/
/
Salinele – palatele de sare cu proprietati vindecatoare

Salinele - palatele de sare cu proprietati vindecatoare

30 Apr 2014
|
Salinele - palatele de sare cu proprietati vindecatoare

De-a lungul anilor, salinele au constituit un factor de cura puternic pentru afectiunile respiratorii. Temperatura constanta, aerul curat si inhalatiile sunt principalele motive pentru care oamenii aleg salina. Este si un mijloc de a-si mentine o buna stare de sanatate.

Ce este terapia prin salina?

Salinoterapia, cum mai este denumita, este o forma de tratament alternativ pentru prevenirea si tratarea diverselor afectiuni respiratorii. Are in acelasi timp beneficii globale asupra organismului:

 • intareste sistemul imunitar;
 • ajuta la detoxifierea organismului;
 • imbunatateste digestia;
 • sustine regenerarea pielii;
 • diminueaza efectele oboselii si stresului.

Salina naturala sau salina artificiala?

Salinele naturale dispun  de cantitati crescute de CO2 si H2S fata de aerul exterior, dar si minerale precum Na, Ca, Mg, nu sunt afectate de poluanti atmosferici, iar aerul are un ph usor acid. Bioclimatul de salina are un caracter sedativ, de curatare, usor racoros ca temperatura si echilibrat sub aspect de umezeala. Constituie o adevarata binecuvantare a naturii pentru sanatatea omului. Insa, de multe ori,  nu sunt usor accesibile oricui. Astfel ca, uneori solutia cea mai la indemana sta in vizitarea salinelor artificiale.

Ca beneficii in plus fata de salinele “construite” de mama natura, salinele artificiale sunt accesibile oricui ca pret. Pentru ca sunt eliminate din start cheltuielile cu transportul, masa si cazarea. Temperatura este constanta, asa ca nu exista dificultati de adaptare la temperatura, indiferent de anotimp. Poate cel mai important este faptul ca diametrul particulelor de sare nu depaseste 5 microni, o valoare ideala pentru ca particulele sa patrunda si in caile respiratorii inferioare, intrucat ceea ce depaseste aceasta valoare ar  declansa mecanismele de aparare. Mai mult decat atat, nu mai esti afectat de diferentele de presiune atmosferica, cum e atunci cand cobori in subteran intr-o salina naturala.

Beneficiile pentru sanatate aduse de salina

In ceea ce priveste afectiunile respiratorii si ORL – salinoterapia e indicata in caz de sinuzita cronica, bronsita cronica, prevenirea sau tratarea racelilor sezoniere, tuse convulsive, otita, faringita, laringita, astm bronic, tuse convulsiva, tuse tabagica, otita, anumite infectii ale urechii, sforait.

Totodata, microclimatul de salina este indicat si in tratarea sau prevenirea anumitor afectiuni ale sistemului nervos:

 • rezistenta scazuta la stres,
 • oboseala cronica,
 • insomnia,
 • stari de depresie,
 • anxietate,
 • probleme de concentrare, invatare,
 • agitatie exagerata,
 • nervozitate

Salinoterapia este deosebit de eficienta si pentru purificarea cailor respiratorii ale fumatorilor si fostilor fumatori, facilitand eliminarea particulelor continute de fumul de tigara, depuse pe tractul respirator si grabind astfel vindecarea si regenerarea cailor respiratorii.

Nu in cele din urma, la salina te poti trata si anumite boli dermatologice cum ar fi psoriasis-ul, acneea, eczeme, dermatite.

In ceea ce priveste durata recomandata pentru expunerea organismului la atmosfera salina,  ideale sunt sedintele de 30-60 min / pe zi in functie de afectiune. Numarul de ore /zi si numarul de zile se stabilesc tot in functie de afectiune.

De asemenea, este important de mentionat ca exista saline „umede” si saline „uscate”. Doctorul este cel mai in masura sa va indice tipul de salina cea mai potrivita pentru afectiunea pe care doriti sa o tratati.

Contraindicatiile terapiei prin salina

 Exista si cazuri, in care terapia prin salina este contraindicata:

·                     cancer pulmonar;

·                     afectiuni contagioase;

·                     tuberculoza pulmonara;

·                     cardiopatie ischemica;

·                     hipertensiune arteriala in stadii avansate;

·                     insuficienta cardiaca,respiratorie si renala;

·                     infarct miocardic;

·                     angina pectoral;

·                     tuse cu sange;

·                     hemoragii;

·                     boli neoplazice;

·                     epilepsie, alte afectiuni ce pot determina pierderea constientei;

·                     claustrofobie;

·                     hipertiroidie;

·                     boala Basedow;

·                     sarcina;

Saline naturale din Romania

Dintre salinele cel mai des vizitate din Romania amintim: Salina Turda, Salina Praid, la 10 km de Sovata, Salina Slanic Prahova, cea de la Cacica, aflata in judetul Suceava sau Ocnele Mari din Valcea.

despreSpa.ro recomanda Salina Turda, un adevarat muzeu de istorie a mineritului in sare, aflat  pe locul 22 in topul celor mai spectaculoase destinatii turistice din lume. Datand din secolul al XVII-lea, salina  beneficiaza si de o zona curativa si de agrement in care sunt situate lacurile cu apa mineralizata de la Durgau-Valea Sarat, utilizate pentru tratarea afectiunilor reumatismale, de circulatie periferica si a afecţiunilor ginecologice. Pentru confortul turistilor au fost amenajate locuri cu nisip pentru plaja, pontoane din lemn, dusuri si un bar cu terasa.

Sursa photo: Salina Turda, Cluj

Surse: http://www.doxologia.ro/sanatate/documentar/aerosolii-salini-un-adjuvant-tratamentele-afectiunilor-respiratoriidicatii pentru folosirea eficienta a salinei

Cu drag,

Wello

Explorator Wellness Virtual

Email: office@desprespa.ro
Ți-a plăcut? Probabil le-ar plăcea și cunoștințelor tale. Dar nu putem ști dacă nu dai share, nu? 😊
Wello

Wello

Explorator Wellness Virtual

Hai în comunitate!

Prenume
Mail

Articole similare

Autentificare

Nume utilizator *
Parola *