/
/
Prima terapie in bazinul de elongatii pe care am testat-o la Fontana Balneo din Borsec

Prima terapie in bazinul de elongatii pe care am testat-o la Fontana Balneo din Borsec

Ultima actualizare în 06 Apr 2023
|

 

Fontana Balneo
Fontana Balneo

Acum aproape 500 de ani, un cioban din Salistea trecea cu oile prin Borsec. Era bolnav de ulcer duodenal. Din cauza durerilor si a sangerarii, s-a oprit la primul izvor care i-a iesit in cale.

Timp de 3 zile a baut apa din acel izvor si s-a vindecat. Ajuns acasa, le-a povestit tuturor minunea. Povestea despre efectele benefice ale apei minerale din Borsec s-a raspandit din tata-n fiu.

Borsec / Fontana Balneo
Borsec / Fontana Balneo

Prima dovada pe care o avem in scris dateaza din 1594 – cum ti-am povestit aici. Apoi, au urmat nenumarate documente care atesta valoarea apelor minerale din Borsec. Iata 2 exemple, dar mai gasesti multe altele prin carti:

* In 1783 – Gunter Valentin, ofiter austriac care era paralizat, a fost adus in Borsec. Dupa 6 saptamani de masaj la picioare cu apa minerala, s-a vindecat si a plecat pe picioarele lui din localitate;

* Etnograful Kriza Janos suferea de boli hepato-biliare. In 1838, dupa doar 2 luni de tratament la Borsec, s-a vindecat.

Apele minerale din Borsec sunt ape minerale carbogazoase, alcaline, calcice, magneziene.

Fontana Spa & Balneo Borsec

Fontana Balneo Borsec
Fontana Balneo Borsec

Am ajuns la Fontana la aproape 4 luni de la deschiderea Spa-ului, la invitatia lui Alexandru Blandu, fondatorul  Kronstadt Hospitality Expert  – firma care a asigurat si consultanta pe acest proiect, cu exceptia zonei de Spa de care s-a ocupat Oana Manole.

Dupa o scurta prezentare a Doamnei director Tamara Proca, a urmat o vizita in zona balneo.

Pe drum, am povestit cu Dr. Francisca Szabó. Mi-a zis ca la Fontana isi propun sa valorifice cat mai mult factorii naturali de cura in tratamentele balneare. 

Am aflat ca pe langa apele minerale, mai gasim aici si namol de turba, mofeta si o clima montana – tonica, stimulanta, care are efecte benefice in reechilibrarea sistemului nervos central si vegetativ, in normalizarea functiei tiroidiene, in anemie, in afectiunile aparatului respirator, in stres fizic si psihic, si este recomandata si pentru persoanele care lucreaza in medii poluate.

Namolul de turba in momentul de fata nu se mai foloseste la Borsec, dar il inlocuiesc cu alte proceduri de termoterapie.

Mofeta naturala se afla in apropierea Poienii Zanelor, se poate efectua tratament doar in urma unui consult medical. Va fi disponibila de anul viitor, anul acesta este inchisa pentru niste verificari tehnice.

La Fontana, au tratamente balneare dedicate afectiunilor respiratorii, cardiovasculare, reumatismale, neurologice, digestive, renale, endocrine si posturologiei.

Fontana Balneo Borsec bazin cu greutati pentru elongatii
Fontana Balneo Borsec bazin cu greutati pentru elongatii

Fontana Balneo este impartita in mai multe sectii:

zona medicala, zona de hidroterapie, zona de masaj.

In zona medicala au un cabinet medical, o sala de tratament, 5 camere pentru electroterapie prevazute cu 8 paturi, o sala de kinetoterapie, o sala de hidrokinetoterapie si bazin cu greutati – de elongatii.

Cu toate ca terapiile balneare nu erau deschise cand am vizitat eu centrul, cand am vazut bazinul de elongatii n-am rezistat tentatiei sa-l incerc. Am intrebat-o pe Andreea, asistenta sefa care intamplator era chiar langa mine, daca dupa tur pot sa incerc si mi-a dat pe loc OK-ul.

O sa-ti povestesc imediat cum a fost experienta.

Tot in zona medicala vor face si impachetari cu parafina. Consta in aplicarea parafinei pe zona dorita, timp de aprox. 20 minute. Se foloseste in termoterapie pentru tratarea afectiunilor degenerative si inflamatorii cronice ale aparatului locomotor, afectiunilor posttraumatice, afectiunilor sistemului nervos.

In zona de masaj au o camera pentru masaj medical, iar in zona de hidroterapie au o camera cu baie galvanica patrucelulara si mini cazi pentru masaj subacval al membrelor superioare si inferioare si mai sunt 8 cazi in camere separate pentru bai cu apa minerala carbogazoasa. In majoritatea cazilor se poate efectua si dus subacval.

Dr. Francisca Szabó, Fontana Balneo Borsec
Dr. Francisca Szabó, Fontana Balneo Borsec

Curele cu apa minerala pot fi interne (cand bei apa), sau externe (cand faci baie cu apa respectiva)

Francisca imi spunea ca fac curele externe in cazi umplute exclusiv cu apa minerala carbogazoasa la temperatura de 32 de grade C.

Apa minerala folosita la tratamente provine de la unul dintre forajele de apa minerala existente in Borsec. Este inmagazinata intr-un bazin special, care alimenteaza cazile din baza de tratament.

Curele cu apa minerala carbogazoasa sunt recomandate in afectiunile aparatului cardio-vascular atat in scop profilactic și terapeutic.

Dar sunt recomandate si in afectiunile degenerative si inflamatorii a articulatiilor, in afectiunile abarticulare (tendinite, bursite), in sechele posttraumatice ale aparatului locomotor, in afectiunile neurologice centrale si periferice, pentru reechilibrare psihica.

In timp ce o ascultam ma gandeam cu regret ca nu stau mai mult timp ca sa incerc si o baie in apa minerala, macar asa, preventiv. Francisca mi-a atras atentia ca baile carbogazoase pot avea contraindicatii si nu se pot face fara examinare.

Am povestit putin si despre curele interne, pentru care folosesc izvoarele cu ape minerale care contin bioxid de carbon, bicarbonat, calciu, fier, magneziu. Sunt recomandate in scopul  tratarii afectiunilor gastrointestinale, renale si metabolice.

Izvor de apa din Borsec / Fontana Balneo
Izvor de apa din Borsec / Fontana Balneo

In functie de afectiunea de care sufera, pacientilor li se vor recomanda cure interne din apele izvoarelor: izvorul 3 (Boldizsár), 5 (László), 6 (Lázár), 10 (Kossuth) si 11 (Petőfi).

Dar pe langa dotari si factorii naturali de cura, mi-a placut echipa: asistentele si terapeutii. Incepand cu Andreea, sefa asistentelor care este vesela, energica si efervescenta, intreaga echipa este tanara – si par foarte motivati, deschisi la noutati.

Echipa Fontana Balneo
Echipa Fontana Balneo

 

Cand s-a incheiat turul urma sa incep cele 4 experiente Spa, despre care ti-am povestit in articolul Cele 4 tratamente Spa anti-inflamatoare de la Fontana Borsec care m-au revitalizat (desprespa.ro)

Dar imi ramasese gandul la bazinul de elongatii, asa ca am rupt cateva minute din timpul de spa – doar cat sa vad cum ma simt cand stau atarnata in bazin.

In bazinul de elongatii

Fontana Balneo Borsec - in bazinul cu greutati - pentru elongatii
Fontana Balneo Borsec – in bazinul cu greutati – pentru elongatii

 

Apa din bazin era calduta – cel putin eu care sunt foarte friguroasa m-am simtit foarte bine in ea, n-am avut nici o clipa senzatie de frig.

Dar e important sa-ti spun ca este apa normala, nu apa minerala.

Dupa ce am intrat, Francisca si Andreea m-au indrumat cum sa ma asez, cu bratele peste aparat si apoi mi-au prins centura in dreptul gatului.

Mi-a explicat ca Bazinul de greutati are sustinatoare cervicale si doua sustinatoare axilare si in functie de afectiunea pacientului, medicul alege sustinerea intr-un singur punct, in doua puncte sau in trei puncte. 

In mod normal ar fi trebuit sa ma consulte Dr. Francisca, ca sa stie ce greutati imi poate pune. Cum nu aveam timp, am intrat fara. Greutatile sunt intr-o centura care se prinde de talie si / sau pe glezne.

Mi-a spus ca greutatea aplicata se creste  progresiv: in prima zi sau in primele doua zile pacientul intra fara greutati, apoi progresiv se creste greutatea, care depinde de greutatea corporala a pacientului, de habitusul corporal, de boala, de stadiul evolutiv al bolii.

In timp ce povesteam, mi-am dat seama ca stau fara sa se mai intample nimic in bazin. Am intrebat care e pasul urmator si mi-a raspuns amuzata ca nu se mai intampla nimic, trebuie doar sa stau atarnata acolo timp de 15-20 minute.

Fontana Balneo Borsec - in bazinul cu greutati - pentru elongatii
Fontana Balneo Borsec – in bazinul cu greutati – pentru elongatii

Intr-un tratament balnear pentru hernie de disc, radiculopatii cervicale, lombare, in dureri lombare cervico-dorso-lombare, contracturi musculare paravertebrale, coxartroza, gonartroza si eventual pentru corectarea posturii (daca nu este ireversibila)– terapia se repeta zilnic timp de 10 zile, sau de 3-4 ori pe saptamana si in total 10 sedinte.

Am iesit dupa 2-3 minute, dar, evident, n-am resimtit nici un efect. Insa, daca faci tratamentul complet, beneficiile sunt: este intinderea tesuturilor moi, se indeparteaza vertebrele intre ele si spatiile articulare.

In timp ce ma stergeam si ma conducea spre vestiare, am mai povestit putin cu Dr. Francisca si am intrebat-o ce se mai poate face in Borsec daca vii la tratament balnear.

Izvor apa minerala Borsec / Fontana Balneo
Izvor apa minerala Borsec / Fontana Balneo

Ce poti face in Borsec daca vii la tratament balnear?

La Borsec se pot face plimbari in zona – in parcuri, in padure, in Poiana Zanelor, se poate vizita Grota Ursilor, Pestera de gheata, cariera de travertin, Cetatea Bufnitelor, drumul de centura cu punctul de belvedere, asa-numita Baia de Soare, beneficiind de aeroterapie si helioterapie.

Borsec / Fontana Balneo
Borsec / Fontana Balneo

Pacientii carora boala le permite – pot face drumetii in zona, pot inchiria biciclete si admira peisajul pe doua roti. Avem o alee Kneipp in Poiana Zanelor si o Baie Traditională, care consta in bazine cu bai minerale, amenajate in aer liber pentru cura externa, cu foisor si sezlonguri in apropiere.

Pacientilor cu afectiuni osteo-articulare, cardiovasculare, le recomanda indeosebi sa se bucure de frumusetea naturii, sa se relaxeze, sa respire adanc aerul curat. Trebuie sa se tina cont de faptul ca perioada de tratament nu este echivalenta cu un concediu uzual din care de multe ori ne intoarcem si mai obositi, la Borsec accentul ar trebui pus mai mult pe odihna si relaxare.

Iar in timpul verii, pacientii care stau peste weekend pot profita de diverse evenimente culturale si festivaluri.

Am plecat din Borsec cu doua ganduri

Primul este ca aici voi veni sa-mi remediez problema posturii. Am dormit toata viata pe perne foarte inalte, din cauza astmului bronsic – cum ti-am povestit in acest articol – de aceea sunt destul de cocosata. Pentru posturologie, pachetul Fontana Balneo cuprinde salină, gimnastică în apă, masaj terapeutic, kinetoterapie, hidromasaj cu sare Pell Amar, împachetare cu nămol sapropelic, gimnastică preventivă pentru coloana lombară.

 Iar cel de-al doilea gand a fost bucuria sa realizez ca investitia in acest centru Spa & Balneo, cu Spa-ul care completeaza tratamentele balneare, si echipa tanara si motivata pe care o au, va aduce cu siguranta Borsecul in top-ul destinatiilor de sanatate!

Fontana Balneo Spa Borsec
Fontana Balneo Spa Borsec

 

Cu drag,

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Email: office@desprespa.ro
Prima terapie in bazinul de elongatii pe care am testat-o la Fontana Balneo din Borsec
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Ioana Marian

Ioana Marian

Fondator despreSpa.ro

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *