/
/
Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol

Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol

03 Aug 2012
|
Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol
Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol

Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol. Efectul utilizării namolurilor ca factor terapeutic este cunoscut de mii de ani, peloidoterapia fiind unul din cele mai vechi tratamente folosite inca din Egiptul antic si apoi tot mai mult in decursul vremii. Iar unele metode de aplicatie s-au mostenit pana in ziua de azi.

 

Situat pe tarmul Marii Negre, intre localitatile Techirghiol, Eforie Nord si Eforie Sud, Lacul Techirghiol este cel mai intins lac salin din Romania, cu lungimea de 7.500 m, adancimea de maximum 9 m si salinitatea de peste 90 g/l. El se deosebeste fundamental de celelalte lacuri prin aspectele sale fizico-geografice cu toate ca geneza este aceeasi (liman fluvio-marin). Temperatura medie a apei este in general apropiata de cea a aerului. Datorita mineralizarii ridicate, temperatura apei lacului Techirghiol poate scădea sub 0°C fara sa inghete.

Lucios si onctuos, namolul este negru ca pacura si are un miros caracteristic si poseda proprietăți fizice care il fac extrem de util in tratamentul diferitelor afectiuni. El reprezinta un unicat din toate punctele de vedere.

Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol. Proprietățile nămolului

– se intinde, se muleaza pe suprafata corpului (este plastic);

–  absoarbe apa ca un burete, fiind capabil totodata sa se și amestece foarte bine cu ea (este hidropexic);

– inmagazineaza usor caldura (este termopexic) cand este incalzit si o cedeaza greu corpului nostru (are o termoconductibilitate redusa). De aceea, aplicat fierbinte pe piele, da o senzatie de caldura mai redusa decat o baie cu apa la aceeasi temperatura.

 Namolul este o substanta cu o compozitie chimica complexa, formata in urma unui proces biologic extrem de indelungat (numit peloidogeneza) in conditiile specifice din lacul Techirghiol. Namolul contine substante solide organice si anorganice, sub forma unor granule cu diametrul foarte mic, substante in forma coloidala organice si minerale, apa care provine din lac si in care sunt dizolvate o multime de substante și gaze.

Agentii cheie care contribuie la calitatile namolului din Lacul Techirghiol sunt:

  1. Artemia salina –crustaceu filopod cu rol in procesul de peloidogeneza este cel mai important filtrator. Are în lacul Techirghiol trei generaţii: aprilie-mai, iunie şi august-septembrie în funcţie de condiţiile climatice.

Artemia salina este un crustaceu primitiv apartinand subclasei Branchiopoda, (cu picioarele transformate în branhii). Specia traieste in ape cu salinitate mare si varabila. Animalul inoata intotdeauna pe spate (cu picioarele in sus), miscarea picioarelor lamelare generand un curent de apa care se scurge pe un sant de pe fata ventrala. Se reproduce prin chisturi, foarte rezistente la conditii neprielnice (seceta, inghet etc).

  1. Cladophora cristalinaeste o alga reticulara filamentoasa. In Laos si Japonia, cladophora cunoscuta si ca “iarba de rau” este consumata ca delicatesa. Are un rol important in cresterea nivelului de fosfor.

 

Tratamentul cu namol din Lacul Techirghiol

– Trateaza reumatismul cronic, osteoartritele, artrita, dureri ale ligamentelor musculare, suferinte ale incheieturilor, eczeme, psoriazis, boli neuro-dermatice, acnee, dureri de cap, nevralgii, stres, insomnie;

– Curata in profunzime pielea minimalizand aparitia ridurilor, revitalizand complexul la nivelul tesuturilor, eliminand toxinele, indepartand grasimile, reduce aparitia celulitei, purifica, catifeleaza si readuce culoare si stralucire pielii;

– Stimuleaza sistemul imunitar, accelereaza metabolismul, indeparteaza excesul de apa din corp dand senzatia de usurare, reduce oboseala, relaxeaza corpul si mintea, creste senzatia de confort, este tonifiant,  amelioreaza durerile provocate de accidentari anterioare, precum şi cele provocate de reumatism sau imobilitate musculara.

– Suferinta musculo-articulara la bolnavi cu sechele posttraumatice ale membrelor a fost favorabil influentata si in conditii de ambulator, in localitatea de domiciliu a bolnavului, cu preparate saturate din extract natural lichid de namol. S-a observat o actiune antialgica, antiinflamatorie si trofica a acestui preparat.

– Spondilartrita anchilozanta:

Aplicatiile cu namol s-au dovedit foarte utile in aceasta maladie, precum si in anumite stradii ale poliartritei reumatoidale.

– Impachetarile de namol cald in recuperarea sechelelor dupa poliomelita au o reactivitate pozitiva asupra cvadricepsilor si ischiogambierilor, calitatile fizice si biochimice ale namolului dovedindu-se elemente stimulative ale organismului.

– Procedura tampoanelor vaginale cu namol de Techirghiol este considerata ca deosebit de eficienta, scurtindu-se mult timpul de tratament, normalizindu-se ciclul menstrual, dismenoreea si lucoreea sunt mult diminuate.

– Are efecte curative asupra aparatului genital, s-a observat disparitia infestarii cu tricomonas, normalizarea valorilor pH-ului vaginal. Sunt favorabil influentate formele vechi cu aderente postinflamatorii si chiar formele pseudotumorale.

– Procedurile balneare calde cu apa sarata si aplicatii de namol exercita efecte vagotonizante imediate imprimind organismului o stare vegetativa vagotropa, in functie de intensitatea si durata balneaterapiei.

– Baile foarte diluate cu namol (1 kg/ 300 litri apa) folosite ca unica procedura terapeutica la 300 artrozici virstnici, cu hipertensiune arteriala, au produs scaderi ale tensiunii arteriale chiar din primele 6-7 zile de cura.

Pentru un tratament balnear cu namol din Lacul Techirghiol, pot fi utilizate urmatoarele metode:

– Comprese cu namol – aplicatii locale. Incalziti namolul la 38-40 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde, aplicati pe portiunea afectata intr-un strat de 1-1,5 cm, acoperiti cu o tesatura de bumbac si inveliti cu o patura de lana sau termocuverta. Stati 15-20 min zilnic timp de 7 zile.

– Baie cu namol – amestecati in cada 2 kg namol (3 pungi x 600g sau 5 pungi x 400g) cu apa la 37-40 grade C, atat cat va este necesar sa va cufundati, agitati amestecul. Incepeti a sta in cada 10-15 min. Mariti la 30-40 min timp de o saptamana. Foloseste la detoxifiere, porii dilatandu-se la caldura, cand sunteti stresat, obosit, dupa boala, dureri de muschi, artrite, problemele pielii, etc.;

– Cataplasme – incalziti namolul dintr-o punga la 42-45 grade C intr-o baie de apa calda sau la microunde. Pentru aplicatii si compresii, folositi namolul intr-un strat de 1-1,5 cm. Procedura dureaza 30-90 min timp de 5 zile. La fiecare 2 zile urmeaza o zi de pauza, timp in care terapia poate fi combinata cu masaje sau inhalatii. Se foloseste pentru tratamentul psoriazisului, artritelor, eczemelor, ulceratiilor, inflamatiilor, durerilor musculare si reumatismale etc.;

Terapia naturistă cu nămol din Lacul Techirghiol – Masaj cu namol –

 – intr-un vas nemetalic amestecati namolul dintr-o punga cu apa calda. Masati-va spatele si membrele cu acest amestec dupa care spalati;

Avem placerea de a putea aduce Lacul Techirghiol la voi acasa, intr-un ambalaj modern, ermetic si izolat termic.

Aceasta se datoreaza faptului ca este un produs 100% natural, fara aditivi, provenind dintr-o zona curata, ecologica, din apropierea Marii Negre, avand o mineralizare cantitativa si calitativa care il clasifica in fruntea namolurilor sapropelice din lume (mineralizare totala : 292,3 g % ; Cl : 28,53 g % ; Na+K- : 18,43 g% ; Ca : 27,48 g% ; silice: 140,37 g%; H2S : 0,7000 g% ; Br : 0,0291 g %).

Adrian Culicencu

Sales Manager la GREEN FAMILY SRL – ROMANIA

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare