/
/
Ce este hipnoza

Ce este hipnoza

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Ce este hipnoza
Ce este hipnoza

Ce este hipnoza? Sunt foarte multe informatii legate de hipnoza, pe internet, in carti, in reviste sau in filme, dar tocmai acesta abundenta de informatii ne face sa ne formam o imagine distorsionata despre acest concept. Pentru a defini cat mai bine acest termen, este cazul sa alegi doar informatiile date de specialist. Iar daca te tenteaza sa testezi o astfel de experienta, poti sa treci pragul unui psihoanalist.

Imagineaza-ti ca esti intr-un tren si privesti pe geam. La un moment dat, gandurile tale evadeaza si se umplu cu imagini, sunete, senzatii. Esti printre nori, prinsa intr-o reverie. Dupa cateva minute, ai o tresarire si revii in lumea reala. Unde ai fost? Tocmai ai experimentat o transa hipnotica usoara. Traiesti astfel de stari cu cateva momente inainte sa adormi sau inainte sa te trezesti. 

Termenul hipnoza provine din cuvantul grecesc hupnos care inseamna somn. Contrar a ceea ce lasa de inteles etimologia termenului, hipnoza nu este un somn, ci o stare de constienta modificata. Acest lucru este confirmat de electroencefalograma, pentru ca cea a unui om hipnotizat este diferita de a unuia care doarme. Hipnoza este o stare psihologica obisnuita pe care o cunoastem cu totii. Am experimentat-o fie la volan, fie in timp ce citeam o carte si nu mai auzeam nimic in jurul nostru, fiind prinsi de povestea dintre file. 

Potrivit studiilor, in grade variabile, fiecare om poate fi hipnotizat.

Totusi s-a aratat ca 5% dintre noi prezinta un grad refractar ridicat si nu pot intra intr-o stare de hipnoza profunda. Multe persoane cred ca isi pierd controlul atunci cand sunt hipnotizate, dar aceasta parere este rezultatul imaginilor promovate de spectacolele de hipnoza. In realitate, niciun terapeut nu va poate forta sa faceti ceea ce nu vreti. Hipnoza este o stare activa in care au loc o serie de fenomene multumita doar prin disponibilitatea ta de a colabora. 

Atat timp cat este practicata in scop terapeutic si de un specialist cu intentii bune, hipnoza nu este periculoasa. Ea ii ofera pacientului o experienta in timpul careia limitele obisnuite ale gandurilor sunt suspendate provizoriu. Anumite temeri, credinte, obiceiuri si idei preconcepute pot duce la inhibarea dezvoltarii personale sau a adaptarii, iar hipnoza ne ajuta sa invingem aceste bariere pe care nu le putem darama in stare obisnuita de veghe. In timpul hipnozei perceptia a ceea ce traim este modificata, fapt ce ne permite sa fim mai deschisi fata de noi insine si mai disponibili spre schimbare.  

In cadrul unei sedinte terapeutice, aceasta stare naturala de transa hipnotica este intensificata, devenind mult mai profunda, iar vocea terapeutului te insoteste spre rezolvarea problemelor tale. Intrebarea care ii framanta pe cei carora le este teama de hipnoza este: suntem liberi in timpul unei sedinte de hipnoza? Da, o parte a creierului nostru ramane tot timpul constienta, numele ei tehnic fiind observatorul ascuns. Ea stie ca te afli intr-o transa in cadrul unei terapii si tot ea iti permite sa iesi din acesta stare. 

O sedinta de hipnoza include inductia, hipnoza propriu-zisa si trezirea.

De la o persoana la alta, aceste etape pot fi mai lungi sau mai scurte. Fiecare dintre noi poate atinge un anumit grad de hipnoza. 

Dupa o sedinta de hipnoza majoritatea subiectilor se simt relaxati pe plan fizic si foarte activi in cel psihic. Multi afirma ca efectul hipnozei este asemanator cu cel obtinut prin meditatie. Altii se simt ca dupa un masaj, iar altii simt un efect euforic. La nivel fizic, inducerea unei stari de relaxare reduce tensiunea musculara, modifica ritmul cardiac, consumul de oxigen, circulatia sanguina si temperatura pielii.

Ce este hipnoza? Cum ne ajuta hipnoza

Hipnoza este o metoda de relaxare si de rezolvare a unei probleme, fiind un amplificator si un accelator al terapiei. Ea este o metoda eficienta de a accede la inconstient, de a scapa de blocaje si de a permite formarea de noi comportamente cu influenta pozitiva in viata ta. Hipnoza iti permite accesul la resurse neexploatate in mod obisnuit si care iti pot oferi raspunsul multor probleme ale tale. 

Terapia prin hipnoza si-a dovedit eficienta in tratarea urmatoarelor probleme de sanatate:

– renuntarea la fumat

obezitate si tulburari alimentare (bulimie, anorexie)– acompaniata de un regim adecvat

– stres, anxietate

– lipsa de incredere in sine, timiditate

– diverse fobii, frica, obsesii, atacuri de panica, spasmofilie

– probleme sexuale

– despresie

Ce tip de hipnoza sa alegi?

Azi hipnoza cea mai des folosita in mediile medicale este hipnoza ericksoniana, numita si hipnoza noua. Majoritatea psihiatrilor sunt specializati in hipnoza noua, ea fiind inventata de Milton Erickson, un psihiatru american. In loc sa incerce sa induca starea de hipnoza intr-o maniera autoritara, metoda soldata adesea cu esecuri, hipnoza ericksoniana presupune insotirea pacientului sa intre intr-o stare de autohipnoza.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *