Thalassoterapia – vindecare prin apa de mare. Ce este Thalassoterapia?Inventat in 1865 de doctoral la Bonnardiere Arcachon, termenul “thalassoterapie” desemneaza utilizarea combinata si sub supraveghere medicala a beneficiilor mediului marin: climat marin, apa de mare, noroi, alge, nispi, valuri. Acest termen provine din doua cuvinte grecesti care inseamna thalasso – mare si terapie – ingrijire.
Beneficiile thalassoterapiei
Virtutiile apei de mare au fost apreciate de multe civilizatii. In Egipt, faraonii organizau adevarate procesiuni spre Marea Moarta si Marea Rosie. In Grecia antica, Hipocrate recomanda utilizarea externa si interna a apei de mare, pentru tratarea afectiunilor articulare, durerilor de oase si tumefactiilor. Platon a recunoscut ca s-a tratat in Egipt cu apa de mare.
In primul rand, valurile si nispul din apa au efect de hidromasaj. Prin thalassoterapie, in piele sunt absorbite elemente continute de apa de mare, cum ar fi sodiul si iodul care au efect de regenerare. Algele continute de apa sunt bogate in vitamine, fier si proteine, hranind pielea. De asemenea, algele au proprietati antibiotice si antioxidante.
Pornind de la binefacerile apei de mare, in lume s-au dezvoltat adevarate centre de sanantate dedicate acestei terapii. Astfel, ea poate fi practicata si pe timpul sezonului rece, in spatii inchise, dotate cu bazine ce sunt umplute cu apa de mare. Baile sunt facute cu apa calduta, la o temperatura de 34 de grade.
Thalassoterapia – vindecare prin apa de mare. Afecțiuni tratate prin thalassoterapie
Thalassoterapia este indicata in tratarea reumatismului cronic, osteoporozei si patologiilor coloanei vertebrale. De asemenea, ea este benefica pentru circulatia periferica, durerile postoperatorii, traumatisme, patologii respiratorii, psoriazis, probleme legate de menopauza sau pubertate. Thalassoterapia este recomandata si celor care sufera de insomnie sau oboseala cronica. De asemenea, elementele marine sculpteaza silueta si combat celulita.
Contraindicatiile thalassoterapiei
La nivel cutanat, thalassoterapia este contraindicata in cazul ranilor deschise, supurative si al afectiunilor dermatologice cornice. Alte efectiuni in cazul carora nu este recomandata thalassoterapia sunt afectiunile arteriale, cardiopatia evolutiva, hipertensiunea evolutiva, fracturile neconsolidate, ciroza, hepatita, hipertensiune, hipertiroida, insuficienta renala, nefrita, afectiuni tumorale maligne evolutive, depresii puternice si boli mentale grave. Thalassoterapia este interzisa femeilor insarcinate care au depasit 6 luni de sarcina.