Cand am vizitat salina Ocnele Mari, am aflat ca „Salariu” provine din latinescul „salarium“ care insemna, pe vremea romanilor, cota de sare – in latina: sal, salis – pe care o primeau soldatii romani ca plată suplimentara la solda.
„Salarium” insemna practic „plata in sare”. Pe vremea Imperiului Roman, sarea era o importanta moneda de schimb fiind denumita si „aur alb”. Era folosita de catre romani, mai ales, la conservarea carnii.
Totusi, cu timpul, soldatii romani si ofiterii nu au mai primit sare, ci o suma de bani care a purtat aceeasi denumire pentru ca suma de bani era destinată achizitionarii de sare pentru o luna.
Inca din copilarie aflam de importanta sarii din basmele romanesti, unde „sarea in bucate” apare repetitiv.
Pentru mine, sarea este salina. Inseamna mult – pentru ca m-a ajutat sa raman in viata si sa pot sa am o viata normala – dupa cum am povestit aici.
Asa ca am asteptat cu nerabdare vizita de la Salina Ocnele Mari, pe care am facut-o cu ocazia press-trip-ului organizat la Hotelul Palace Baile Govora.
Localitatea Ocnele Mari, unde se afla salina, este cunoscuta inca din Neolitic si mentionata documentar ca oras in 1402.
Dar, de fapt, orasul era locuit inca din epoca de piatra.
In plus, arheologii au descoperit o cetate dacica vechea de peste 2000 de ani – cetatea Buridava – cetatea burilor – mentionata de Ptolemeu in scrierile sale.
Explotarea sarii la Ocnele Mari a continuat si in timpul cuceririi romane, si dupa cucerire. Sarea era extrasa si comercializata in folosul populatiei.
Astazi Romania este printre primii 4 din Europa, alaturi de Ungaria, Serbia si Slovacia. Si pe locul 18 mondial.
Suprafata destinata turistilor – in scop de tratament, cresterea imunitatii, sau pur si simplu pentru relaxare – este de 40.000 mp.
Salina Ocnele Mari este la 226 m deasupra nivelului marii si la 350 m. adancime. Este o salina uscata care s-a format acum 10.000 de ani.
Am fost uimita cat de multe activitati – inclusiv pentru copii – poti sa faci in salina.
Daca suferi de probleme respiratorii, pulmonare, salina este un tratament pe care-l poti face in completarea curei balneare de la Hotelul Palace. Au obtinut rezultate remarcabile in tratarea acestor afectiuni si inclusiv in tratamentul post-covid.
Zona Valcea este renumita pentru vinurile sale. Cand am fost eu, a plouat, asa ca am degustat cateva vinuri din Oltenia chiar in hotel. Degustarea a fost organizata de Florin Vâlcea de la @bemunvinvalcea. Am povestit despre Cramele si vinurile: Bauer, Avincis si Catleya.
Dar in momentul in care ma voi intoarce in zona, cu siguranta voi vizita direct cramele si podgoriile.
Din #2012 ceramica de Horezu este inclusă pe lista patrimoniului UNESCO. Am fost in vizita la unul dintre cei mai cunoscuti olari, Mihai Biscu.
Gasesti la el vase cu simbol cocosului de Hurez si simboluri secundare: serpi, soare, copaci, pesti. Dar au si produse in stilul vechi, brancovenesc.
Este o traditie care poate fi pastrata doar cu ajutorul nostru, daca decidem sa cumparam produse de la mestesugarii locali.
Fusesem mai demult intr-o vizita la culele boieresti. De data asta n-am mai ajuns, dar nu pot sa nu-ti scriu doua randuri despre ele. Si am ales un citat al unui specialist, care sper sa te convinga sa le vizitezi cat mai curand:
„Culele sunt, alături de biserici, printre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc. Au fost destul de multe, atâtea câte erau necesare, dar au rămas foarte puţine, cu toate că pentru cultura noastră ar fi fost importante. Cele care acum mai sunt, mai mult ca sigur ele doar supravieţuiesc… „, spune arhitectul Pavel Popescu.
La doar cativa Km de Hotelul Palace, in directii opuse, sunt 2 manastiri vechi, cu povesti care strabat secolele:
Ioana Marian,
Fondator despreSpa.ro
Fondator despreSpa.ro