/
/
Cum tratam holistic… refluxul gastro – esofagian

Cum tratam holistic... refluxul gastro - esofagian

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Cum tratam holistic...refluxul gastro - esofagian
Cum tratam holistic…refluxul gastro – esofagian

Cum tratam holistic refluxul gastro – esofagian. Ti se intampla adesea sa simti nevoia sa eructezi dupa masa? Ai avut sentimentul ca ti se intoarce mancarea inapoi? Ai senzatia de arsura dupa masa? Acestea pot fi semnele unui inceput de reflux gastro-esofagian, o afectiune digestiva cronica in care acidul din stomac refuleaza in esofag, iritand mucoasa esofagiana si cauzand diferite simptome neplacute, ce afecteaza implicit si calitatea vietii: arsuri la nivelul esofagului, eructatii, regurgitatii etc.

Care sunt simptomele refluxului gastro-esofagian (BRGE)?

– senzatia de arsura sau durere la nivelul esofagului, ce apare in special dupa masa;

– eructatie (ragaiala);

– greata;

– dificultati la inghitire sau disfagie;

– regurgitatie (intoarcerea alimentelor sau lichidelor din stomac, fara efort sau senzatie de voma). Poate fi acra (reflux acid) sau amara (reflux alcalin). Deseori, regurgitatia apare atunci cand ne aplecam inainte sau cand alegem sa stam intinsi imediat dupa masa, sau atunci cand efectuam exercitii fizice dupa masa.

– halena (respiratie urat mirositoare);

balonare;

– raguseala si tuse neproductiva;

Care sunt cauzele care determina aparitia refluxului gastro-esofagian?

Atunci cand inghitim alimentele, sfincterul cardia (cel face legatura intre esofag si stomac impiedicand reintoarcerea continutului stomacal in esofag) se relaxeaza pentru a permite hranei sau lichidelor sa treaca in stomac. Problemele apar atunci cand acest sficter se relaxeaza anormal, permitand ca acidul si continutul din stomac sa refuleze in esofag.

Cauzele care duc la aceasta anormalitate sunt multiple, adesea vorbim de un cumul de factori:

– fumatul si consumul de alcool;

– combinarea gresita a alimentelor;

– o alimentatie prea acida ( bogata in proteine de  origine animala) si alte alimente procesate;

– folosirea in exces a condimentelor iuti (piper, ardei iute s.a.) ce irita mucoasa;

obezitatea si cresterile rapide in greutate;

– anumite tipuri de medicamente: antiinflamatoare de tip nesteroidian: aspirina, ibuprofen, sedativele, tranchilizante, antibiotice, dopamina, anumite medicamente pentru inima si scaderea tensiunii arteriale etc.

– boala poate aparea ca si o consecinta a altor probleme de sanatate: diabet, astm, hernie hiatala, boli ale tesutului conjunctiv (sclerodermia), sindromul Zollinger-Ellison etc.

– uneori, sarcina poate declansa refluxul gastro-esofagian;

– mesele imbelsugate;

– stresul –  daca mancam atunci cand suntem stresati, acest lucru favorizeaza o stare de hiperaciditate gastrica.

– imbracamintea stramta, in special pantalonii cu talie joasa amplifica simptomele;

Cum tratam holistic…refluxul gastro – esofagian? ce putem face noi insine?

Fie ca ne place sau nu, o astfel de afectiune implica niste schimbari in stilul nostru de viata, incepand cu alimentatia ajungand chiar si pana la…felul in care dormim.

– mese scurte si mai dese: e de preferat sa luam 4-5 mese pe zi, dar mai mici cantitativ, decat 3 mese imbelsugate;

– daca avem mai multe kilograme decat greutatea optima pentru noi, e bine sa lucram in acest sens si sa dam jos surplusul de kilograme;

– sa renuntam la tigara, care slabeste muschiul esofagian;

– sa evitam sa mancam inainte de culcare, luand ultima masa cu aproximativ 3 ore inainte de culcare, astfel incat stomacul sa aibe timp sa conduca bolul alimentar spre intestine.

– atunci cand dormim, e de preferat sa folosim o perna mai inalta, astfel incat sa avem capul putin mai sus decat restul corpului. De asemenea, trebuie sa evitam sa ne invelim cu o plapuma grea, care ar pune presiune pe esofag si ar ingreuna respiratia.

– sa invatam sa combinam corect alimentele;

Tratam refluxul gastro – esofagian prin terapii alternative

Nutritia

Indiferent de terapia pe care o alegem sau care ne este recomandata de catre medic, trebuie sa avem grija la regimul alimentar si sa facem cateva schimbari pe termen lung in acest sens.

Incepem prin a exclude din lista de cumparaturi sau din regimul nostru: cafeaua, ceaiul negru, alcoolul (inclusiv berea), ciocolata, condimentele iuti (mustar, piper, boia de ardei iute), ketchup-ul, maioneza si  alte sosuri din comert, rosiile, muraturile, otetul, afumaturile, mezelurile, dulciurile, prajelile, branza fermentata, smanatana, guma de mestecat (ce favorizeaza eructatia si refluxul), bauturile carbogazoase, alimentele prea reci (inghetata) sau prea fierbinti etc.

Alimentele benefice in caz de reflux gastro-esofagian sunt supele-crema, ciorbele, legume fierte sau preparate la abur, verdeturile in stare cruda (spanac, valeriana, rucola, andive, salate etc), banane bine coapte, migdale (pentru echilibrarea ph-ului), carne de peste/ pui /curcan preparata la abur sau fiarta, orez integral sau salbatic, iaurt, paste integrale, cereal integrale, painea integral (prajita) sau paine azima, chefirul de apa etc. Dimineata, se poate consuma apa calda cu putina zeama de lamaie, pe stomacul gol, pentru efectul alcalinizator.

Atentie insa la modul in care combinam alimentele. Vom evita sa combinam proteinele cu aminoacizi (carne cu cartofi / orez/ paine), proteinele cu grasimi, proteinele cu acizi (carne in sos de rodie, peste in suc de portocala etc), proteine cu zaharuri, aminoacizi cu zaharuri (paine cu unt si cu gem si cu un suc de fructe la micul dejun). Dupa ce mancam este indicat sa se stea in pozitie sezut minimum 30 minute sau sa facem o scurta plimbare.

Tratam refluxul gastro – esofagian: Fitoterapie

Gelul de Aloe Vera actioneaza ca un pansament gastric si reduce aciditatea stomacala. Poti consuma 25 pana la 50 ml pe zi impreuna cu apa calduta si sucul de lamaie de dimineata. Ideal este sa verifici ca produsul de Aloe Vera pe care il cumperi sa aibe minim 10 % polizaharide, adica substanta activa. Dupa masa, mesteca frunze proaspate de busuioc pentru a ameliora senzatia de arsura. Daca nu supoti gustul, atunci opteaza pentru un ceai de busuioc.

Bicarbonatul de sodiu mareste alcalinitatea, asadar poti lua o lingura dizolvata in jumatate de cana de apa pentru o senzatie de alinare imediata in arsurile gastrice. Fiertura de cerentel dezinfecteaza esofagul. Remediul se prepara din 2 lingurite de cerentel si o cana de apa, se lasa amestecul la fiert cateva minute. Decoctul de musetel, precum si  cel de lemn dulce, calmeaza senzatia de arsura si reduce inflamatiile. Poti sa bei 2 cani pe zi dupa ce ai mancat. Gemoterapia indica extractul de muguri de smochin, despre care se spune ca e foarte eficient.

Tratam refluxul gastro – esofagian: Homeopatie

Remediile homeopatice sunt multiple, insa doar un consult specializat iti poate spune care e remediul cel mai indicat in cazul tau, in functie de simptomele asociate. Spre exemplu, Lycopodium (pedicuta) e indicat in refluxul gastro-esofagian cu senzatie de arsura. Pentru  arsuri la stomac, greata, senzatie de voma fara varsaturi, ragaieli cauzate de supra-alimentare se recomanda Nux Vomica. Pentru gust amar in gura si limba acoperita cu o substanta alba sau galbena indicat este remediul Pulsatilla.

Tratam refluxul gastro – esofagian prin Terapii pentru relaxare

Evitati supararile, invatati sa va relaxati sau sa va destindeti. Puteti incerca un masaj de relaxare intr-un centru spa, o baie relaxanta cu plante sau alte terapii balneo si diferite terapii in miscare precum tai-chi, yoga, chi kung etc.  

Relaxeaza-te si vindeca-te de suparatoarele simptome ale refluxului gastro-esofagian prin remediile naturiste propuse! 

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *