/
/
WELLNESS-UL ÎN ORAȘELE BALNEARE

WELLNESS-UL ÎN ORAȘELE BALNEARE

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
WELLNESS-UL ÎN ORAȘELE BALNEARE
Hotel Palace, Băile Govora, România

În România, ideea de sănătate și, în mod special, obținerea ei prin intermediul unor tratamente medicale bazate pe apele cu valori terapeutice din stațiunile balneare locale, este percepută drept o vindecare fizică, unde sănătatea corpului este subiectul principal1. Wellness-ul este mult mai mult decât atât, tratând atât trupul, cât și mintea și spiritul individului. În plus, terapiile respective sunt bazate pe prevenție și nu pe combaterea bolilor. Prin urmare, este esențial să analizăm sectorul wellness, raportandu-ne la celelalte forme de turism balneo.

Există o distincție clară între tratamentele medicale, terapiile de wellness desfășurate în cadrul unui spa și practicarea băilor în scop recreațional.

Deși acestea sunt trei direcții clar diferite, adesea ele se pot alătura rezultând niște forme mai complexe de structuri balneare care pot fi sau nu mai eficiente. Prin urmare, diferențele fundamentale dintre aceste ramuri ale turismului balnear stau în scopul primordial al consumatorului. Turismul medical, foarte practicat în secolul XX, presupune o stare de sănătate precară a individului, pe care dorește să o îmbunătățească prin practicarea unui tratament balnear medical, în general într-o stațiune termală, pe o durată de 10-14-21 de zile, în baza unei prescripții medicale.

Spre deosebire de acesta, cei care practică terapii wellness, cum am menționat anterior, își doresc să obțină, prin metode preventive, o stare generală de bine a corpului, a minții și a spiritului. Concomitent cu aceste două ramuri explicate anterior, mai există turiștii care optează pentru vacanțe în scop recreativ, unde practicarea băilor este pur și simplu o activitate de loisir, fără să urmărească obținerea sau menținerea sănătății.

În ciuda faptului că, adesea, o terapie wellness poate avea loc și în cadrul unei instituții medicale, unde se practică diverse cure, specialiștii subliniază faptul ca trebuie să se facă o distincție foarte clară între cele două sectoare2. Așadar, deși poate că unele tratamente seamănă sau sunt chiar aceleași, scopul de bază, fie el prevenția sau vindecarea, realizează acest contrast foarte puternic care delimitează o ramură față de cealaltă. De asemenea, este important să știm faptul că o bază de tratament are infrastructura, în mare parte, potrivită astfel încât să poată să ofere o gamă de terapii wellness și că, adesea, furnizorul acestor servicii poate fi chiar același actor. Acesta este motivul pentru care găsim preponderent structuri complexe care oferă servicii pornind de la cazare, până la alimentație, tratamente medicale și terapii wellness. Un exemplu bun, în acest sens este Hotelul Palace (Băile Govora). Însă, în ciuda acestor lucruri, serviciile wellness se disting ca o ramură clar diferită.

Este de preferat ca un spa să fie separat fizic de o bază de tratament, să funcționeze în clădiri distincte, chiar dacă sunt aproape una de cealaltă.

Adesea, acest lucru este foarte dificil și presupune investiții mult mai mari în niște complexe balneare mult mai întinse ca suprafață. Este de menționat faptul că persoanele consumatoare de terapii wellness vor să stea într-un cadru relaxant, intim și plăcut, departe de cei bolnavi. Cu atât mai mult, cei care vin pentru tratamente medicale, doresc să ajungă într-un spațiu bine iluminat, igienic – în general, alb. Același contrast apare și în imaginea personalului care îi tratează pe acești oameni, unde imaginea unui medic este foarte diferită de un specialist în terapii spa. În imaginile de mai jos, se observă contrastul dintre imaginea medicalizată a unei baze de tratament și o facilitate din cadrul unui spa.

Baile Govora
Imagine 1: Bază de tratament – Hotel Palace, Băile Govora, România
https://www.bailegovora.ro/images/galerie-wellness-spa/_MG_1817.jpg
Imagine 2: Zonă SPA – Hotel Palace, Băile Govora, România
Related image
Imagine 3: Zonă agrement – Aqua Park Cozia, Căciulata, România

Așadar, nu întotdeauna este posibil, este de preferat ca un centru spa sa fie clar separat de o bază de tratament, în ciuda unui număr de terapii asemănătoare sau a dublării unei părți a infrastructurii balneare, publicul țintă fiind cu totul altul.  

AUTOR

arh. Ica PAPARI

ica.papari@gmail.com

SURSE:

1 – IORDACHE C., SÎRBU A. CIOCHINĂ I., 2016, „Coordinates Of Developing The Balneary Tourism” în Management Strategies Journal, Universitatea Constantin Brancoveanu, vol. 31(1), pp. 308-316;

2 – MUELLER, H., KAUFMANN, E. L., 2001, “Wellness tourism: Market analysis of a special health tourism segment and implications for the hotel industry” în Journal of Vacation Marketing, Nr.7;

Surse foto:

1 – Sursa foto: https://www.bailegovora.ro/images/galerie-balneo/_MG_2030.jpg;

2 – Sursa foto: https://www.bailegovora.ro/images/galerie-wellness-spa/_MG_1817.jpg;

3 – Sursa foto: https://www.imagenesmy.com/imagenes/aqua-park-caciulata-00.html;

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *