/
/
Meditatia in practica

Meditatia in practica

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Meditatia in practica
Woman Meditating

A-ti folosi puterea mentala pentru a-ti gasi pacea este mai simplu decat crezi. Cu toate astea trebuie sa ai cateva repere si sa indeplinesti cateva conditii pentru a patrunde in tainele meditatiei si a te bucura de beneficiile ei. Iata cateva sfaturi (despre postura, respiratie, frecventa) pentru cei care vor sa practice meditatia in mod curent.

Mai multe optiuni pentru a practica meditatia

Cum ai aflat deja, meditatia se poate practica din picioare, in pozitia semilotus, mergand, cu ochii deschisi sau inchisi, in tacere sau repetand un cuvant, concentrandu-te asupra unei imagini sau a unui punct. Extinzand, se poate spune ca Qi Gong si Tai Chi sunt forme de meditatie in miscare. Desi exista acesta varietate nu sunt diferente mari de la o forma la alta, elementul cel mai important aspect fiind practica asiduua. Mai intai trebuie sa te antrenezi sa iti mentii atentia si sa-ti impiedici spiritul sa se lase dus de gandurile care apar fara oprire. Pentru a-ti mentine atentia, multi practicanti recomanda sa te concentrezi pe ceva anume care sa iti ocupe spiritul. Iti dam cateva exemple:

Un sunet – o silaba, o expresie familiara sau sacra, asa cum o numeste mantra. Poti sa o repeti mental, sa o articulezi fara a scoate sunete sau sa o pronunti cu voce tare. In acest caz, vibratiile provocate de coardele vocale au rolul de a-i aduce corpului buna dispozitie.

Un obiect – priveste fix flacara unei lumanari sau o fotografie care iti este draga sau un desen cu forme gemometrice.

O imagine mentala – un copac, o floare, un lac, marea sau orice altceva care te inspira.

Respiratia – fara indoiala cea mai folosita tehnica consta in constientizarea aerului care patrunde in corp si iese, patrunzand iar. Cum respiratia este o actiune permanenta ea da o ancora stabila pentru atentie. 

Dar spiritul calatoreste fara oprire, iar multe persoane care practica meditatia trebuie sa recurga la anumite trucuri pentru a-si mentine atentia. Poti, spre exemplu, sa numeri cate 10 inspirari, apoi numara expirarile. Fixeaza-ti atentia asupra senzatiei aerului care trece prin nari sau cand provoaca expansiunea si contractia abdomenului.    

Gaseste momentul potrivit pentru a medita

Totul depinde de asteptarile tale. Poti medita dimineata pentru a incepe ziua intr-o dispozitie mai buna, seara pentru a scapa de tensiunea de peste zi sau dupa-amiaza pentru a-ti reincarca bateriile. Ideal este sa alegi un moment si o durata determinata (spre exemplu, inainte de micul dejun, timp de 15 de minute) si sa incerci sa respecti acest program. Nu scurta sedinta chiar daca pare penibila si nici nu o lungi daca este placuta. Disciplina peste un element important, iar constanta face parte din acest proces.  

Creeaza-ti un mediu adecvat

Incearca sa meditezi in fiecare zi in acelasi loc, de preferat intr-o camera linistita, asezata in fata unui perete. Incearca sa eviti tot ceea ce ti-ar putea distrage atentia sau ti-ar genera ganduri. Iti poti crea o atmosfera favorabila, cumparandu-ti un covoras si o perna foarte placute, aprinzand o lumanare cu aroma linistitoare (lavanda, iasomie) sau arzand cateva betisoare parfumate. Imbraca-te comod (la fiecare sedinta cu aceleasi haine) si nu uita sa iti scoti incaltamintea. Poti sa folosesti si un fundal muzical discret, fara versuri. Exista compilatii speciale cu muzica de relaxare si meditatie.

Relaxarea

Inainte de a incepe sa meditezi, relaxeaza-te un timp. Intinde-te pe spate, sau alege pozitia cea mai odihnitoare pentru tine. Cu ochii inchisi, respira pe nas calm si profund. Relaxaza-ti abdomenul, lasa-l sa se umfle cand inspiri si sa se retraga cand expiri. Vizualizeaza-ti mental fiecare parte a corpului, mai intai exterioara si apoi fa o excursie interioara. Simte cum totul se linisteste in tine. Trebuie sa fii la fel de usoara ca si cand ai pluti. Cand esti gata, deschide ochii, ia-ti pozitia de meditatie si fixeaza cu privirea un punct dinainte stabilit.

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *