Terapia cu aer. Cand spunem tratamente in statiuni balneare, cel mai adesea ne gandim la tratamente balneo: cu namol, bai, cura cu apa de izvor, mofete si alte terapii binecunoscute ce folosesc factorii naturali de cura. V-ati gandit insa ca aerul din statiunile balneare poate fi el insusi un factor extraordinar de cura?
In acest articol vom afla cum putem sa ne bucuram de beneficiile terapeutice ale aerului curat. Vom incepe prin a defini ce inseamna “aer curat” si ce tipuri de zone climaterice intra in aceasta categorie.
Unde il gasim? In padurile intinse de brad, de stejar, de salcam sau de fag.
Cand? In special in luna august, cand frunzisul este matur. Cel mai indicat este aerul de dupa-amiaza, intre orele 14 si 19, cand este foarte puternic oxigenat.
Ce activitati sunt recomandate? Sunt indicate plimbarile in pas vioi, jogging-ul sau exercitiile fizice.
Beneficii pentru sanatate: Aerul bogat in oxigen creste semnificativ forta fizica, intensifica activitatea cerebrala, intareste sistemul imunitar. O cura cu aer bogat in oxigen e indicata in infectii respiratorii, cefalee, migrene, anemii, fiind un excelent adjuvant contra afectiunilor tumorale, benigne sau maligne, atenuand totodata starile de depresie si de astenie.
Unde il gasim? In padurile intinse de brad, de stejar, de salcam sau de fag.
Cand? Seara, cand arborii padurii isi inceteaza fotosinteza si incep sa emane bioxid de carbon in atmosfera, incepand cu ora 22
Ce activitati sunt recomandate? Plimbari in aer liber sau exercitii de respiratie profunda.
Beneficii pentru sanatate: un remediu excelent impotriva insomniei, atenueaza nevrozele usoare, starile de iritare, furie, stres.
Unde il gasim? Pe platourile si pe crestele unor masive muntoase, cum ar fi cele din Bucegi, Ceahlau, Fagaras, Retezat, Piatra Craiului etc.
Cand? Terapia cu aer rarefiat e indicata in special vara, in timpul zilei, cand aerul e puternic oxigenat.
Ce activitati sunt recomandate? Sunt indicate plimbarile in pas vioi, exercitiile de respiratie profunda, tai chi, chi kung, yoga.
Beneficii pentru sanatate: aerul rarefiat este un puternic stimulent al organismului, mareste ritmul cardiac si respirator, creste presiunea arteriala, intensifica metabolismul fiind indicat persoanor hipotensive, care sufera de astenie psihica sau fizica, precum si pentru celor sedentare, cu conditia sa nu sufere de hipertensiune sau de afectiuni cardiace cronice. De asemenea, aerul rarefiat de pe platourile montane accelereaza metabolismul si are un usor efect de scadere a apetitului, fiind indicat in curele de slabire.
Unde il gasim? In zona superioara a versantilor muntilor acoperiti de paduri, in preajma cascadelor si a cataractelor formate pe raurile si pe paraiele de munte.
Cand? Terapia e indicata in special vara, in timpul zilei, cand aerul e puternic oxigenat.
Ce activitati sunt recomandate? Sunt indicate plimbarile in pas vioi, exercitiile de respiratie profunda, tai chi, chi kung, baile de soare .
Beneficii pentru sanatate: acest aer stimuleaza si armonizeaza majoritatea proceselor vitale, dar si pe cele din sfera psihicului si a mentalului; regleaza procesul asimilatiei, intensifica circulatia sangelui si stimuleaza procesele de regenerare. Expunerea pielii la aerul ionizat negativ poate constitui un tratament extrem de eficient contra eczemelor infectioase, contra psoriazisului, pentru vindecarea rapida a arsurilor si diferitelor plagi. Are un efect considerabil contra migrenelor, hipotiroidiei, tulburarilor de circulatie periferica, pentru recuperarea dupa accidente si traumatisme, dar si pentru atenuarea starilor de depresie, astenie.
Va recomandam statiunea balneara Baile Tusnad pentru o portie sanatoasa de aer curat, puternic ionizat!
Unde ii gasim? In apropierea padurile de brad, pin sau molid.
Beneficii pentru sanatate: aerosolii constituie un adevarat elixir pentru cei care sunt foarte sensibili la raceli si au permanent probleme respiratorii pe tot parcursul sezonului rece.
Aerosolii din zona de munte au, de asemenea, efecte calmante, revigorante, avand o actiune extrem de binefacatoare asupra persoanelor stresate, surmenate intelectual, obosite. Aerosolii sunt foarte eficienti in tratarea astmului bronsic, a bronsitei infectioase cronice, a pneumoniei recidivante si a TBC-ului, rinitei, sinuzitei, amigdalitei.
Unde ii gasim? Se produc in apropierea falezelor stancoase si a digurilor, acolo unde valurile marii se sparg, producand stropi fini de apa.
Ce activitati sunt recomandate? Se recomanda plimbarile in aer liber si exercitiile de respiratie profunda in special seara.
Beneficii pentru sanatate: aerosolii marini sunt foarte utili cand vine vorba de afectiunile respiratorii: bronsite infectioase, sinuzite, rinite, astmul bronsic dar sunt recomandati si in caz de hipotiroidie, astenie, anumite forme de alergie etc.
Unde il gasim? In zonele de campie inalta, de deal si premontane, acolo unde exista paduri intinse si unde gradul de poluare este scazut.
Beneficii pentru sanatate: regleaza sistemul nervos, cardiovascular, fiind foarte indicat persoanelor obosite, suprasolicitate din punct de vedere psihic sau intelectual; acest tip de climat este recomandat in ischemia cardiaca, aritmia cardiaca si hipertensiunea arteriala, hipertiroidia, gastrita hiperacida, ulcerul gastric, colita de fermentatie, dar si in atenuarea starilor de nervozitate, de anxietate, atacurilor de panica, nevrozelor, insomniilor etc
Sursa: http://www.geografie.uvt.ro/old/educatie/cursuri/cursdoc/balneoclimatologie/BalneoclimatologieCurs_8.pdf
Explorator Wellness Virtual