Intr-un articol anterior am prezentat succint terapia prin plutire. Aceasta este o metoda extraordinara de vindecare fizica, recuperare si relaxare, cu multiple beneficii la toate nivelurile. In acest prim articol, vom detalia lista de beneficii, pornind de la cele la nivel fizic, pana la cele la nivel mental si chiar spiritual.
Sportivi, atleti si oameni activi
Sportivii, atletii si oamenii activi, pentru care este necesar un tonus fizic si psihic dezvoltat, dublat de energie, pot beneficia enorm utilizand terapia prin plutire. Ea poate fi folosita pentru imbunatatirea performantelor, precum si pentru accelerarea procesului de recuperare dupa perioade de antrenament intens. Plutirea imbunatateste circulatia sangvina. In acest fel, diferitele grupe musculare primesc sange oxigenat mult mai usor. Acest lucru este de asemenea responsabil pentru atenuarea rapida a durerii provocata de leziuni sau entorse. In cele mai multe cazuri, leziunile sau entorsele sunt rezultatul tensiunii musculare necorespunzatoare din acel moment. Plutirea determina o reducere a tensiunii musculare la nivelul intregului corp, datorita mediului cu gravitatie apropiata de zero, creat prin odihna pe suprafata apei. Durerile resimtite dupa exercitii intense, sunt provocate de obicei prin acumularea ionilor de hidrogen proveniti din disocierea acidului lactic, in interiorul muschilor. Reducerea tensiunii musculare permite dispersia rapida a acestora.
Plutirea limiteaza necesitatea perioadelor lungi de odihna. Deoarece permite corpului sa se recupereze rapid si cel mai important, natural, fara utilizarea de medicamente. Relaxarea profunda obtinuta in bazin, are efecte pozitive pentru sportivi si la nivel mental.
Conform studiilor efectuate, s-a constatat ca antrenarea “muschiului” mintii pentru dezvoltarea unei abilitati, prin concentrare si vizualizare. Poate duce la o eficienta de pana la 70%, comparativ cu antrenamentul fizic propriu-zis pentru a dezvolta acea abilitate. Acest lucru este posibil datorita neuronilor oglinda, unul dintre mecanismele vitale de invatare ale creierului.
Folosind tehnici de vizualizare, sportivii pot dezvolta de exemplu: calitati de lider mai puternice, mai multa gandire strategica si claritate mentala.
La nivel mondial, lista sportivilor profesionisti care recunosc puterea terapiei prin plutire este in continua crestere.
Echipele de fotbal si baseball Philadelphia Eagles si Philadelphia Phillies au folosit aceasta terapie inca din anul 1980. Ambele au castigat campionatele in acel an.
Carl Lewis a folosit plutirea pentru a vizualiza castigarea probei de saritura in lungime, inainte de Jocurile Olimpice din 1988.
Campionul Ironman Triathlon – Peter Reid a folosit terapia prin plutire combinata cu vizualizarea creatoare. In anul 1998 atat pentru a se pregati intensiv, cat si pentru recuperare rapida.
Ca exemplu recent, in anul 2015, echipele de fotbal american, New England Patriots și Seattle Seahawks, membre ale ligii nationale de fotbal NFL Superbowl, si-au instalat propriile bazine. Acestea au inceput folosirea terapiei prin plutire combinata cu tehnici de vizualizare, ca instrument pentru imbunatatirea performantelor. Echipele olimpice britanice si australiene au folosit si ele deasemenea, terapia prin plutire pentru a-si atinge potentialul lor cel mai inalt.
Suntem insa increzatori si speram ca prin folosirea acestui instrument valoros de recuperare si dezvoltare personala, si sportivii din tara noastra, sa poata obtine rezultate deosebite atat pe plan profesional, cat si pe plan personal.