rocile pe care le strabat in drumul lor spre suprafata. Astfel ca, in tara noastra intalnim de obicei ape carbogazoase-alcaline, alcalino-teroase, feruginoase, clorurate, sodice etc.

Administrare: cura interna;

Pot fi tratate astfel boli digestive, hepato-biliare, urinare; curele cu ape carbogazoase au ca efect cresterea activitatii pancreatice, bilei si sucului gastric;

Apele oligominerale

Sunt cuprinse in aceasta categorie apele cu mineralizarea totala sub 1 g/l. Aceste ape slab mineralizate sunt ape de infiltratie cu circulatie prin roci care contin substante minerale solubile in apa de infiltratie.

Administrare: cura externa sau interna;

In cure externe (cand apele sunt folosite in bazine in care bolnavul face miscare dirijata/elongatii), acest factor terapeutic s-a dovedit a fi eficient in tratarea: inflamatiilor articulare, atrofiilor musculare, reumatismului, osteoporozei, afectiunilor nervoase periferice, boli dermatologice (prin actiunea siliciului) sau tulburarilor ginecologice. Apa este utilizata la o temperatura de peste 20 de grade Celsius.

In cure interne, apa poate avea efect analgezic, antispastic si rezolutiv (micsoreaza inflamatiile din organism).

Apele alcaline

Contin cel putin 1g saruri la litru, predominant bicarbonat de sodiu si potasiu.

Administrare: cura externa sau interna;

Cura externa are loc sub forma de aerosoli sau inhalatii si poate trata afectiuni precum: rino-faringite cronice, laringite sau traheo-bronsite cronice.

Administrate in cura interna, fluidifica secretiile faringo-traheo-bronsice si favorizeaza detoxifierea. Consumate inainte de masa sau odata cu alimentele, stimuleaza secretia gastrica si evacuarea gastrica, cresc colereza (stimuleaza vezica biliara). Administrate dupa masa, neutralizeaza aciditatea gastrica.

Apele feruginoase

Sunt caracterizate prin continutul lor in ioni ferosi sub forma de sulfat bicarbonat sau clorura de fier.

Administrare: cura interna;

Apa se consuma direct de la izvor, pentru a impiedica oxidarea. Apele feruginoase sunt indicate in anemii hipocrome, debilitate fizica si convalescenta.  Contraindicatii: in timpul curei, nu este recomandat consumul de produse lactate, acidulate sau de fructe care contin acid citric, intrucat toate aceste alimente reduc absorbtia fierului.

Apele cloruro-sodice

Contin predominant clor si sodiu.

Administrare: cura interna si externa;

Cele cu concentratie de pana la 15g/l (concentratia apei marii) se folosesc in  cura interna (crenoterapie si inhalatii), iar cele cu concentratii mai mari se folosesc in cura externa (bai, pulverizatii, irigatii).

In cura interna, cresc secretia gastrica si motilitatea intestinului. Administrate sub forma de inhalatii, scad vascozitatea secretiilor si usureaza expectoratia.Irigatiile vaginale cu ape cloruro-sodice au efect antiinflamator.

Apele sulfuroase

Apele sulfuroase contin minim 1 gr. de H2S, HS sau S la litru sau complexe coloidale sulfuroase.

Administrare: cura interna si externa;

Din cauza concentratiei ridicate de sulf, care confera un gust neplacut, apa sulfuroasa nu poate fi folosita ca apa de masa, ci doar ca apa medicinala.

Apele sulfuroase au indicatie atat pentru crenoterapie, cat si in cura externa, sub forma de bai, inhalatii si irigatii vaginale, datorita efectelor H2S, care se reasoarbe prin tegument si prin mucoasele gastrice, a cailor aeriene superioare, bronhopulmonare si vaginale.

In ceea ce priveste afectiunile care pot fi tratate, apele sulfuroase imbunatatesc digestia, au efect antitoxic si coleretic la nivelul ficatului, reduc glicemia si cresc diureza. Prin urmare, sunt indicate in cura interna in: colite, hepatite, colecistopatii, diabet zaharat, cure de detoxifiere, edeme periferice etc..  In cura externa, reduc tensiunea arteriala, imbunatatesc travaliul cardiac si stimuleaza metabolismul.

Apele iodurate

Apele iodurate contin iod in concentratie de 1-5 mg./litru. Sunt de obicei mixte, cloruro-sodice. Iodul din apa provine din rocile sedimentare sau are la origine flora sau fauna marilor de odinioara

Administrare: cura interna si externa;

In cura interna, actioneaza in special la nivelul glandei tiroide si este indicata si in tratarea bolii Basedow, a gusii nodulare sau a gutei. In cura externa, efectul antiinflamator actioneaza cu succes asupra suferinzilor de reumatism articular, arteriopatie periferica sau afectiuni dermatologice (eczeme, psoriazis).

Apele radioactive

Aceste ape minerale contin elemente radioactive din seria uraniului si toriului. Desi concentratiile apelor din Romania sunt sub limtele internationale necesare pentru a fi incadrate in categoria radioactiva, si apele noastre trateaza cu succes anumite afectiuni.

Ape minerale si natura vindecatoare in 3 spa-uri din Covasna – Situația actuală nu ne permite să ne urcăm în avion și să ajungem în cele mai îndepărtate destinații precum eram obișnuiți s-o facem sau așa cum ne-am dori, dar nimic nu ne împiedică să descoperim frumusețile României. Suntem înconjurați de peisaje fascinante care ne

Răsfăț și vindecare de iarnă. Privește cum (nu) ninge Decembre! Dar chiar și așa, afară e frig și umezeală și tare ne-ar prinde bine un pic de voie bună și de răsfăț! Un ritual de frumusețe marca Ensana. O pauză de îmbăiere cu efecte de vindecare pentru corp și suflet. La SOVATA Ensana Health Spa

AQVATONIC BALNEO SPA & Hotel Eforie Nord pune la dispoziție clienților bazinul Aqvatonic, unic în România, ce incorporează 16 zone de masaje subacvale cu o temperatură a apei cuprinsă între 28˚-34˚C, zona de saune (sauna uscată, sauna umedă, sauna cu infraroșu), o salină cu sare de Hymalaia, un cabinet medical de Reabilitare Medicală, în care

Balneație și sănătate

România are resurse naturale vindecătoare nebănuite. Extraordinare. Magice. Una dintre ele? Apele minerale termale! Apele sulfuroase. La Herculane, totul respiră aburi și vindecare. Ține doar de tine să alegi această cale. La Diana Resort, balneația este situată la rang de cinste. Cura balneo externă cu apă cuprinde un mix de terapii și băi cu apă

            Ai încercat vreodată tratamentele balneare pe bază de apă termală sau pe bază de apă sulfuroasă? Acestea, combinate cu proceduri de fizioterapie, magnetetoterapie, crioterapie și masaje, ameliorează și vindecă nenumărate afecțiuni și boli din sfera locomotorie, nervoasă, digestivă, respiratorie.

Revigorare subacvală

Vara și oricând suntem obosiți, căutăm noi surse de revigorare. Un duș e mereu la îndemână. Dar ce ai zice de un duș subacval? Energie și revitalizare deopotrivă. La Diana Resort, poți opta pentru o formă de hidroterapie inedită: dușul subacval. Un tratament care are la bază apa. Pentru că, nu-i așa, apa este folosită

Stiati ca programele de educatie acvatica reprezinta una dintre putinele forme de miscare pe care le pot frecventa chiar si bebelusii?

Hidroterapia de acasa. Rochia roșie, pantofii stiletto sau mai bine sandalele abia cumpărate… Mmm, prea informal. Trebuie să inspir mai mult decât o femeie care arată bine pe tocuri dis-de-dimineață. Ok, let’s go classic. Costum negru, cămașă și tocurile care îmi poartă noroc la fiecare întâlnire.

Tagged under: , , ,

Legendele spun că prima piscină infinity a fost construită în grădinile Palatului Versailles, în jurul anului 1400, pentru a capta frumusețea de nedescris a palatului regal. În îmbrățișarea reconfortantă a apei, cu o viziune panoramică asupra întinderii de 8.2 km², împrejurimile se contopeau cu albastrul infinit al cerului. În timp ce sunetele se estompau treptat,

Tagged under: , , ,

Hidroterapia – relaxare pentru corp și minte. Cunoaștem cu toții beneficiile tratamentelor de relaxare pe bază de apă. Iar vestea bună este că te poți bucura de ele chiar și acasă! O simplă baie fierbinte în mod regulat îți poate îmbunătăți sănătatea considerabil, precum și starea de bine.