/
/
Torticollis – ce este si cum sa scapi de el

Torticollis - ce este si cum sa scapi de el

Ultima actualizare în 07 Apr 2023
|
Torticollis - ce este si cum sa scapi de el
Torticollis – ce este si cum sa scapi de el. Foto: Sanconfind Poiana Câmpina

Torticollis. Ai avut vreodată dureri de gât, fără a mai putea să întorci capul şi nu ai ştiut cum să procedezi? Este vorba de acele dureri insuportabile, datorate lipsei activităţii fizice constante, statului mult în faţa calulatorului, încordat, şi viaţă sedentară. Uneori torticollisul poate fi şi de cauză congenitală, prin deformarea rotativă a coloanei vertebrale cervicale cu înclinarea secundară a capului.

Ce este torticollis-ul?

De cele mai multe ori este vorba de o mişcare greşită a capului sau o poziţie greşită în somn. Este un diagnostic frecvent, care se poate rezolva cu câteva proceduri de recuperare medicală:

  • masaj,
  • kinetoterapie şi
  • băi cu apă sărată 

Este caracterizat prin retracţia unilaterală a sterno-cleido-mastoidianului (SMC), antrenând o poziție asimetrică a capului şi gâtului. Gâtul ține să se răsucească într-o parte, provocând înclinirea capului. Torticolisul este însoţit de durere şi de limitarea mișcărilor capului.

Cum se diagnostichează? 

In baza de recuperare medicală şi tratament de la Sanconfind Poiana Câmpina, diagnosticul de torticollis este pus de medicul de recuperare. Acesta analizează cu atenţie pacientul şi îi propune o cură de minimum şapte zile în care procedurile medicale se repeta zilnic.

Cum scapi de el

Tratamentul pentru torticollis are ca obiective deblocarea muşchilor prin exerciţii de stretching, masaje, sau tratament medicamentos, după discuţia cu medicul.

Masajul

este decontracturant şi făcut cum trebuie, într-o bază de tratament cum este cea de la Sanconfind Poiana Câmpina, cu siguranţă, după numai câteva şedinţe poţi scăpa de torticollis. Acesta se face în zona cervicală, cea mai importantă zonă a corpului, responsabilă pentru transmiterea şi executarea comenzilor. Aici presiunea vasculară trebuie menţinută în flux constant. Rolul lui este sedativ şi tonifiant, ajutând prin transportul de oxigen la nivelul creierului. Acest tip de masaj se execută cu ajutorul unor tehnici speciale, pe care le deţine un maseur experimentat.

Kintetoterapia

este o procedură de gimnastică medicală care te ajută să faci o serie de mişcări exacte, sub îndrumarea kinetoterapeutului specializat. Acesta respectă procedura recomandată de medicul de recuperare medicală şi compune o serie de exerciţii pe care le vei repeta în fiecare zi, până când va dispărea durerea.  Scopul este de a creşte forţa musculară, mobilitatea, coordonarea, rezistența şi echilibrul. Se fac exerciţii de stretching, cu mişcări de amplitudine, pentru a reduce durerea şi a tonifia muşchiul afectat.

Baia sărată

a cărei concentraţie de sare se găseşte doar în apele de izvor de la Poiana Câmpina, fiiind încalzită la 33 grade, are rolul de a relaxa musculatura şi de a facilita circulaţia venoasă. De-a lungul timpului, se cunosc puterile vindecătoare ale acestor băi, existente pe meleaguri prahovene înca din anii 1500, de când a fost atestată documentar comuna Poiana Câmpina. Cu ajutorul băilor sărate, durerile, uneori cronicizate, ale zonei cervicale se ameliorează. In bazinele Sanconfind, exerciţiile de gimnastică medicală se pot face în apa sărată captată de la izvorul din localitate, aflat la nici 2 kilometri distanţă. Datorită efectului de mişcare mai greoaie în apă, prin coordonarea profesorului de cultură fizică medicală, exerciţiile încălzesc zona gâtului şi elimină posibilele spasme. 

Scopul celor mai multe tratamente pentru torticolis este sa elibereze muşchii gâtului de spasme sau contracţii. Nu se exclud nici procedurile de laserterapie sau ultrasunete, dacă sunt recomandate, conform intensităţii necesare, cu ajutorul unor combine de ultimă generaţie, adevăraţi “roboţi inteligenţi” în ale sănătăţii.

Dacă crezi că suferi de acest diagnostic, cel mai corect este să te adresezi cât mai repede medicului de recuperare medicală, care este cel mai în măsură sa contureze un program personalizat de tratament, cu o serie de exerciţii adecvate pentru fiecare.

Sanconfind.ro

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *